rapley methode baby leren eten

Bij de Rapley methode geef je je baby geen gepureerd prakje maar een stukje groente of fruit dat je kindje uit het vuistje kan eten. Daarmee leren kinderen op een speelse en onderzoekende manier kennis maken met voeding. Misschien heb je er wat aan bij het geven van je baby’s eerste babyhapjes!

Waarom is er de Rapley methode?

Onderzoekster Gill Rapley onderzocht of baby’s spontaan op vast voedsel kunnen overgaan als ze daarvoor de kans krijgen. Ze stelt dat bij zoogdieren de moederdieren immers ook geen methodes hebben om hun kind te leren eten. Babydieren leren eten door hun moeder na te doen. Zij vindt dat ouders geneigd zijn om alles van kinderen weg te houden maar als je een kind gezellig aan tafel neemt en een stukje groente of fruit geeft, dan zullen ze dat bekijken, bevoelen, snuffelen, misschien uitsmeren, maar ook naar de mond brengen en eraan likken en kleine hapjes nemen. Juist fruit en groente zijn geschikt vanwege de kleuren, vormen en texturen.

Wanneer starten met de Rapley methode?

Vanaf zes maanden is een kind zover ontwikkeld dat hij rechtop kan zitten, dingen naar zijn mond kan brengen en interesse toont voor eten. Misschien krijgen kinderen in het begin niet zoveel binnen maar de basis is toch borst- of flesvoeding. Met deze methode die ook wel Baby Led Weaning wordt genoemd, leren kinderen onderzoeken, ontwikkelen ze een goede oog-hand coördinatie en ervaren ze dat ze deel uitmaken van het gezin. Speciaal koken is overbodig en stress rond het eten wordt voorkomen. Haar onderzoek toont aan dat baby’s heel goed in staat zijn om zelf te besluiten wanneer ze toe zijn aan vast voedsel, als het ze maar wordt aangeboden. Het ontdekken en proeven van eten staat centraal. Kinderen die op deze manier leren eten, blijken laten goede eters te worden die openstaan voor nieuwe dingen en van jongs af aan met de pot mee kunnen eten!

Welke fruit en groente zijn geschikt?

Vanaf zes maanden kun je beginnen met het aanbieden van reepjes gekookte aardappel, gekookte wortel, stronkjes gekookte bloemkool en broccoli, reepje gekookt zacht vlees, appel, banaan, komkommer, etc. Let er op dat niet alle fingerfood geschikt is om te geven aan je kind! Niet geschikt zijn ronde etenswaren zoals druiven of kersen, popcorn, noten en zaden en te harde etenswaren. Ook moet je altijd bij je baby blijven als deze eet zodat je je kind in de gaten kunt houden mocht deze zich toch verslikken!

Kanttekeningen Rapley methode

Sommige tegenstanders beweren dat baby’s geen tanden hebben en dus niet kunnen kauwen, ook is er angst dat een kind kan stikken. Maar volgens Rapley is de kans op verstikking klein. Als je zorgt dat je kind rechtop zit en zelf stukjes groente en fruit eet, is dat niet gevaarlijker dan dat je zelf je kind met een lepel voert. Het kan wel zijn dat je baby een keertje kokhalst, maar dat is niet erg, dat hoort bij het leren eten, aldus Rapley.
Je baby leren eten volgens de Rapley methode betekent ook dat het een flinke knoeiboel kan worden! Je zult het eten niet alleen aan de handen van je kind, maar ook op het gezicht, in de haren, op de kinderstoel en op de vloer terugvinden en dat betekent schoonmaken! Een goede slab, kinderstoel en een doek of plaat onder de kinderstoel biedt uitkomst.

Meer lezen over babyvoeding zelf maken
Ook interessant: eetproblemen baby en kind