
Vanaf de geboorte ontwikkelt je baby zich in een sneltreinvaart! Dit gebeurt altijd in een vaste volgorde, maar wel in je baby’s eigen tempo. De motorische ontwikkeling gaat altijd van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Dus als eerste ontwikkelt zich het babyhoofdje, daarna de romp en als de hoofd- en rompbalans in orde zijn (je baby kan dan zijn hoofdje oprichten en zijn lijfje stil houden) ontwikkelen de armpjes zich en als laatste volgen de beentjes!
De ontwikkeling van een pasgeboren baby
Al vanaf dag één kun je met een baby communiceren. Je kindje luistert naar wat je zegt en kijkt naar je. Steek je je tong naar je baby uit dan doet hij je misschien wel na! Een paar dagen later maakt je baby geluidjes en kijkt je intensief aan. Weer een paar dagen beweegt hij zijn ogen als hij een geluidje hoort. Bij twee weken oud zal je baby jou echt herkennen. Rond de drie weken maakt je baby echte brabbelgeluidjes en als je met je baby praat zal hij ook zijn mondje bewegen. Motorisch gezien kan je baby nog niet zoveel, je baby draait zijn hoofdje steeds naar de zelfde kant.
Hoe de ontwikkeling van je baby stimuleren:
Als je baby wakker is: praat en lach met je baby, maak ‘ja-knik’ bewegingen met je hoofd, houd je baby lekker dicht bij je, maak wiegbewegingen. Je baby kan scherp zien tot 20 tot 25 cm, dus beweeg je handen of een speeltje binnen dit zichtveld. Je kunt je baby leren een andere houding aan te nemen door de beentjes voorzichtig te buigen en te strekken en hem af en toe onder jouw toezicht op de buik te leggen.
Ontwikkeling baby van 4 weken oud
Zo rond de 4 weken begrijpt je baby helemaal dat je met hem of haar wilt communiceren. Je baby vindt jouw gezicht prachtig speelgoed en probeert terug te praten, dat zie je omdat je baby zijn mondje opent en sluit. Ook je gedrag is van invloed; praat of zing je rustig dan zal je baby hier ook rustig van worden. Bij lawaai of andere harde geluiden zal je kindje schrikken en onrustig reageren.
Wat kun je zelf om je baby te helpen in zijn of haar ontwikkeling
Je baby vindt het heerlijk om je kinderliedjes te horen zingen, je te horen en zien lachen. Ook ritmische bewegingen zoals dansen en wiegen vindt je kindje prettig! Leg je kindje af en toe op de buik, zo kan hij oefenen met zijn hoofdje rechtop houden. Tip: geef je baby in deze fase iets om naar te kijken zoals een mobiel of een kleurrijk speeltje.
6 Weken oud: kijken en brabbelen
Met zes weken lukt het je baby om te lachen en zijn hoofdje te bewegen als er tegen hem gepraat wordt. Hij kan ook al kleine brabbelgeluidjes maken. Rond de acht weken zul je zien dat je baby echt belangstelling krijgt voor wat er om hem heen gebeurt; hij kan zich goed focussen op bepaalde dingen die hij ziet! Ook lukt het je kind om zijn hoofdje op te richten.
Wat kun je aanbieden als je baby begint met brabbelen:
Probeer oogcontact te maken en vast te houden als je tegen je baby praat. Het is verstandig om in je baby in deze fase interessante kijk- en luisterspeelgoed aan te bieden, zoals een mobiel met een muziekje of een babyspiegel, denk ook aan speeltjes die je aan het bedje, box of kinderwagen kunt bevestigen.

Baby 3 tot 6 maanden oud: hoofd oprichten en leren zitten
Als je kindje ongeveer 3 maanden oud is, lukt het om zijn hoofdje op te richten, goed te luisteren en gericht te kijken. Je baby ontdekt zijn eigen lichaam en zal zijn handjes en vingertjes nauwkeurig bekijken. Een sprongetje later kan je baby speeltjes pakken en naar zijn mondje brengen. Tijd voor een rammelaar en babygym! Als je tegen je baby praat zal deze lachen en brabbelen, maar ook kraaien van plezier! Is je kind ongeveer 4 maanden dan wil hij graag rechtop zitten, al kan dat alleen met hulp, want het hoofdje zakt nog weg. De bewegingen van het hoofdje zijn nog wat onstabiel.
Wat kun je qua speelgoed aanbieden:
Praat, zing, dans en prijs je kind voor wat hij doet en dit mag best een beetje uitbundig! Als je kinderliedjes zingt, kun je daar gebaren bij maken, dat vindt je kind prachtig! Of speel kiekeboe spelletjes, doe kleine oefeningetjes met baby’s armen en beentjes of kriebel je kindje. Je baby is nu toe aan een aantal zachte speeltjes van verschillende materialen om te pakken en vast te houden. Het is goed om je kindje af en toe op zijn buik te leggen om nek- en schouderspieren sterker te maken. Rechtop wiegen is een goede oefening voor je baby om te leren zijn hoofdje rechtop te houden.
Ontwikkeling vanaf 24 weken
Met 24 weken zijn de spieren van je baby al een stuk sterker. Je kind kan liggend op zijn buik zijn bovenlichaam oprichten en hij zal zijn armpjes uitstrekken als hij wil worden opgetild. In deze fase ligt je baby op zijn rug graag met zijn voetjes te spelen en brengt ook zijn teentjes naar de mond! Het lukt je kindje ook al om te rollen van buik naar rug en omgekeerd. De meeste baby’s kunnen tussen de 6 en 9 maanden los zitten zonder hulp. Als je de armpjes vasthoudt, springt je baby graag op en neer.
Wat kun je aanbieden vanaf 24 weken:
Stimuleer de motoriek met spier verstevigende spelletjes zoals paardje rijden op je schoot, vliegtuigje spelen op de buik met armpjes en beentjes los van de grond en probeer je kindje te laten reiken naar speeltjes die jij vasthoudt. Blijf je kindje ‘voeden’ met taal door veel te praten in kleine zinnetjes, natuurlijk het liefst met oogcontact, dan kan je kind jouw mondbewegingen goed zien. Je kindje gaat voorzichtig zijn eerste woordjes zeggen zoals ‘dada’, ‘gaga’ en natuurlijk ‘mama’!
Baby 9 tot 12 maanden: optrekken, kruipen, eerste stapjes
De ontwikkeling van je baby gaat verder; nu gaat je baby zich optrekken aan de spijlen van zijn bedje, box en salontafel! Ook zal je baby in deze fase beginnen met kruipen en naarmate je baby ouder wordt, gaat dit steeds sneller. Weer wat later lukt het je kind om rond de tafel te lopen. Ook omdraaien gaat een stuk soepeler: vanuit zithouding kan je baby zich omdraaien zonder om te vallen. Is je kindje ongeveer één jaar dan kan hij aan één handje meelopen, en niet veel later is het zover: dan zet je kindje zijn eerste stapjes! Vanaf negen maanden wordt ook de fijne motoriek belangrijk: kijk maar wanneer je baby een kruimeltje kan pakken!
Help je baby met het kruipen:
Help je baby met optrekken en staan en prijs hem de hemel in als het lukt! Laat je baby naar je toe kruipen door een gekleurd speeltje aan te bieden of laat je baby achter een bal met belletje of wegrijdend speeltje of trekdier aankruipen. Ook een leuke oefening: strek je armen uit zodat je kindje zichzelf aan je vingers kan optrekken en maak een mini wandelingetje.
De eerste stapjes
Als je kindje zijn eerste stapjes zet, hoef je nog niet direct schoentjes te kopen, leren slofjes zijn wel handig bij de eerste pasjes!
De ontwikkeling van je eenjarige kind gaat gepaard met kruipen en lopen en daarmee wordt de wereld van je kind ineens een stuk groter! Stel je eens voor: dit wordt dé grote ontdekkingsreis in huis. Deuren en laden van kasten gaan open, lage meubelen en de trap blijken een leuk klimrek, in gaatjes van muren kun je leuk peuteren. Dat betekent dat je je huis kritisch onder de loep moet nemen en veilig moet maken.
De wereld verkennen
Je baby is nu geen baby meer, maar een echte dreumes. Jouw kind wil niet meer alleen maar op je schoot zitten, maar verkennen. Misschien kan je kind nu alleen staan en zelfs een paar pasjes los lopen. Al vrij vlot daarna lukt het om te hurken, te gaan staan, de trap op te kruipen en te lopen, al gaat dat nog niet helemaal vloeiend. Een stapje verder zul je zien dat je kind ook iets kan oprapen zonder te vallen. Er zijn kinderen die, als ze eenmaal kunnen lopen, snel bij je weg willen lopen. Als dit te erg wordt, kun je overwegen een tuigje om te doen bij een wandeling buiten.
Wat kun je doen om de ontwikkeling van het lopen te stimuleren:
Een loopwagen of duwkar is geweldig om je kind te stimuleren op te staan en te lopen. Dat je in de bak nog spulletjes kunt (ver)stoppen is natuurlijk helemaal leuk. Geef je kind een stevig laag stoeltje waarop hij kan leren zitten en weer opstaan, dat is gelijk een goede oefening voor het strekken en buigen van de beentjes. Met lichaamsoefeningen zal je kind steeds beter gaan bewegen, zing bijvoorbeeld liedjes waarbij je moet bewegen zoals: ‘hoofd, schouders, knie en teen en ‘in de maneschijn’ of ‘Jan huigen in de ton’. Kinderen van deze leeftijd zijn gek op ritme, muziek en dansen. Neem voor de grote verkenningstocht veiligheidsmaatregelen met het plaatsen van een traphekje, veiligheidssluitingen etc.
2 jaar: hardlopen en remproblemen
Kinderen van 2 jaar kunnen snel rennen maar hebben nog geen gevoel om af te remmen en ook een hoek omgaan kost enige moeite. Dit zal de komende maanden allemaal goed komen. Een half jaar later lukt het je kind om met beide voeten omhoog te springen en te landen. Ook op de tenen lopen gaat je kind goed af. Hinkelen op één been is iets dat kinderen rond de 3 jaar pas kunnen.
Wat kun je aanbieden aan een tweejarige:
Op een loopfietsje kan je kind zitten, zich met de voeten afzetten, zijn evenwicht bewaren en vaart maken. Ideaal speelgoed voor deze fase!
Ontwikkeling karakter peuter
Als ouder denk je al vroeg te weten hoe je baby’s karakter is, totdat je kind ongeveer anderhalf jaar tot twee jaar oud is… Dan merk je eigenlijk pas goed hoe het karakter van je kind in elkaar steekt. Dit heet peuterpuberteit!
Foto: doomoo en Snoozebaby
Ook interessant: de groeicurve van je baby
En: gebarentaal voordat je baby kan praten