AGPAR score

Direct na de geboorte wordt je baby nauwkeurig onderzocht door de verloskundige of arts met behulp van de APGAR score. Daarmee kan snel worden beoordeeld of  alles in orde is met jouw baby.

Wat is een APGAR test

De test is genoemd naar de Amerikaanse arts Virginia Apgar en is geeft een goede indicatie hoe het met je baby gesteld is kort na de bevalling. Je baby kan punten halen op verschillende onderdelen. Dit zijn: spierspanning (Activity), hartslag (Pulse), reactie op prikkels (Grimace), de kleur van de huid (Appearance) en de ademhaling (Respiration).

Spierspanning
Er wordt gekeken naar het goed bewegen van de armpjes en baby van je baby. Je baby kan hiermee tot 2 punten verdienen.

Hartslag
De hartslag moet liggen boven de 100 slagen per minuut, dan krijgt je kindje 2 punten. Is de hartslag minder dan 100 slagen per minuut dan krijgt je baby 1 punt. Is de hartslag moeilijk te horen dan worden er 0 punten gegeven.

Reflexen
Hoe reageert je baby na de geboorte? Huilt het, moet het niezen of hoesten? Dan doet je kindje het goed en krijgt het 2 punten. Is er geen reactie op prikkels dan krijgt je kindje 0 punten, reageert je baby maar een beetje met kleine geluidjes dan 1 punt.

Huidskleur
Na de geboorte neemt je kindje zijn of haar eerste happen lucht, dan zie je snel de blauwe huidskleur veranderen in roze. Is de huidskleur gezond roze dan krijgt je baby 2 punten, blijven de armpjes en benen nog een beetje blauw dan wordt dat 1 punt.

Ademhaling
Huilt je baby goed en ademt het naar tevredenheid dan scoort je kind 2 punten. naarmate je baby dit minder goed doet, ontvangt het ook minder punten.

Maximale APGAR score is 10 punten

Je baby krijgt voor elk van deze onderdelen 0, 1 of 2 punten, met een maximale score van 10. Maximaal kan je baby dus 10 punten halen, maar een score van 7 of hoger is ook prima. De meeste baby’s scoren eerst een 9 omdat hun kleur nog niet in orde is, maar krijgen daarna alsnog een 10. Omdat sommige baby’s wat meer tijd nodig hebben om te herstellen zijn er drie testmomenten: direct na de geboorte, na ongeveer 5 minuten en na 10 minuten.

Ademhaling

Een belangrijk onderdeel is de ademhaling. Het is een enorme overgang voor je baby: van de warme moederbuik naar een koude en natte omgeving met meestal veel licht. Maar deze prikkels zijn wel essentieel om je baby te laten huilen en te laten ademen. Doordat je baby huilt en ademt wordt er zuurstof naar alle organen van je baby gepompt, daarna kleurt de huid van je baby van blauwig naar mooi roze/rood!

Lage APGAR score

Bij een lagere score dan 7 krijgt je baby extra aandacht en wordt een kinderarts ingeschakeld om te volgen hoe je baby zich verder ontwikkelt.

Meer lezen over de bevalling, het begin
Ook interessant: de ontwikkeling van je baby