buggy bugaboo

Hij past in het bagagevak van het vliegtuig, kan mee op de fiets en je zet ‘m gemakkelijk weg in de gang. Een buggy is een lichtgewicht kinderwagentje die je moeiteloos overal mee naartoe neemt en als het nodig is snel in- en uit kunt vouwen.

Waarom een buggy kopen?

Kan je kind al goed en zelfstandig zitten? Dan is een buggy een handig en flexibel vervoermiddel. Een buggy is compact en licht in gewicht. Je klapt ‘m in en een paar tellen in en hij neemt weinig ruimte in. Een buggy gebruik je vooral voor korte afstanden. Bijvoorbeeld voor even naar de stad of een wandeling in de buurt. Bij het winkelen stuur je gemakkelijk door smalle paden, ideaal op een drukke zaterdag! Maak je een boswandeling of ga je een lange dag de stad in, dan blijft de kinderwagen of wandelwagen de meest prettige keuze voor je kind. Een buggy heeft namelijk maar weinig vering en de zitting is meestal kort, smal en relatief stug en er zitten kleine wieltjes onder.

Welke buggy kopen?

Bij het kiezen van een buggy is het belangrijk dat je van te voren weet wat je buggy wel of niet moet kunnen. Vind je het belangrijk dat je hem heel compact kunt opvouwen en dat je hem mee kunt nemen op de fiets? Er zijn namelijk speciale dragers te koop waarmee je de buggy opgevouwen zo mee kunt nemen op je tweewieler. Of wil je liever een comfortabeler model om veel mee te wandelen? Of vind het belangrijk dat er een verstelbare rugleuning op zit zodat je kindje ook kan slapen als deze moe is? Kijk ook naar de stevigheid van een buggy. De meeste buggy’s gaan meerdere kindjes mee en worden veelvuldig gebruikt voor het vervoer van boodschappen. Daarnaast hebben buggy’s veel te lijden door het rijden door zand en steentjes.

Nieuwste generatie buggy’s

De nieuwste generatie buggy’s zijn een stuk lichter dan hun voorgangers door het gebruik van nieuwe materialen en vouwtechnieken. Sommige buggy’s kun je met hun 3D vouwtechniek zo klein opvouwen dat ze in een rugtas of het bagagevak van het vliegtuig passen! Je klapt deze in een paar seconden in en uit en draagt hem opgevouwen als een tas met schouderband om de schouder. Nieuw is verder dat de dubbele handvatten steeds vaker worden vervangen door een enkele duwstang zodat je de buggy ook met één hand kunnen besturen. De dubbele wieltjes zijn veranderd in enkele wielen.

Kwaliteit en comfort van buggy’s

Tegenwoordig worden ook hogere eisen gesteld aan de kwaliteit en het comfort. De nieuwste buggy’s zijn uitgerust met één of meerdere ligstanden zodat je baby er lekker in kan slapen en de buggy in principe vanaf de geboorte kan worden gebruikt. Moderne modellen bieden meestal de mogelijkheid om er een autostoeltje, reiswieg of nestje op te zetten. Ze hebben een grote zonnekap en voldoende plek voor kleine boodschappen. En er wordt steeds meer aandacht besteed aan een mooi design en duurzame materialen. Kortom: buggy’s zijn geëvolueerd naar ‘mini kinderwagens’! Woon je op 3 hoog in een drukke stad of heb je weinig ruimte? Dan kan een comfortabele buggy misschien wel een goed alternatief zijn voor een kinderwagen.

Pas op met kleine baby’s

Ondanks dat buggy’s steeds luxer worden kunnen ze de vering en het comfort van een kinderwagen nooit vervangen. De stugge vering en grote trillingen als je over een straat met keitjes rijdt zijn niet goed voor het tere ruggetje en de nekwervels van je kindje. Wil je toch vanaf de geboorte een buggy gebruiken, kies dan voor een comfortabel model, met een goede vering en waarbij de je rugleuning helemaal vlak kunt zetten.

In opkomst: de duurzame buggy

Steeds meer kinderwagen en buggy-ontwerpers denken na over duurzaamheid. Er zijn modellen op de markt waarbij gebruik is gemaakt van recyclebare materialen zoals PET flessen voor de bekleding, en in plaats van klinknagels zijn schroeven gebruikt zodat je zelf een onderdeel zou kunnen vervangen.

Buggywensen moderne ouder

Uit een onderzoek door het vakblad BabyWereld bij ontwerpers van buggy’s kwam naar voren dat moderne ouders verschillende eisen stellen aan een goede buggy. Dit zijn: fijn rijden, ook na langdurig gebruik, het hebben van een goede vering en de mogelijkheid om deze compact op te vouwen tot handbagageformaat. De ideale buggy is comfortabel en makkelijk in de bediening. Maar ook een ligpositie en goede opbergmogelijkheden vinden jonge ouders belangrijk. Verder zijn ouders kritisch over het gebruik van goede materialen en vinden ze het belangrijk dat hierover is nagedacht, denk aan het gebruik van recyclebare materialen. Tot slot is een mooi ontwerp natuurlijk ook belangrijk.

Accessoires voor de buggy

Er komen steeds meer accessoires op de markt voor buggy’s. Belangrijk is een lekkere grote zonnekap om je kind te beschermen tegen fel zonlicht of andere weersinvloeden. Meestal zit deze er standaard op of is deze als extra accessoire verkrijgbaar. Een kijkvenster is handig want zo hou je je kindje goed in de gaten. Een buggy wordt meestal standaard geleverd met een boodschappenmandje. Als extra accessoires zijn verkrijgbaar een regenhoes, cupholders, smartphonehouder, een parasolletje en voetenzak.

Hoe zit het met de veiligheid?

Qua veiligheid moeten buggy’s natuurlijk aan de veiligheidsnormen voldoen. Deze zijn gelijk aan de eisen voor kinderwagens.

Foto: Bugaboo Ant