wipstoeltje

In een wipstoeltje kun je heel gemakkelijk je kindje laten zitten of liggen. Een wipstoel is ideaal voor een kort slaapje, het geven van baby’s hapje of gewoon om gezellig bij de familie of visite te zitten. De meeste modellen hebben een in meerdere standen verstelbare rugleuning. Doordat je baby zich beweegt kan hij zelf het wipstoeltje op en neer laten bewegen, vandaar de naam: wipstoeltje!

Wipstoeltjes: van eenvoudig tot zeer luxe

Er zijn enorm veel soorten wipstoeltjes; van eenvoudige uitvoeringen tot en met wipstoeltjes die zijn voorzien van een speelboog, muziekjes tot complete swings met verschillende schommelmogelijkheden en slaapstanden.

Elektrisch wipstoeltje

Handig zijn de in hoogte verstelbare wipstoelen waardoor je de baby overal bij kunt betrekken, je zet deze in een hoge stand als je in de keuken aan het werk bent zodat je baby alles goed kan zien of in een lage stand voor het geven van een fruithap.
De nieuwste generatie wipstoelen zijn elektrisch en hebben een ingebouwde schommelbeweging, die je op verschillende standen kunt instellen, al dan niet voorzien van een muziekje. En ken je de verhalen van wanhopige ouders (of misschien ben je er zelf een…) die hun huilende baby in de auto rondrijden om deze in slaap te krijgen? Er is een wipstoel die wiegt, schommelt, zwaait en deint en kan zelfs een nachtelijk autoritje nabootsen!

Wipstoeltje wordt baby lounger

Loungen is al langer in, maar nu ook voor de allerkleinsten. Klassieke baby wipstoelen maken plaats voor strak gestileerde exemplaren van hout of plexiglas, met zilveren of gouden zitting. De prijzen zijn niet mis, toch tellen jonge ouders dit graag neer. Dat is niet zo vreemd want ouders zien het als een meubelstuk dat mooi in het interieur moet passen.

Zitzakjes en loungestoeltjes

Naast wipstoeltjes zijn er ook ergonomisch gevormde zitzakjes. De naam zitzak doet het product geen eer aan, loungekussen is een betere benaming. Ze kunnen vanaf de geboorte gebruikt worden met een veiligheidsriempje zodat je kindje er niet vanaf kan rollen. Je gebruikt deze loungestoeltjes als rustplekje, maar ook om je kindje eten te geven of gezellig bij het zitgedeelte te betrekken. Je kunt deze lang gebruiken na de babytijd als zitje of poef totdat je kindje zes jaar oud is. Er zijn veel extra accessoires beschikbaar zoals afritsbare dekjes, een swing zodat deze kan schommelen en een speelboog.

Tips voor het gebruik van een wipstoeltje

Belangrijk te weten is dat een wipstoel kort gebruikt moet worden vanwege het mogelijk ontwikkelen van een voorkeurshouding en het risico op een ontwikkelingsachterstand. Laat je baby dus niet te lang in een wipstoeltje, valt je baby in slaap leg deze dan in zijn bedje, wil je baby spelen, leg hem of haar dan liever op een speelkleed of in de box.

Foto: Coco lounger, Bloom