loopfiets

Leren lopen is voor kleine kinderen al een grote prestatie, maar leren fietsen is nog lastiger. Wil je je kind makkelijk leren fietsen, geef het dan op jonge leeftijd een loopfiets! Hieronder lees je waarom.

Hoe kinderen leren fietsen

Op een tweewieler moeten kinderen drie handelingen tegelijk kunnen doen: sturen, hun evenwicht bewaren tijdens het fietsen en de trappers goed rond kunnen trappen. Dit zijn drie moeilijke handelingen die heel lastig te leren zijn. Het is niet voor niets dat kinderen dit in verschillende etappes leren.

Van driewieler naar tweewieler

Het leren fietsen gaat eerst op een loopwagentje met vier wielen. Daarop leren kinderen sturen, snelheid maken en stoppen als dat nodig is. Daarna stappen kinderen over op een driewieler. Daarmee kunnen kinderen het ronddraaien van de trappers oefenen. Dit is nog niet zo eenvoudig omdat peuters moeten leren hun enkels te bewegen. Een beweging die voor kinderen onder de twee jaar best moeilijk is. Op de driewieler oefent je kindje zijn evenwicht een beetje, maar nog niet echt. Gaat het fietsen op een driewieler goed, dan is je kindje toe aan een fietsje met twee wielen. Voor kinderen is het bewaren van je evenwicht een lastige oefening, daarom worden er eerst zijwieltjes aan het achterwiel vastgezet. Deze zijwielen zijn niet ideaal, want daarmee leert je kind niet goed zijn evenwicht te bewaren. Dat gebeurt pas als de zijwielen eraf gaan, en dan zal het balanceren niet gaan zonder valpartijen.

Waarom een loopfiets?

Loopfietsen voor kinderen zijn populair en dat is helemaal terecht. Je kind beleeft er veel plezier aan maar leert ook beter fietsen met een loopfiets dan met een driewieler. De belangrijkste reden om een loopfietsje aan te schaffen is dat je kindje zijn evenwicht op een juiste en speelse manier leert bewaren. Gevaarlijk wordt het niet omdat je kind altijd met zijn voetjes bij de grond kan. Dreigt je kindje om te vallen, dan zul je zien dat hij automatisch zijn benen naar de grond uitstrekt. Zo leert je kindje te vertrouwen op zijn lichaam en dat is weer goed voor het zelfvertrouwen!

Meer voordelen van de loopfiets zijn:

Behalve het bewaren van het evenwicht biedt een loopfiets namelijk nog veel meer voordelen:

Afzetten, voortbewegen, balanceren en uit laten rollen… de inspanning die je kindje moet doen op een loopfiets zijn goed voor de ontwikkeling van de grove motoriek van je kindje. Dit is ook wetenschappelijk aangetoond. In 2019 deed VeiligheidNL in samenwerking met de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit onderzoek naar het effect van de loopfiets. Uit dit onderzoek bleek dat kinderen die een loopfiets gebruiken eerder zelfstandig konden fietsen. Al zorgde het niet voor betere fietsvaardigheden. Recent onderzoek uit Amerika toont nu aan dat kinderen die een loopfiets hebben veel beter scoren op verschillende testen waaronder balanstesten. Een loopfiets kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan de motorische ontwikkeling van je kind. Het geeft je kind zelfvertrouwen en zorgt voor minder valpartijen.

Je kind leert met een loopfiets snelheid in te schatten, op tijd af te remmen, sturen, bochten maken en obstakels te vermijden.

Peuters leren snel, je zult zien hoe snel hij of zij het tempo van het loopfietsen weet op te voeren.

Kan je kind goed overweg met de loopfiets en zijn evenwicht goed bewaren? Dan is de overstap naar een fiets met trappers een stuk makkelijker. Zijwieltjes zijn dan niet meer nodig. Wordt je kindje ouder dan zul je zien dat hij of zij het ronddraaien van de trappers en remmen snel onder de knie krijgt.

Een loopfiets is ook gewoon een leuk stuk speelgoed. Je kind wordt uitgedaagd en wat uit te proberen. De eerste loopfietsbewegingen vinden gewoon in de huiskamer plaats, maar niet lang daarna loopfietst je kindje zo mee naar buiten, op de stoep en zelfs even naar de winkel!

Als je een boodschap moet doen of een ander kind uit school moet halen, zijn peuters het snel zat om in de buggy te zitten. Een loopfietsje nodigt je kind uit zelfstandig met je mee te lopen, zonder gejengel en in jouw looptempo.

Wanneer koop je een loopfiets voor je kindje?

Een tweewielige loopfiets is geschikt voor als je peuter minstens twee tot tweeënhalf jaar oud is. Het hangt een beetje af van hoe ver je kind is met zijn ontwikkeling. Belangrijk is dat je kind goed kan lopen. Want pas dan kan je kind de loopbeweging maken die hoort bij een loopfiets. Als het om een driewieler gaat die je kunt ombouwen naar een tweewieler, dan kun je de driewieler al gebruiken vanaf de leeftijd van één jaar. Dat is het moment dat de meeste kinderen beginnen met hun loopoefeningen.

Waar kun je een loopfiets kopen?

Loopfietsjes kun je kopen bij diverse speelgoedwinkels, baby- en kinderwinkels en ook bij fietsenzaken.

Tips voor het kopen van een loopfiets

Hieronder wat handige tips voor het kopen van een loopfietsje:

Loopfiets van 3 naar 2 wielen

Kies je voor een loopfietsje met twee wielen of liever een die je eerst ook als driewieler kunt gebruiken? Laatste zijn duurder maar groeien met de ontwikkeling van je kindje mee. In 2008 introduceerde Wishbonebike hun loopdriewieler, lage en hoge loopfiets ineen. Je verandert de zadelhoogte door het frame om te keren. Afhankelijk van de ontwikkeling van het kind kan de achteras voor twee wielen eenvoudig worden veranderd in een achteras voor één wiel. Dit soort fietsen zijn ook prima geschikt voor kinderen met een beperking. Zo kunnen kinderen met een minder ontwikkeld evenwichtsgevoel en motoriek toch genieten van het plezier van het fietsen. Inmiddels zijn er veel andere modellen en uitvoeringen in bijvoorbeeld metaal op de markt verkrijgbaar zoals de Nederlandse Trybike die het model verder verfijnde.

Frame

Kijk naar de hoogte van het frame, kan je kind makkelijk op- en afstappen?

Verstelbaar zadel en stuur

Omdat je kindje snel groeit is een verstelbaar zadel en stuur handig. De juiste houding is als je kind met lichtgebogen armen het stuur vasthoudt en naar voren kijkt.

Zadel

Let op de juiste zadelstand. Je kind moet altijd makkelijk zijn voetjes op de grond kunnen zetten zodat hij krachtig kan afzetten. De beentjes moeten gebogen kunnen worden om de loopfietsbewegingen te maken. Een ergonomisch gevormd zadel (breed aan de achterzijde en smal aan de voorzijde) helpt je kind beter te kunnen zitten op de loopfiets.

Loopfiets met stuurbegrenzer

Een stuurbegrenzer voorkomt dat het stuur omslaat of te ver doordraait.

Materiaal loopfiets

De eerste loopfietsjes waren gemaakt van hout, inmiddels zijn er ook modellen van metaal en kunststof verkrijgbaar. Elk met hun voor- en nadelen en prijskaartjes. Hout en metaal zijn een stuk steviger maar ook zwaarder dan kunststof. Houten en metalen fietsjes gaan langer mee maar zijn ook duurder. In huis kunnen ze ook dutsen geven aan je meubilair, dan is kunststof misschien weer handiger.

Banden

Let ook op de banden, je kunt kiezen uit luchtbanden, ballonbanden of banden van massief rubber. Massieve banden hoef je niet op te pompen en ze gaan niet lek, maar ze bieden weinig comfort bij trillingen op het wegdek. Rubberen luchtbanden zorgen voor een betere demping en comfortabele loopfietstochtjes. Mocht er een gaatje in de band komen dan moet je dat wel (laten) repareren.

Wel of geen rem?

Remmen is een extra handeling voor kinderen die lastig te leren is. Daarom wordt aangeraden om kinderen tot 3 jaar geen fietsje met een rem te geven.

Kinderhelm

Het ene kind heeft een geweldige motoriek en loopfietst zo weg, een ander kind zal het moeten leren met wat meer valpartijen. Dan is een helm in de beginfase geen overbodige luxe.

Loopfiets geschiedenis

Meer dan 200 jaar geleden ontwikkelde Karl Drais de Draisine, ofwel: loopfiets, bedoeld voor volwassenen. Pas eind jaren 90 kwamen er loopfietsjes voor kleine kinderen op de markt. Rolf Mertens uit Duitsland ontwikkelde bijvoorbeeld in 1997 de LIKEaBIKE voor peuters. De loopfietsjes voor peuter namen daarna een grote vlucht en er kwamen meer merken en uitvoeringen.

Foto: Trybike