speendoekje

Een speendoekje is meer dan een slim stukje stof waar je de speen van je kindje aan kunt vastmaken!

Wat is een speendoekje?

Een speendoekje is wat anders dan een spuugdoekje! Het is niet bedoeld om melk of etensresten van het gezichtje te vegen maar om de fopspeen van je kind eraan te knopen zodat je kindje zijn of haar speentje niet verliest. Een gevallen speentje is lastig zoeken, maar door hier een doekje aan vast te maken, kun je de speen sneller terugvinden. Dus heel handig voor in het bedje, als je kindje gaat slapen of als je onderweg bent. Een speendoekje heeft nog een andere functie: het zachte doekje neemt geuren op en zou daarom wel eens een favoriet knuffeltje van je kindje kunnen worden!

Is een speendoekje veilig om te gebruiken?

Je kunt een speendoekje veilig gebruiken maar wel bij iets oudere baby’s. Pas op dat de stof ademt (probeer er zelf eens door te ademen om te zien of dit het geval is). Kies bij voorkeur voor biologisch katoen dat zonder chemische stoffen is verwerkt. Controleer ook of de dessins of prints zijn gemaakt van veilige inktsoorten. Ook mag de stof niet te zwaar zijn en mogen er geen kleine onderdelen aan bevestigd zijn, zoals kraaltjes. Deze kunnen loskomen en in de mond van je kindje terecht komen.

Wanneer kun je een speendoekje gebruiken

Het advies luidt om pasgeboren baby’s geen speendoekje te geven. Deze kunnen namelijk over het gezichtje van je kindje terecht komen waardoor je kindje ademhalingsproblemen kan krijgen. Kleine baby’s zijn nog niet in staat om het doekje zelf weg te halen. Dus even wachten totdat je kindje ongeveer 3 tot 4 maanden oud is!

Een speendoekje is geen spuugdoekje! Lees meer over het spuugdoekje

Foto: koeka