Keizersnede

Het woord keizersnede is vernoemd naar Julius Caesar die op deze manier werd geboren. Soms lukt het om verschillende redenen niet om vaginaal te bevallen. Er zijn twee soorten keizersneden: de geplande keizersnede en een keizersnede die tijdens de bevalling plaatsvindt. We bespreken ze hieronder allebei. Eén ding is zeker: in de meeste gevallen weet je van te voren niet of je een keizersnede zult krijgen! Het is dan ook verstandig om toch iets op te nemen in je Geboorteplan waarin je jouw wensen kenbaar maakt, mocht deze ingreep nodig zijn.

Geplande keizersnede

Bij een geplande keizersnede is het van tevoren al duidelijk dat er geen vaginale bevalling kan plaatsvinden. Dit zijn de redenen voor een geplande keizersnede zijn:

  1. De baby is te klein of zwak.
  2. De baby ligt dwars of in een stuitligging.
  3. Er is sprake van een voorliggende placenta waardoor uitgang is versperd.
  4. Er zijn lichamelijke problemen bij de moeder zoals het loslaten van het netvlies of herpes virus.

Niet geplande keizersnede

In dit geval is er meestal sprake van een noodingreep, redenen voor een keizersnede tijdens de bevalling zijn:

  1. De harttonen van de baby worden steeds zwakker.
  2. Er zijn complicaties tijdens de bevalling bij de moeder zoals koorts en verandering van bloeddruk.
  3. Het bekken van de moeder is te smal voor geboorte van het kind.
  4. De bevalling zet niet goed door of baarmoedermond opent niet voldoende.

Hoe gaat een keizersnee in zijn werk

Bij een keizersnee wordt er een datum of tijdstip gepland in de operatiekamer van het ziekenhuis. Je krijgt een infuus en een blaaskatheder. Je buik wordt ontsmet en er worden steriele doeken over je buik gelegd. De gynaecoloog maakt een horizontale snede in je buik onder de schaamhaargrens. De buikspieren worden opzij geschoven en de buikholte wordt geopend. Vervolgens wordt de baarmoeder geopend en de baby gehaald. Omdat alles steriel moet blijven wordt de navelstreng ook door de gynaecoloog doorgeknipt. De placenta wordt losgemaakt en de huidlagen worden gesloten. Een keizersnede duurt ongeveer 45 minuten. Na 15 minuten wordt de baby geboren, de overige tijd wordt gebruikt om alle buiklagen te hechten. Bij een noodingreep kan het zijn dat je partner buiten de operatiekamer moet wachten.

De baby na een keizersnede

Zodra de baby geboren is wordt deze door de kinderarts onderzocht. Daarna mogen de ouders de baby bekijken. Het ligt aan het protocol van het ziekenhuis wat er vervolgens gebeurt. In sommige ziekenhuizen mag je je kindje bij je houden totdat de operatie is afgerond. In andere ziekenhuizen wordt je partner met je baby naar een andere kamer gebracht omdat de temperatuur in een operatiekamer erg laag is.

Herstel na een keizersnede

Op de eerste dag na de bevalling moet je in bed blijven. Daarna, als er geen complicaties zijn, is het de bedoeling dat je weer in de actieve stand komt en aansterkt. Een herstel na een keizersnede duurt langer dan een vaginale bevalling, het is tenslotte een operatie die hebt gehad! Afhankelijk van het herstel mag je na 4 dagen of na een week weer naar huis.
Tip: Het is verstandig om af te spreken dat je partner direct na de bevalling bij de baby blijft en indien mogelijk in de armen houdt, aait en toespreekt. Op deze manier krijg je kind direct het nodige, belangrijke lichamelijke contact!

Emoties na een keizersnede

Misschien ervaar je de keizersnede als falen, misschien ben je enorm teleurgesteld als de bevalling uiteindelijk met een keizersnede is afgesloten. Er zijn vrouwen die zichzelf zelfs geen vrouw voelen… Erover praten helpt bij de verwerking. Bedenk ook dat deze operatie of andere ingreep tijdens de bevalling zoals zoals vacuümpomp, knip of tangverlossing nodig was om je baby gezond en veilig geboren te laten worden!

Meer lezen over Begin van de bevalling
Meer lezen over APGAR score