geboorteplan

Uit onderzoek blijkt dat bijna 20 procent van de moeders achteraf ontevreden is over het verloop van haar bevalling. Een geboorteplan kan helpen jouw wensen in kaart te brengen en teleurstellingen te voorkomen!

Waarom een geboorteplan?

De bevalling is voor de meeste vrouwen erg spannend, en een geboorteplan of bevallingsplan kan je juist helpen om onzekerheid weg te nemen en teleurstellingen te voorkomen. Wat is een geboorteplan precies? Dat is een document waarin je al jouw wensen rondom de bevalling beschrijft. Dat is handig voor jezelf, je partner en voor de zorgverleners. Door middel van het schrijven van een geboorteplan bereid je je mentaal al een beetje voor op de bevalling. Dit komt omdat je er op een bewuste manier mee bezig bent. Voor zorgverleners is het prettig van te voren te weten wat jij belangrijk vindt, wat je wensen en ideeën zijn en hoe jij wilt dat er met jou wordt omgegaan als de bevalling begint. Met je partner kun je elkaars verwachtingen bespreken. Maar een geboorteplan is ook handig als er tijdens de bevalling iets gebeurt waardoor jij niet in staat bent met zorgverleners zoals gynaecoloog, verloskundige en kraamverzorgende te communiceren. Zo blijf je toch betrokken bij alle gebeurtenissen.

Hoe stel je een geboorteplan op

Maak het document niet langer dan 2 A4tjes. Welke onderwerpen staat er in een geboorteplan? Door antwoord te geven op verschillende vragen kun je zelf het antwoord invullen en onderwerpen bespreekbaar maken, hieronder een aantal voorbeelden:

Voor de bevalling:
Waar wil je bevallen? Thuis of in het ziekenhuis? Wie mogen erbij zijn? Wil je pijnbestrijding bij de weeën? Wat zijn je wensen over hartslagbewaking? Welke zorgverleners mogen er langs komen?

Tijdens de bevalling:
In welke houding wil je bevallen? Wat zijn je wensen als het gaan om ingrepen zoals een infuus, inknippen of een keizersnede? Wil je een natuurlijke bevalling? Wil je de baby zelf aanpakken? Wie mag de navelstreng doorknippen? Mogen er foto’s of video’s worden gemaakt, wanneer wel of niet en wie gaat dit doen?

Na de bevalling:
Wie gaat de baby opvangen? Wie gaat de navelstreng doorknippen? Wil je borstvoeding of kunstvoeding geven? Wat zijn je wensen over de placenta? Denk je aan een lotus bevalling? Wat moet er gebeuren als de baby moet worden opgenomen voor medisch onderzoek?

Geboorteplan bij een keizersnede

Ook bij een keizersnede is de aanwezigheid van een geboorteplan handig. Bij een al dan niet geplande keizersnede geef je de controle uit handen. Geef in het plan aan wie namens jou communiceert, is dat je partner? Je hebt geen inbreng over de operatie zelf, maar wel over de dingen eromheen. In het plan kun je aangeven of je wel of niet onder narcose wilt, wat er met je baby na de geboorte moet gebeuren, of je borstvoeding wil geven, wat je wensen zijn op de uitslaapkamer en of je baby met je partner mee gaat of bij jou blijft. Lees meer over een keizersnede.

Geboorteplan bespreken

Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk informatie verzamelt over jouw wensen, deze vind je in boeken, online, maar ook door deskundigen te raadplegen en familie en vrienden te spreken. Bespreek het geboorteplan daarna met degene die het dichtst bij jou staat, meestal is dat je partner. Hou het geboorteplan eenvoudig, gebruik korte zinnen en zet de meest belangrijke wensen bovenaan. Als het geboorteplan klaar, moet je deze met de gynaecoloog of verloskundige bespreken, zij moeten tenslotte jouw wensen kennen. Na het bespreken kan de verloskundige eventueel nog aanpassingen aanbrengen. Soms kloppen je verwachtingen namelijk niet helemaal met de werkelijkheid. Zo ontstaat er een reëel plan. Als het plan af is, zorg je ervoor dat er een paar exemplaren thuis liggen en je er één meeneemt naar het ziekenhuis.

Wanneer een geboorteplan maken?

Het is verstandig vroeg in je zwangerschap te beginnen met het verzamelen van informatie. Begin dan vanaf 30 weken met het daadwerkelijk opstellen van een geboorteplan. Als je dit doet is de eerste versie rond de 32 weken af, waarna je deze kan bespreken met de verloskundige of gynaecoloog.