houten speelgoed

Wat is beter om te kiezen: kleurrijk plastic of houten speelgoed? Houten speelgoed is prettig om te voelen; het heeft structuur en het is warm. Het heeft een natuurlijke smaak en het neemt vocht op. Dat is niet het geval bij kunststof. Houten speelgoed heeft meestal wat grove vormen en dat past ook goed bij baby’s omdat ze nog geen aandacht hebben voor realistische details. Nog een voordeel: houten speeltjes staat vaak een stuk rustiger in je woonkamer of in de box, in plaats van het schreeuwerige gekleurde plastic. En speelgoed van hout is duurzaam!

Alleen voor houten speelgoed kiezen?

Bij kleurrijk speelgoed met licht, geluid en beweging geldt, dat hoe meer uiterlijkheden er zijn, hoe minder je kind zelf hoeft te bedenken en te bepalen. Bied je echter alleen maar blank houten speelgoed aan, dan zal je kindje alles moeten bedenken en dat kan weer te veel van het goede zijn. Het mooiste is een combinatie; speelgoed van goede kwaliteit, in een leuke uitvoering waarmee veel te verzinnen valt.

Hoe zit het met de veiligheid?

Ook in houten speelgoed zijn er kwaliteitsverschillen en moet je letten op de veiligheid. Bij het kopen van houten speelgoed moet je er goed op letten dat er niet te kleine onderdelen zijn die kunnen afbreken, het mag niet splinteren en het hout moet mooi en glad zijn afgewerkt me ronde hoeken. Ook moeten de verbindingen geschroefd zijn in plaats van gespijkerd. Als het speelgoed is gelakt, dan moeten dit lakken zijn die geen giftige stoffen bevatten.

Duurzaam hout

Voor ouders die milieubewust leven kiezen liever voor origineel speelgoed van hout in plaats van plastic. Houten speelgoed is duurzaam, gaat niet zo snel stuk als plastic speelgoed en kan generaties lang meegaan, denk aan een houten trein, loopfietsje, poppenwagen of duwkar! Voor de fabricage wordt steeds vaker gebruik gemaakt van speciaal daarvoor geplante bossen of rubber bomen die geen rubber meer produceren. Het hout moet het afgewerkt zijn met milieuvriendelijke en gifvrije verven en lakken.

Ideeën voor houten speelgoed voor baby

Kies je voor houten speelgoed dan is de keuze enorm, leuk zijn de houten speelgoedjes gecombineerd met stof. Er zijn speciale winkels die zich helemaal gericht hebben op de verkoop van houten speelgoed. Populair speelgoed voor baby’s en kinderen tot een jaar is:
– houten rammelaar
– activity center van hout
babygym van hout
– speenketting
– tuimelaar
– wagenspanner en hangspeeltjes voor aan autostoeltje of box
– houten puzzel met grote stukken
– blokken

Ideeën voor houten speelgoed voor peuter

– een loopfietsje of loopwagen
– vrachtwagen
– hijskraan
– hobbelpaard
– poppenkar
– blokkenkar
– telraam
– werkbankje
– puzzels
– blokken
– hamertje tik
– winkeltje met kassa
– keukentje

Ook interessant: Babyspeelgoed en Peuterspeelgoed
En: Hoe maak ik speelgoed schoon?