fruitspeen

Een fruitspeen is ontwikkeld om je kindje op een veilige manier zelf kennis te laten maken met fruit en groente. Deze speen wordt ook wel foodfeeder of sabbelzakje genoemd. Het is geen gewone speen maar bestaat uit een siliconen zakje met gaatjes of een zakje van een soort gaas en een houder waaraan het sabbelgedeelte wordt vastgeklikt.

Hoe gebruik je een fruitspeen

In het zakje stop je een stukje fruit zoals aardbei, banaan, mandarijn, watermeloen of een stukje wortel waarna je kind op het siliconen of gaasgedeelte kan sabbelen. Een fruitspeen kan worden gebruikt vanaf vier maanden. Het fruit- of groentesap komt tijdens het sabbelen door de gaatjes in de mond van je kindje. Eventuele velletjes en pitjes worden door de gaatjes tegengehouden.

Handig bij doorkomende tandjes

Komen er tandjes door? Dan kun je ook ijsschilfers in het zakje toevoegen om de pijn van de doorkomende tandjes van je kindje wat te verlichten. Fruitspenen zijn te koop in verschillende uitvoeringen en vrolijke kleuren, er zijn zelfs sabbelzakjes met een rammelaar in de houder.

Aandachtspunten bij het kopen van een fruitspeen

Wil je een fruitspeen kopen, let er dan op dat deze eenvoudig en goed kan worden schoongemaakt en dat er geen etensresten kunnen achterblijven die kunnen gaan schimmelen. Controleer ook of er geen kleine onderdelen kunnen losschieten die in de mond van je kindje kunnen komen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je fruitspenen via een Aziatische webshop koopt. Sommige delen van de fruitspeen kunnen verkleuren door de fruitsappen maar dat is niet schadelijk. Met een beetje citroensap bij het schoonmaken voorkom je ernstige verkleuring.

Fruitspeen slecht voor het gebit

Een fruitspeen past helemaal in het zelf leren ontdekken van fruit en groente van je kindje. Zoals bij de Rapley methode. Alleen zit het eten nu verstopt in een hoesje. Inmiddels wijzen tandartsen op het gevaar van het te veel gebruiken van een fruitspeen. In fruit zitten veel natuurlijke suikers en langdurig sabbelen kan leiden tot gaatjes in het melkgebit. Je kunt het vergelijken met het langdurig zuigen op een flesje met zoete drankjes. Ook schijnt de pH waarde van fruit laag te zijn en ligt gevaar voor erosie van de tanden op de loer.

Gebruik fruitspeen met mate

Daarnaast is het zuiggedeelte van een fruitspeen groter dan een normale speen. Geef je je kindje te vaak een fruitspeen dan kan dit ook gevolgen hebben voor de motoriek van de mond van je kind. Je kindje leert er minder goed door praten. Dit komt omdat de tong door het grotere zuiggedeelte naar beneden wordt gedrukt. Tot slot krijgen kinderen door het sabbelen op de siliconen alleen maar vocht binnen en leren ze niet kauwen op structuurrijke vezels van groente en fruit. Kortom: een fruitspeen is leuk en handig, maar gebruik deze met mate!

Meer lezen over babyvoeding zelf maken
Meer lezen over fruithapje en groentehapje