peuterspeelgoed

Rond zijn of haar eerste verjaardag is je kind alweer vele fases verder. Je kind ziet de wereld steeds meer als één grote ontdekkingsreis en het is nu belangrijk dat je hem veilig peuterspeelgoed aanbiedt. Zo kun je gericht de ontwikkeling van je kindje stimuleren.

Wat is goed peuterspeelgoed?

Puzzels voor de fijne motoriek en met een loopkar of poppenwagen en leert je kind spelenderwijs de eerste stapjes te zetten. Ook groot speelgoed zoals blokken, een grote auto of een hamerbank en buitenspeelgoed zijn een goede keuze. Laat je kind ook eens kennismaken met materialen zoals klei en vingerverf! Hieronder een overzicht van interessant peuterspeelgoed:

Creatief peuterspeelgoed

Klei en vingerverf, grote kleurpotloden, krijtjes, plakplaatjes.

Speelgoed dat constructief is voor je peuter:

Blokken met noppen en doppen, piramide met ringen, stapelbakjes.

Speelgoed met cognitieve elementen:

Boekjes met plaatjes, dvd met peuterfilmpjes, sorteerspelletjes, houten puzzels en puzzels met 6, 9 en 12 stukjes.

Goed voor de sociale ontwikkeling

Garage met auto’s, poppen, serviesje, winkeltje, boerderij met dieren.

Speelgoed voor een goede motoriek

Een loopwagen, loopfietsje, rijdend speelgoed, trein, trekdier.

Educatief speelgoed voor je peuter ja of nee?

Wat is educatief speelgoed precies? Dat is speelgoed dat vooral het verstandelijk vermogen van je kindje prikkelt en dat is weer goed voor zijn ontwikkeling. Denk aan het stimuleren van de hand-oog coördinatie of het leren van vormen, cijfers en letters. Maar dan moet je wel weten in welke leeftijdsfase je welk speelgoed aan kunt bieden. Gelukkig kun je dit op veel verpakkingen terugvinden, het is een handige hulp voor het kiezen van peuterspeelgoed.

Merkloos speelgoed

Vergeleken met het buitenland verkopen wij in Nederland erg veel merkloos speelgoed en is er een verschraling van het aanbod, mede veroorzaakt door het assortiment van de grote inkooporganisaties. Dat komt ook omdat ouders er niet zoveel geld aan willen uitgeven. Gelukkig zijn er steeds meer ouders die de educatieve en pedagogische waarde van peuterspeelgoed weten te waarderen.

Hoe veilig is het aanbod peuterspeelgoed?

Door de enorme toevoer van goedkoop speelgoed uit China moet je goed op de veiligheid van peuterspeelgoed letten. Jammer genoeg bevat speelgoed soms te veel synthetische chemische stoffen die negatieve effecten hebben op de gezondheid van onze kinderen. Denk aan de speelgoedschandalen van giftige verf en  loslatende magneetjes van speelgoed uit China. Met de nieuwe Europese Speelgoed Richtlijn worden er strengere eisen gesteld aan de veiligheid van speelgoed. Fabrikanten en importeurs mogen zelf aangeven door middel van de verplichte CE-markering, dat het speelgoed veilig is. Toch moet je als ouder zelf goed op blijven letten want een CE-merk is geen garantie dat speelgoed volkomen veilig is. Check daarom of het speelgoed geschikt en veilig is voor de leeftijd van je kind en let extra op bij kinderen onder de drie jaar.

Waar let je op bij peuterspeelgoed kopen

  • Kijk naar de waarschuwing op de verpakking: niet geschikt voor kinderen beneden drie jaar. Kinderen onder de drie zijn geneigd losse onderdelen in hun mond te stoppen.
  • Koop geen peuterspeelgoed bestemd voor kinderen beneden de drie jaar dat touwtjes, koordjes of daarmee vergelijkbaar materiaal heeft met uiteinden langer dan 22 cm.
  • Pas op met het kopen van peuterspeelgoed dat harde geluiden maakt.
  • Controleer of het speelgoed goed afgewerkt is. Houten speelgoed mag niet splinteren, mag niet gespijkerd zijn en moet verzonken schroeven hebben.
  • Plastic peuterspeelgoed mag niet breken, na een breuk zijn de randen vaak vlijmscherp.
  • Gaat het om bijtringen, rammelaars en spenen, koop deze dan uit veiligheidsoverwegingen en hygiënisch oogpunt altijd nieuw.

Ook interessant om te lezen: Babyspeelgoed
En: Hoe maak je speelgoed schoon?

Foto: Modu Toys