
Babydragers zijn nog nooit zo hip geweest en niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Dus keuze genoeg als je overweegt er eentje aan te schaffen! Sommige ouders hebben zelfs twee babydragers of draagdoeken in huis! Een babydrager is niet alleen makkelijk, maar ook superfunctioneel voor als je in de stad woont of graag reist. Soms is een babydrager de enige optie en daarmee verslaat deze handige hulp zelfs de beste buggy!
Er is veel voor te zeggen om je baby net na de geboorte zoveel mogelijk bij je te dragen. Je baby kan je dan voelen, horen, zien en ruiken en voelt je bewegingen. Hierdoor voelt je baby zich beschermd en geborgen en dat is goed voor een evenwichtige ontwikkeling. Je kunt kiezen uit draagdoeken, draagzakken, heupdragers en rugdragers. Elk systeem heeft zijn specifieke sterke punten. Je kunt het beste wachten met kopen totdat je baby geboren is want dan kun je de drager direct uitproberen.
Waarom zou je een draagdoek of draagzak kopen?
Kleine baby’s hebben nog geen tijd- en plaatsbesef, maar leven in het hier en nu. Daarom kun je een kleine baby liever niet te lang alleen laten. In een groot deel van de wereld dragen moeders hun baby de hele dag dicht bij zich, het verschijnsel is zo oud als de mensheid zelf. Totdat de kinderwagen werd uitgevonden was het heel gebruikelijk om baby’s dicht bij je te dragen. Een drager kan ook heel praktisch zijn; dan heb je je handen vrij voor je andere kinderen of een klusje in huis.
Als je baby aangeeft dat het de hele dag dicht bij je wil zijn, veel huilt of zich overstrekt, is een draagdoek of draagzak zelfs aan te bevelen. Het is sowieso aan te raden je kindje in het begin veel te dragen. Baby’s hebben namelijk huidhonger; een primaire levensbehoefte.
In draagdoeken en sommige baby carriers is het mogelijk om heel discreet en gemakkelijk borstvoeding te geven. Nog een voordeel: Een draagdoek of draagzak neem je gemakkelijk overal mee naar toe en hij neemt nauwelijks plaats in. Moet je twee of meer kinderen vervoeren, dan is het gebruik van een babydrager naast de kinderwagen ideaal!
Draagdoek knopen
In een draagdoek kun je je baby vanaf dag één veilig dragen in een liggende of zittende positie. Er zijn verschillende technieken om de doek om te knopen, afhankelijk van de leeftijd en de houding waarin je je kind wilt dragen. Een heel jonge baby draag je in de foetushouding, met opgetrokken beentjes. Een iets ouder kindje draag je in spreidzit met de beentjes uit het doek. Ook handig te weten: een draagdoek kun je ook als dekentje of picknickkleedje gebruiken!
Draagzak en ergonomische draagsystemen
In een draagzak wordt de baby rechtop gedragen. Niet iedere drager is geschikt om de baby vanaf de geboorte te dragen door het minder ergonomische ontwerp voor het zitvlak voor de baby: vaak te smal waardoor een baby erg in zijn kruis hangt en de drager is soms ook niet aanpasbaar. Sommige baby’s worden liever liggend gedragen, andere rechtop omdat ze dat fijner vinden of omdat ze bijvoorbeeld last hebben van reflux.
Sling
In een sling kun je je baby liggend in de foetushouding dragen, oudere baby’s draag je zittend op jouw heup. Sommige slings kun je ook als hangmatje in de box gebruiken. Er is veel te doen geweest over babyslings waarin in het buitenland jaren geleden een paar baby’s zijn gestorven. Zij lagen in veel te dik gewatteerde slings en zijn gestikt. Door een recall in de Verenigde Staten en Canada zijn alle slings van een bepaald merk van de markt gehaald. Daarna is er door de US Consumer Product Safety Commission een waarschuwing uitgebracht waarbij helaas het woord ‘sling’ vertaald werd ‘draagdoek’. Hierdoor zijn draagdoeken onterecht in een verkeerd daglicht komen te staan!
Heupdrager en rugdrager
Naast de slings zijn er ook heupdragers op de markt, speciaal voor oudere kindjes. Wanneer je kind goed zelfstandig kan zitten, kun je een rugdrager gebruiken, handig voor op vakantie en lange wandelingen. Begin met kleine stukjes; te lang zitten houdt je baby nog niet vol.
Tips voor het kopen van een draagdoek of draagzak
- Kijk of je baby in de drager een natuurlijke houding heeft, met een bolle rug, gespreide beentjes en de knietjes hoger dan de billetjes. Dit is de zogenaamde ‘M of kikkerhouding’. Deze houding is beter voor de ontwikkeling van je baby.
- Check of je kindje voldoende steun in de rug en aan het hoofd heeft.
- Je kindje mag niet opzij gaan hangen in een drager er moet voldoende ruimte vrij zijn voor armen en benen?
- Pas in de winkel verschillende modellen, het liefst met je baby erin.
- Een buikdrager moet in hoogte verstelbaar zijn.
- Bij goede draagsystemen wordt het gewicht mooi over de rug verdeeld zodat je minder kans hebt op pijnlijke spieren en gewrichten.
- Bij rugdragers: let op of de vingertjes niet tussen het frame kunnen komen en of deze op de grond kan blijven staan als je kindje erin zit.
- Buikdragers moeten voldoen aan de Europese norm voor buikdragers NEN-EN 13209-2.
Aandachtspunten voor als je je baby gaat dragen in een babydrager:
- Draag je kindje nooit onder een dichte jas en zorg ervoor dat je kindje altijd vrij kan ademen. Hou ook de temperatuur in de gaten: in de zomer kan het snel te warm worden, maar je baby zit of ligt stil en kan het dus ook te koud krijgen in koude seizoenen.
- Oefen altijd eerst met het omdoen, afdoen, openen en sluiten en de wijze van knopen.
- Met een baby in een draagdoek of draagsysteem verandert je gewichtsverdeling en zie je niet goed waar je loopt, wees daarom waakzaam als je moet bukken of voorover buigen en kijk uit voor struikelpartijen.
Foto: BabyBjörn