babyspeelgoed

Waarom is baby speelgoed belangrijk? In de eerste zes maanden is het goed voor de ontwikkeling van baby’s dat ze hun zintuigen ontwikkelen en dat doen ze door ervaringen op te doen. Met kijken, voelen, ruiken en tasten kan je baby heel intensief bezig zijn! Je kunt je baby daarom het beste speelgoed aanbieden dat de zintuigen prikkelt. Hieronder een opsomming van welk speelgoed je in welke fase van zijn of haar jonge leventje kunt aanbieden.

Je eigen gezicht: het beste speelgoed!

Met je eigen gezicht en stem kun je heel goed met kleine baby’s spelen, daardoor leert je baby vertrouwde personen herkennen. Bedenk ook dat baby’s en kinderen speelgoed heel anders kunnen gebruiken dan waarvoor het is bedoeld. Blokken zijn niet alleen maar om te bouwen, maar ook om ze om te gooien, daar kan je kindje veel plezier aan beleven. Het gaat baby’s niet om ‘hoe hoog kan ik’, ‘hoe snel kan ik’ of ‘kan ik dit maken’, maar het gaat ze om het spelen. Door te spelen leren ze!

Speelgoed voor baby 0 tot 6 maanden

In de eerste maanden van zijn leven is alles nieuw voor je baby. Hij ziet, hoort en voelt de wereld om zich heen – al zijn zintuigen worden geprikkeld. Kies in deze fase voor speelgoed die hem daarbij helpen, zoals een kleurige mobiel. Of hang een spiegeltje, dat licht weerkaatst, op. Interessant om naar te kijken! Ook speelgoed met zacht geluid, zoals een muziekdoosje, is een aanrader. Hang het speeltje alleen niet te ver; een baby kan zijn ogen nog niet scherp stellen zoals wij en ziet maar tot zo’n 30 cm scherp.
Pasgeboren baby’s houden van contrasten. Als je een kleurig speeltje met een belletje erin vlakbij je baby heen en weer schudt, zal hij zijn hoofd draaien en ernaar kijken. Later zal hij naar zijn favoriete speeltje gaan slaan. Merk je dat je kindje probeert om iets te grijpen? Geef hem dan speelgoed die hem daartoe uitdagen, zoals een rammelaar, piepbeestje of knisperboekje.

Voelen: pluchen en stoffen beesten of doekjes.
Bewegen: enkelbelletje, activitycenter, speelkleed.
Luisteren: tikkende wekker, muziekdoosje, kinderliedjes en versjes, knisperboekje.
Kijken: onbreekbaar spiegeltje, mobiel, plaatjes op de muur, bromtol, wagenspanner.
Grijpen: grijpbare bal, badspeeltjes, eendje, schuim, babygym, speelkleed.
Slaan: ballenmolen, tuimelaar, rammelaar.
Sabbelen: fopspeen, bijtring.

Speelgoed voor baby 6, 8 tot 12 maanden

Een iets oudere baby zal zich eindeloos vermaken met een babygym en een activitycenter. Tussen de zes en twaalf maanden wordt de wereld van je kind steeds groter en wordt je kind steeds nieuwsgieriger. Hij gaat leren tijgeren, kruipen en zitten en trekt zich misschien al op. Een stapeltorentje van (stoffen) blokken of bekers is nu geweldig speelgoed. Nu zal hij ook proberen om een speeltje dat ver weg ligt, zelf te gaan halen. Een zachte bal met belletjes zal hij in deze fase helemaal geweldig vinden.

Kijken: spiegeltje, speelkleed, stoffen & kartonnen boekjes, wiebelaar, plaatjes kijken.
Luisteren: cd met korte stukjes muziek, rammelaar, trommel, tamboerijn, piepbeestje.
Babbelen: versjes, rijmpjes, telefoon.
Slaan: ballenmolen, muziekinstrumenten.
Graaien: zand, modder, water.
Aftasten: houten speelgoed zoals houten blokken en soorten stoffen in bijv. speelkleed, piramide met ringen.
Grijpen en reiken: grijpbare bal, transparante bal met iets erin dat beweegt, handvat auto, speelgoed dat rolt.
Bewegen: rammelaar, duikelaar, werppop, activitycenter, bal, ballon.
Gaatjes vullen: vormenstoof, pionnen in auto, stapelbekers, puzzel met 2 of 4 stukjes.
Ontdekken: speelkleed, papier, doosjes, lepels, pannen en deksels, zand en water.

Ongeschikt babyspeelgoed

Koop dit speelgoed liever niet: te klein speelgoed (zoals kralen en knikkers), scherp speelgoed, speelgoed met langwerpige uitstekende delen, dingen die moeilijk schoon zijn te maken, knuffelbeesten met lange haren, linten en touwtjes en speelgoed waarvan de inhoud vrij kan komen, zoals beesten die makkelijk kunnen worden opengepeuterd waardoor plastic balletjes of stukjes schuimrubber naar buiten komen. Voor kinderen van 1 en 2 jaar zijn scherpe dingen, mondfluitjes, zit- en rijspeelgoed waarmee je kind kan omvallen, af te raden.

Liever op de buik laten spelen

Het is niet goed om je baby te veel in eenzelfde houding (bijvoorbeeld in een wipstoeltje of autostoeltje) te zetten met alleen maar een speeltje in de hand. Baby’s spelen nog niet echt, maar verkennen alleen. Je ziet dat baby’s de speeltjes alleen maar naar de mond brengen om erop te sabbelen. Het is veel beter om je baby op de buik te leggen met maar een paar speeltjes binnen handbereik. Dit is beter voor de ontwikkeling van het spierenstelsel en de motoriek van je kindje. Ook zal je baby, doordat het meer van de omgeving ziet, zich zekerder voelen.

Koopadvies en veiligheid

Sterk ruikend speelgoed kan wijzen op risicovolle stoffen, ook als er scherpe randen aanzitten of het niet zo stevig voelt, kun je dit speelgoed beter niet kopen! Op de verpakking van veel speelgoed zit een leeftijdsmarkering, een handig hulpmiddel bij de aanschaf. Pas op met batterijen, kinderen vinden vooral knoopbatterijen heel interessant. Ze lijken net snoepjes maar zijn vanwege de vrijkomende zuren levensgevaarlijk als je kind er een inslikt. Pas ook op met houten speelgoed, sommige speeltjes zijn ruw afgewerkt en er kunnen splinters vrijkomen, of ze zijn gelakt met schadelijke stoffen. Het beste is om ongelakt, glad hout te kopen.

CE markering

Speelgoed moet voorzien zijn van een  CE keurmerk, dat betekent dat het voldoet aande regels die gelden in de EU. Helaas zegt dit keurmerk niet veel over de veiligheid omdat het controleren van al het speelgoed bijna niet te doen is. Belangrijke keurmerken zijn GS, TUV of het Britse BS.

Speelgoed kopen uit China en andere Aziatische landen

Door de sterke groei van de online webwinkels zoals Amazon en AliExpress komt er steeds meer speelgoed naar Nederland en Europa dat niet aan de veiligheidseisen voldoet zoals wij deze in Europa hebben opgesteld. Dat betekent dat het kan voorkomen dat speelgoed uit deze landen giftige stoffen bevatten, losse onderdelen etc. die schadelijk en zelfs levensbedreigend kunnen zijn voor jouw kind. Veel van dit speelgoed wordt teruggeroepen, maar niet alles. Wil je geen risico lopen kies dan liever voor speelgoed die je bij bekende speelgoedzaken kunt aanschaffen.

Merken babyspeelgoed bekijken en kopen

Bekijk babyspeelgoed bij BabyPark
Bekijk babyspeelgoed bij Bol.com

Lees ook: Peuterspeelgoed
Lees ook: Knuffels
En: Hoe maak je speelgoed schoon?

Foto: Taf Toys