peuterspeelgoed

Rond z’n eerste verjaardag is je kind alweer vele fases verder. Je kind ziet de wereld steeds meer als één grote ontdekkingsreis en het is nu belangrijk dat je hem veilig speelgoed aanbiedt om gericht zijn ontwikkeling te stimuleren. Puzzels voor de fijne motoriek en met een loopkar of poppenwagen en leert hij spelenderwijs z’n eerste stapjes te zetten. Ook groot speelgoed zoals blokken, een grote auto of een hamerbank en buitenspeelgoed zijn een goede keuze. Laat hem ook eens kennismaken met materialen als klei en vingerverf!

Creatief: klei en vingerverf, grote kleurpotloden, krijtjes, plakplaatjes.
Constructief: blokken met noppen en doppen, piramide met ringen, stapelbakjes.
Cognitief: boekjes met plaatjes, dvd met peuterfilmpjes, sorteerspelletjes, houten puzzels en puzzels met 6, 9 en 12 stukjes.
Sociaal: garage met auto’s, poppen, serviesje, winkeltje, boerderij met dieren.
Motorisch: loopwagen, loopfietsje, rijdend speelgoed, trein, trekdier.

Educatief speelgoed voor je peuter ja of nee?

Wat is educatief speelgoed precies? Dat is speelgoed dat vooral het verstandelijk vermogen van je kindje prikkelt en dat is weer goed voor zijn ontwikkeling. Denk aan het stimuleren van de hand-oog coördinatie of het leren van vormen, cijfers en letters. Maar dan moet je wel weten in welke leeftijdsfase je welk speelgoed aan kunt bieden. Gelukkig kun je dit op veel verpakkingen terugvinden, het is een handige hulp voor het kiezen van speelgoed voor je kinderen.

Vergeleken met het buitenland verkopen wij in Nederland erg veel merkloos speelgoed en is er een verschraling van het aanbod, mede veroorzaakt door het assortiment van de grote inkooporganisaties. Maar ook omdat ouders er niet zoveel geld aan willen uitgeven. Gelukkig zijn er steeds meer ouders die de educatieve en pedagogische waarde van speelgoed weten te waarderen.

Veiligheid speelgoed

Door de enorme toevoer van goedkoop speelgoed uit China moet je goed op de veiligheid letten. Helaas bevat speelgoed soms teveel synthetische chemische stoffen die negatieve effecten hebben op de gezondheid van onze kinderen. Denk aan de speelgoedschandalen van giftige verf, loslatende magneetjes van speelgoed uit China. Met de nieuwe Europese Speelgoed Richtlijn worden er strengere eisen gesteld aan de veiligheid van speelgoed. Fabrikanten en importeurs mogen zelf aangeven door middel van de verplichte CE-markering, dat het speelgoed veilig is. Maar een CE-merk is geen garantie dat speelgoed volkomen veilig is. Let daarom op dat het speelgoed geschikt en veilig is voor de leeftijd van het kind en let extra op bij kinderen onder de drie jaar.

Waar let je op bij speelgoed kopen

• Let op de waarschuwing: niet geschikt voor kinderen beneden drie jaar. Kinderen onder de drie zijn geneigd losse onderdelen in hun mond te stoppen.
• Koop geen speelgoed bestemd voor kinderen beneden de drie jaar dat touwtjes, koordjes of daarmee vergelijkbaar materiaal heeft met uiteinden langer dan 22 cm.
• Koop geen speelgoed met harde geluiden voor jonge kinderen.
• Kijk of het speelgoed goed afgewerkt is. Houten speelgoed mag niet splinteren, mag niet gespijkerd zijn en moet verzonken schroeven hebben.
• Plastic speelgoed mag niet breken, na een breuk zijn de randen vaak vlijmscherp.
• Koop bijtringen, rammelaars en spenen uit veiligheidsoverwegingen en hygiënisch oogpunt altijd nieuw.

Merken peuterspeelgoed bekijken en shoppen

Bekijk peuterspeelgoed bij BabyPark
Bekijk peuterspeelgoed op Bol.com

Ook interessant om te lezen: Babyspeelgoed
En: Hoe maak je speelgoed schoon?

Foto: Modu Toys