fruitspeen

Een fruitspeen is ontwikkeld om kinderen op een veilige manier zelf kennis te laten maken met fruit en groente. Een fruitspeen wordt ook wel foodfeeder of sabbelzakje genoemd. Een fruitspeen is geen gewone speen maar bestaat uit een siliconen zakje met gaatjes of een zakje van een soort gaas en een houder waaraan het sabbelgedeelte wordt vastgeklikt. In het zakje stop je een stukje fruit zoals aardbei, banaan, mandarijn, watermeloen of een stukje wortel waarna je kind op het siliconen of gaasgedeelte kan sabbelen. Een fruitspeen kan worden gebruikt vanaf vier maanden.

Hoe gebruik je een fruitspeen

Het fruit- of groentesap komt tijdens het sabbelen door de gaatjes in de mond van je kindje. Eventuele velletjes en pitjes worden door de gaatjes tegengehouden. Komen er tandjes door? Dan kun je ook ijsschilvers in het zakje toevoegen om de pijn van de doorkomende tandjes wat te verlichten. Fruitspenen zijn te koop in verschillende uitvoeringen en vrolijke kleuren, er zijn zelfs sabbelzakjes met een rammelaar in de houder.

Aandachtspunten bij het kopen van een fruitspeen

Wil je een fruitspeen kopen, let er dan op dat deze eenvoudig en goed kan worden schoongemaakt en dat er geen etensresten kunnen achterblijven die kunnen gaan schimmelen. Controleer ook of er geen kleine onderdelen kunnen losschieten die in de mond van je kindje kunnen komen, dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je fruitspenen via een Aziatische webshop koopt. Sommige delen van de fruitspeen kunnen verkleuren door de fruitsappen maar dat is niet schadelijk. Met een beetje citroensap bij het schoonmaken voorkom je ernstige verkleuring.

Fruitspeen slecht voor het gebit

Een fruitspeen past in het zelf leren ontdekken van fruit en groente zoals bij de Rapley methode, alleen zit het eten nu verstopt in een hoesje. Inmiddels hebben diverse tandartsen op het gevaar van het te veel gebruiken van een fruitspeen gewezen. In fruit zitten veel natuurlijke suikers en langdurig sabbelen kan, net zoals het langdurig zuigen op een flesje met zoete drankjes, leiden tot gaatjes in het melkgebit. Ook schijnt de pH waarde van fruit laag te zijn en ligt gevaar voor erosie van de tanden op de loer. Daarnaast is het zuiggedeelte groter dan een normale speen. Wordt een fruitspeen te vaak aangeboden, dan heeft dat volgens deskundigen nadelige gevolgen voor de motoriek van de mond met schadelijke gevolgen voor het leren spreken. Dit komt omdat de tong door het grotere zuiggedeelte naar beneden wordt gedrukt. Tot slot krijgen kinderen door het sabbelen op de siliconen alleen maar vocht binnen en leren ze niet kauwen op structuurrijke vezels van groente en fruit. Kortom een fruitspeen is leuk en handig, maar gebruik deze met mate!

Merken fruitspenen bekijken en shoppen

Bekijk fruitspenen bij Bol.com

Meer lezen over babyvoeding zelf maken
Meer lezen over fruithapje en groentehapje