babyspeelgoed schoonmaken

Kinderen hebben veel speelgoed, dat na een tijdje ook erg vies kan worden… Omdat kinderen graag dingen naar hun mond brengen en hun speelgoed ook met andere kinderen delen, zit speelgoed al snel onder aangekoekte voedingsresten en kwijl. Zo ligt het oplopen van een verkoudheid door een virus op de loer. Niet zo hygiënisch en dat betekent dat je speelgoed regelmatig even moet schoonmaken. Door de vorm en het materiaal is niet altijd bekend hoe je dit het beste kunt doen. Onze tips helpen je een handje:

Knuffel en teddybeer schoonmaken

Een pluche knuffel of teddybeer wordt niet alleen vies deze trekt ook nog eens stof aan. Hoe krijg je deze nu schoon? De meeste baby knuffels hebben een etiketje aan de zijkant met een was- en drooginstructie. Mag je de knuffel in de wasmachine wassen, dan is dat fijn, want daarmee doodt je gelijk flink wat bacteriën. Bij sommige knuffels kan dat niet, en als je deze toch in de wasmachine stopt komen ze er soms onherkenbaar uit. Niet alleen zonde van het lekkere zachte vachtje maar het is ook afwachten of je kindje het niet op een brullen zet bij het zien van het verfomfaaide exemplaar….Voor deze knuffels geldt: een handwasje! Wil je alleen stof verwijderen dan is deze tip voldoende: bekleed de stofzuigermond met een oude panty en zuig daarna zonder problemen de stof uit de vacht op.

Deze baby knuffels mogen niet gewassen worden:
Er zijn ook knuffels die je niet kunt wassen in de machine. Denk aan knuffels die een muziekdoosje bevatten (of je moet deze eruit kunnen halen), oude of zeer versleten knuffels (handwas is dan de enige oplossing), knuffels met gelijmde delen erop en knuffels met een bijzondere vulling zoals microballetjes.

Wassen en drogen
Nog een tip voor het wassen in de machine: stop meerdere knuffels in een oud kussensloop, maak deze dicht met een tie-rap of touwtje en stop deze in de wasmachine. Zet de temperatuur niet te hoog, want dan kunnen bepaalde plastic delen smelten. Eenmaal uit de wasmachine kun je de vacht opborstelen met een fijne kam of borstel. Voor het drogen: je kunt het kussensloop met de knuffels in de droger gooien (laagste, minst hete stand), of haal de knuffels eruit en leg ze op een rekje, al dan niet in de zon, te drogen. Let op: stop niet alle kleuren bij elkaar, was de knuffels net als kleding, licht bij licht en kleur bij kleur.

Handwas
Als knuffels alleen met de hand gewassen kunnen worden, gebruik dan een mild wasmiddel, of een baby shampoo. Masseer het wasmiddel zachtjes in de vacht met cirkelachtige bewegingen en spoel de zeepresten goed uit. Daarna uitknijpen en laten drogen op een rekje.

Baby speelgoed schoonmaken van plastic, rubberen of siliconen

Het beste kun je dit soort babyspeelgoed of peuterspeelgoed schoonmaken in de gootsteen en niet in de vaatwasser. In dit speelgoed zitten namelijk delen die gevoelig zijn voor heet water met het risico op smelten en kapot gaan. Maak in de gootsteen of teiltje een sopje van warm water en een beetje afwasmiddel. Veeg het speelgoed me een zachte doek of oude tandenborstel schoon. Spoel na met koud water. Daarna kun je eventueel het speelgoed desinfecteren met een spray met alcoholoplossing, weer afspoelen en laten drogen. Er zijn ook wasmiddelen met desinfecteer verkrijgbaar. Vind je het risico op beschadiging niet zo groot, dan kun je speelgoed ook in een waszakje plaatsen bovenin de vaatwasser. Gebruik eventueel alleen de spoelstand voor water.

Duplo, Lego en Playmobil schoonmaken

Hard plastic speelgoed zoals rammelaars, Duplo en Lego kun je goed schoonmaken in het bestekgedeelte van de vaatwasser. Gaat het om veel onderdelen zoals Legoblokjes, gebruik dan een waszakje. Zo wordt alles weer lekker fris! Gebruik een lage temperatuur en pas op met bedrukte Legoblokjes, deze kun je beter met de hand schoonmaken omdat de bedrukking anders vervaagt. Ook siliconen speelgoed kun je op dezelfde manier schoon krijgen.

Speelgoed met batterijen schoonmaken

Speelgoed dat batterijen bevat mag nooit in aanraking met water komen. Wat te doen? Maak een sopje warm water en dip met een punt van een oude handdoek of schoonmaakdoek in het sop waarna je de buitenzijde kunt poetsen. Kijk uit dat er geen water in het batterijvakje komt. Batterijen moet je natuurlijk eerst even uit hun vakje halen. Voor een echte goede schoonmaakbeurt kun je daarna het speelgoed aan de buitenzijde licht wrijvend schoonmaken een 50/50 oplossing van alcohol en water. Daarna weer een beetje opwrijven en laten drogen.

Speelgoed zoals Barbie en My Little Pony schoonmaken

Behandel al het speelgoed en poppen met haar als volgt: zijn de haren in het hoofd geweven dan kun je deze met een paar druppels shampoo wassen. Inmasseren, met koud water uitspoelen en daarna de pop plat neerleggen met het haar uitgespreid in een waaier op een doek. Is het haar op het hoofd gelijmd dan bestaat de kans dat het haar loslaat. Zit het haar erg in de knoop, behandel de strengen dan met een mengsel van water en conditioner, laat een nachtje intrekken en spoel de volgende dag uit. Daarna de haren zachtjes kammen om klitten te verwijderen en laten drogen. Gebruik voor het drogen nooit een fohn!

Er zijn een paar trucjes om het lichaam van de poppen schoon te maken. Voor het verwijderen van strepen en vlekken maak je een papje van olie en bakpoeder. Daarna verwijder je de vlekken met een katoenen lapje met deze pasta in draaiende bewegingen. Daarna afnemen met een vochtig doekje. De geschilderde delen van bijvoorbeeld ogen en mond mag je hiermee niet behandelen, want dan haal je de verf weg. Voor hardnekkige vlekken kun je een beetje nagellak remover proberen op een katoenen wattenschijfje. Ook hierna weer afspoelen. Desinfecteren kan ook hier met een 50/50 verhouding van alcohol en water in een spray. Even laten drogen en klaar!

Houten speelgoed reinigen

Hout heeft van zichzelf antibacteriële eigenschappen, maar dat betekent niet dat houten speelgoed niet vies kan worden! Stop een doekje in een beetje witte azijn en maak het hout daarmee schoon. Azijn maakt niet alleen schoon maar desinfecteert ook, dus twee vliegen in een klap. Maak je geen zorgen over het typische azijnluchtje, dat is zo weer verdwenen.

Nog een paar laatste tips:

  1. Heb je geen poetsmiddelen bij de hand en wil je toch het vies geworden speeltje schoonmaken? Gebruik een babydoekje!
  2. Ben je geen fan van chemische bestanddelen in schoonmaakmiddelen, gebruik dan een stoomapparaat. Ook handig voor het reinigen van vieze boxen, kinderstoelen, kinderwagens en autostoeltjes.
  3. Maak het speelgoed voor baby’s een of twee keer per week schoon. Voor kinderspeelgoed volstaat een keer per maand, en zachte knuffels zouden een paar keer per jaar even gereinigd moeten worden.