kinderstoel

Eten aan tafel moet een feestje zijn en dat begint met een goede kinderstoel. Een lekker zittende hoge stoel die er leuk uitziet en waar je kind later makkelijk zelf in en uit kan klimmen, werkt alleen maar uitnodigend. Maar de kinderstoel wordt tevens gebruikt om gezellig aan tafel te zitten, een spelletje te doen, te tekenen of zelfs een dutje te doen. Want ook na de babyperiode wordt een kinderstoel tot het vijfde of zesde levensjaar intensief gebruikt. De keuze uit kinderstoelen is momenteel enorm. De verschillende modellen kinderstoelen die we thans in de handel vinden, zijn gemaakt van de meest uiteenlopende materialen; hout, kunststof, plastic, staal of een combinatie van deze materialen. We noemen hier de belangrijkste typen met hun voor- en nadelen.

Kinderstoel met eetblad

Bij deze traditionele kinderstoel zit het eetblad aan de stoel vast. Handig omdat je het blad, mits de tafel de juiste hoogte heeft, over de eettafel heen kunt schuiven zodat een kind het gevoel heeft echt aan tafel te zitten. Knoeien gebeurt op het eetblad en de stoel neemt zo minder ruimte in.

Kinderstoel met tafeltje

Deze kubusstoel zag je vroeger veel en bestaat uit twee delen: een stoeltje met een solide eetblad en een tafeltje dat op zijn kant staat. In een handomdraai kan er van deze kinderstoel een tafeltje en stoeltje worden gemaakt. In de praktijk wordt het stoeltje gebruikt om een kindje apart wat te laten spelen of eten, maar het tafeltje staat vaak werkloos in de kamer. Een kubusstoel neemt relatief veel ruimte in.

Meegroeistoel

Van de meeste meegroeistoelen zijn het zitvlak en de voetensteun verstelbaar, zodat de kinderstoel meegroeit met het kind, soms zelfs tot tienerleeftijd aan toe. Een groot voordeel is dat kinderen op deze stoelen kunnen deelnemen aan het hele sociale leven dat zich aan tafel afspeelt. Een nadeel is dat het kind direct aan tafel zit en overal bij kan, dus ook bij gloeiend hete schalen en scherp bestek. Ook kunnen er butsen in de tafel komen van het getrommel met bestek e.d.

Opvouwbare kinderstoel

Voor kleinbehuisden of logeerpartijen is een opvouwbare kinderstoel ideaal. Na gebruik kan deze gemakkelijk worden opgevouwen en weggezet. Van sommige klapstoelen kan de rugleuning in een lig/slaapstand worden gezet wat de stoel ook voor kleinere kinderen geschikt maakt. Het zitgedeelte van deze stoelen is relatief klein, meestal zijn de kinderen er met hun tweede jaar uitgegroeid.

Hangstoeltje en booster

Hangstoeltjes zijn ruimtebesparend en handig voor op vakantie en op reis. Een hangstoeltje wordt aan het tafelblad bevestigd en drukt zich door het gewicht van het kind vast. Voor kinderen die de kinderstoel zijn ontgroeid, maar nog te klein zijn voor de echte stoel is een stoelverhoger of booster een uitkomst. Ook op reis of in een restaurant kan deze zijn dienst bewijzen. Er zijn drie types: een kunststof zitting die met riemen aan de stoel wordt vastgemaakt. Het tweede type is een opzetstoel die aan de bovenrand van de rugleuning van de grote stoel wordt vastgehaakt en aan de onderzijde op de zitting van de volwassen stoel steunt. Het meest recente type is een hangsysteem gemaakt van stevige stof waarin een kindje wordt geplaatst waarna deze met banden aan de rugleuning wordt vastgezet. Door de lichte en compacte uitvoering is het makkelijk als pakketje mee te nemen.

Tips voor het kopen van een kinderstoel:

  • Test de stabiliteit van de kinderstoel in alle richtingen.
  • De kinderstoel moet een gordel hebben bestaande uit heup- en kruisband.
  • De stoel heeft een rechte rugleuning.
  • Controleer de kinderstoel op scherpe randen en onderdelen waarin vingers beklemd kunnen raken.
  • Check de bevestiging van het tafelblad.
  • Bij een stoel met meer dan twee wielen, kunnen de wielen geblokkeerd worden.
  • Een inklapbare stoel is extra beveiligd om onverwachts inklappen te voorkomen.

Extra aandachtspunten voor het gebruik van een kinderstoel:

Uit cijfers van de Stichting Consument en Veiligheid blijkt dat 94% van alle ongelukken met kinderstoelen wordt veroorzaakt door een val, doordat het kind uit de stoel probeert te klimmen. De meeste valpartijen kunnen worden voorkomen door het gebruik van een gordel.

  • Zet daarom je kind altijd vast met een gordel om te voorkomen dat het in de stoel gaat staan of er uitklimt.
  • Gebruik een stoelverkleiner wanneer de kinderstoel nog wat te groot is, dit voorkomt wegglijden.
  • Laat je kind nooit alleen als het in de stoel zit, zelfs niet als het in de gordels zit.
  • Een voetensteun mag wel steun bieden, maar je kind mag er niet op gaan staan.
  • Kijk goed waar je de kinderstoel neerzet, je kind kan zich afzetten tegen een tafel of muur waardoor de stoel omvalt.

Meer lezen over de ontwikkeling van je kind
Meer lezen over veiligheid in huis

Foto: Stokke