
Tussen de vier en zes maanden is het zover, dan kun je starten met het geven van een eerste babyhapje of proefhapjes! Aan de meeste baby’s kun je ook zien dat ze er aan toe zijn, ze maken smakkende geluidjes en stoppen veel dingen in hun mond. Je baby kan nog niet kauwen dus je moet het eten heel fijn gemalen geven, bijvoorbeeld door de bijvoeding te pureren met een staafmixer of stomer of blender.
Wanneer starten met baby’s eerste hapje?
In de loop van de eerste maanden worden de zuig- en slikreflexen van je kindje minder heftig. Het zenuwstelsel is verder ontwikkeld en er is sprake van bewuste mondbewegingen. Op deze leeftijd, zo tussen de vier en zes maanden, kun je proberen een babyhapje te geven. Je baby leert dan ook van een lepeltje af te happen en dat is nog een hele kunst!
Waarom starten met proefhapjes voor je baby?
Met proefhapjes leer je je kindje wennen aan nieuwe smaken. Je kind leert van een lepel af te happen, pure smaken te proeven, vezels te eten en daarmee leg je de basis voor een gezond voedingspatroon voor als je kind groter wordt. In het begin zijn deze babyhapjes extraatjes naast de borstvoeding of kunstvoeding. Is je baby zo rond de zes maanden oud dan kan een hapje ook een melkvoeding vervangen. Met het eten van proefhapjes leert je kindje kauwen, ook al heeft je kindje nog geen tanden of kiezen. Dat leren kauwen is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondspieren en dat heeft weer invloed op de ontwikkeling van spraak en taal. Deskundigen raden aan in ieder geval voor de 10e maand te starten met babyhapjes. Het is aangetoond dat kinderen die na de 10e maand vaste voeding krijgen, moeilijke eters kunnen worden. Er zijn veel voordelen als je zelf babyvoeding maakt, het is bijvoorbeeld niet alleen goedkoper dan potjesvoeding maar zelfgemaakte voeding is ook vezelrijker. Lees meer over: groente leren eten in de baarmoeder en de Baby Groente Tas.
Hoe beginnen met een eerste babyhapje?
De eerste babyhapjes zijn een bijzonder moment voor jou en je baby. Dring niets op, kijk goed naar de reactie van je kindje en hou je smartphone bij de hand want de eerste gezichten van je baby die nieuwe smaken proeft zijn heel bijzonder om vast te leggen! Je kunt beginnen met gepureerde fruit of groente, het liefst vers, want dan weet je zeker wat je kind eet. In het begin bied je dikke of vloeibare babyhapjes aan, daarna worden de hapjes wat droger en vaster.
Tips voor baby’s eerste hapje
- De smaakpapillen van je baby zijn nog heel gevoelig, pas op met het aanbieden van hele zoete en hapjes met sterke smaken.
- Gebruik geen overrijp fruit of groenten die beschadigd zijn.
- Voeg bij de eerste bijvoedingen nooit zout toe aan het eten.
- Stop het voedingslepeltje recht in het mondje van je baby, geef lichte druk met de bolling van de lepel op de tong en haal de lepel er weer horizontaal uit. De eerste keren zul je zien dat je baby het eten van de lepel afzuigt en met een gedeelte van de tong weer naar buiten duwt. Na een paar weken oefenen zul je zien dat je baby goed van de lepel kan eten!
- Het is verstandig om je kind zelf ook een lepeltje in de hand te geven wanneer je hem eten geeft. Zo stimuleer je het zelfstandig leren eten!
- Controleer altijd de temperatuur van de voeding voordat je dit je baby geeft, hou daarvoor even een hapje tegen je lip.
- Plaats altijd potjes of flesjes zonder dop of speen in de magnetron omdat de druk te hoog kan worden. Schud of roer de voeding altijd door voordat je deze aan je baby geeft.
Voedselallergie? Start wat later met babyhapjes
Loopt je kindje risico op een voedselallergie of een andere allergie? Dan krijg je misschien het advies niet eerder te starten met het geven van een babyhapje voordat je kindje zes maanden oud is. Uit onderzoek blijkt overigens dat als je zes maanden volledige borstvoeding geeft zonder bijvoeding, dit de kans op het ontwikkelen van een allergie sterk verminderd.
Starten met groente of fruit?
Het maakt niet uit of je start met een fruithapje of groentehapje. Het is niet aangetoond dat baby’s weigeren met groenten eten als ze gewend zijn aan de zoete smaak van fruit. Het is wel belangrijk om met zachte smaken te beginnen.
Geschikt fruit voor de eerste fruithap
Voor het maken van de eerste fruithapjes voor je baby kun je het beste kiezen uit zachte fruitsoorten die niet zo sterk smaken zoals peer, meloen, perzik, banaan, appel, abrikoos, kersen. Dit kun je later uitbreiden met citrusvruchten zoals sinaasappel, grapefruit, mandarijn, kiwi en andere vruchten.
Smaken combineren
Het is verstandig om te starten met het aanbieden van één soort fruit of groente. Daarmee leert je baby te wennen aan één bepaalde smaak. Eet je kindje steeds meer vaste voeding dan kun je ook smaken gaan combineren. Zoals een groentehapje met twee smaken of twee soorten fruit, de combinaties zijn natuurlijk eindeloos. Het is ook mogelijk dat je (bittere) groente combineert met fruit, denk aan het toevoegen van een beetje gepureerde appel.
Eerste groentehapje, welke groenten zijn geschikt?
Er zijn veel geschikte groentes om aan je baby te geven, denk aan worteltjes, bloemkool, fijne erwtjes (mag ook uit de diepvries), broccoli, zoete aardappel, witlof, courgette, snijbonen, sperziebonen, pompoen en pastinaak.
Geschikte groenten voor als je kindje 6 maanden oud is:
Sommige groenten bevatten nitraat en kun je beter vanaf 6 maanden geven en maximaal 1 of 2 keer per week. Dat zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, spinazie, postelein, paksoi, raapstelen, spitskool, (veld)sla en venkel. Is je kindje goed gewend aan het groenten eten, dan kun je het lijstje uitbreiden met: aubergines, champignons, knolselderij, maïs, peultjes, zuurkool en paprika.
Groente geschikt vanaf 12 maanden
Als je baby 12 maanden oud is, mag je ook deze groenten geven: rode en witte kool, spruitjes, prei, rauwkost en ui.
Babyhapjes maken, hoe doe je dat?
Zorg ervoor dat de eerste babyhapjes goed gepureerd zijn, dit kan met een speciale keukenmachine of blender (van eenvoudig tot luxe), maar ook eenvoudig met een staafmixer. Met een vork prakken kan ook, maar dan krijg je het niet zo heel fijn gepureerd.
Voorzichtig met babyhapjes in een pouch of zakje
Naast het geven van een babyhapje uit een bakje, potje of via de Rapley methode, kun je ook voeding aanbieden via een fruitspeen of fruit- of groentezakje. Zo’n fruitzakje, pouch of slurpzakje lijkt handig; dopje opendraaien, aan je kind geven en slurpen maar. Je hoeft je kind niet eens meer te helpen en een lepel is niet nodig. Dat lijkt heel gemakkelijk en dat is het ook. Zo’n zakje is geschikt om af en toe te gebruiken, bijvoorbeeld als je onderweg bent. Het veelvuldig aanbieden van deze zuigzakjes wordt afgeraden om 3 redenen:
- Je kindje leert niet van een lepeltje afhappen, een belangrijke motorische oefening in de ontwikkeling.
- Het leren kauwen is een andere techniek dan het zuigen en is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondspieren en het straks leren praten. Kinderen die veel zuigen op spenen, vingers en zuigflessen, lopen meer risico op gebitsproblemen, mondademhaling, oorontsteking en spraakproblemen.
- Lepeltje voor lepeltje een hapje aan je kind geven is een belangrijk contactmoment tussen ouder en kind. Met het aanbieden van een zakje is dat interactieve moment weg.
Ook interessant om te lezen: de fruitspeen
Meer lezen over eetproblemen
Foto: Stokke