speenkoord

Er zijn veel leuke speenkoorden te koop waar je de speen van je kindje aan kunt vastmaken. Hieronder lees je tips en adviezen voor het kiezen en kopen van een speenkoord:

Waarom een speenkoord?

Een speenkoord wordt ook wel een speenketting genoemd omdat deze vaak uit een koord met kralen bestaat. Dit koord zorgt ervoor dat je het speentje van je kind niet kwijt raakt. Doordat de speen aan het speenkoord wordt bevestigd valt deze niet op de grond als de speen uit de mond van je kindje valt. En dat is handig voor als je onderweg bent met de kinderwagen, in de auto of op de fiets.

Hoe maak je een speenkoord vast

Aan de ene kant van het speenkoord zit een lange lus die je door de ring van een speen haalt en weer terughaalt door de lus. Zo bevestig je de speen aan het koord. Aan de andere zijde zit een clip waarmee je het speenkoord  aan de kleding van je kindje kunt bevestigen, bijvoorbeeld het jasje of truitje, maar je kunt het speenkoord ook aan de bekleding van de kinderwagen of draagzak vastzetten.

Is een speenkoord veilig?

Speenkoorden moeten voldoen aan de Europese NEN-EN 12586+A1 norm. Dit betekent dat speenkoorden bijvoorbeeld nooit langer mogen zijn dan 22 cm, dat er geen BPA in het koord of de kralen is verwerkt en dat er geen losse onderdelen mogen loskomen. Deze kunnen namelijk in de mond van je kind terecht komen met kans op stikken. Let daar bij het kopen van een speenketting goed op! Koop bij voorkeur een speenkoord bij een Nederlandse of Europese (web)winkel. Speenkoorden die vanuit China worden aangeboden zijn niet altijd veilig. Kijk ook of de clip soepel en goed sluit zodat je de clip met één hand aan het jasje of truitje van je kindje kunt vastmaken.
Belangrijk: een speenkoord is geen speelgoed, gebruik een speenkoord alleen onder jouw toezicht. En gebruik een speenkoord nooit als je kindje gaat slapen in de box of in zijn bedje, gebruik dan een speendoekje.

Speenkoord met naam en als mode accessoire

Je ziet een speenkoord steeds vaker. Het staat ook leuk, zo’n gekleurd speenkoord op de kleding van je kindje! Ze zijn gemaakt van band, koord al dan niet met grote houten of (siliconen) kralen eraan geregen. Er zijn zelfs speenkoorden met naam: dan wordt op bestelling de naam van je kindje in de kralen verwerkt. Speenkoorden zijn een leuk kraamcadeautje om te geven of te krijgen!

Zelf maken van een speenkoord

Natuurlijk kun je zelf een speenkoord maken. Maar let dan heel goed op de veiligheidseisen om ongelukken te voorkomen. Een speenkoord mag niet langer zijn dan 22 cm, moet minstens 6 mm breed zijn, de clip mag niet breder zijn dan het koord zelf en moet ook gaatjes hebben. De gaatjes zijn belangrijk want als er een dichte clip in de mond van je kind terecht komt, zou je kleintje hierin kunnen stikken.

Meer lezen over speen en fopspeen

Foto: Mushie