
Meestal kan een kindje zich met ongeveer 5 à 6 maanden omrollen. Vanaf dat moment beginnen de mijlpalen van zitten, kruipen en staan. Spannend voor je kind, maar vermoeiend voor jullie als ouders, want niets is meer veilig in huis. De hoogste tijd om eens op een andere manier naar je huis te kijken, door de onderzoekende ogen van je kind. Hoe babyproof is jouw huis?
Tips voor een veilig huis voor je baby
Builen en schaafwondjes horen bij het opgroeien, maar een valpartij uit een raam of ernstige brandwonden zijn van een heel andere orde. Veel letsels door verbrandingen, valpartijen, vergiftigingen en beknellingen kunnen worden voorkomen met simpele veiligheidsproducten die niet zoveel kosten. Hieronder geven we je een opsomming van de ruimtes waar je aan moet denken en we geven tips om te voorkomen dat je baby zich bezeert:
Veiligheid in huis
Om te weten of je huis kindveilig is, moet je door de ogen van je kind proberen te kijken. Dus even door de knieën voor het inschatten van de gevaarlijke situaties in jouw huis! Zet gevaarlijke voorwerpen weg, scherm scherpe punten en hoeken waar kinderen heel lelijk tegenaan kunnen vallen af met hoekbeschermers. Met een universele raamopener beveilig je alle ramen, zowel naar binnen als naar buiten openslaand, schuiframen en klapramen.
Handig en functioneel is ook de transparante deurstopper die tijdelijk of permanent ‘aan’ en ‘uit’ gezet kan worden.
Stopcontactbeveiligers, deurspleet beveiligers en meer
Om het afknellen van vingertjes te voorkomen zijn er deurspleet beveiligers die je aan de scharnierkant van de deur bevestigd of deurklemmen waarmee je voorkomt dat een deur dicht kan slaan. Zet je je baby in een wipstoeltje? Plaats deze nooit op een tafel of verhoging zonder dat je erbij bent. De meest verkochte veiligheidsartikelen zijn stopcontactbeveiligers. Ze zijn goedkoop en zouden in elk huis met kleine kinderen aanwezig moeten zijn. Ladenblokken onder bureaus zijn meestal gevuld met paperclips, nietjes en pennen en staan op gevaarlijke kinderhoogte. Met de zelfklevende ladekastsluiter zijn ze beveiligd tegen grijpgrage vingertjes.
Veilig in de badkamer
Uitglijden in het babybadje, in het grote bad of in de douchecabine kun je voorkomen met antislip stickers. Als je kiest voor een beetje kwaliteit dan kun je ze later ook weer makkelijk verwijderen.
Badthermometer
Een badthermometer is essentieel om te controleren of het badwater niet te heet is. Om ervoor te zorgen dat een kind zich niet bezeert aan de kraan, kan een badkraanbumper worden gebruikt. Na het opblazen wordt dit een zacht kussentje dat hoofdletsel door stoten of vallen tegen de badkraan voorkomt. Een extra steun voor uitglijdende kindjes in bad is het handvat dat in bad met grote zuignappen wordt vastgezet. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je kindje zich verbrandt. Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat het water altijd op dezelfde temperatuur is, dus zeker de aanschaf waard!
Voorkom vallen uit bed
Mag je kindje in een groter en hoger bed? Dat is een mijlpaal, maar let op: kinderen vallen nogal eens uit bed als ze voor het eerst in een groot bed slapen. Valpartijen kun je voorkomen met een bedrek.
Maak de babykamer veilig
Pas op dat je wieg of ledikant niet in de buurt van snoeren of raamopeningen zet. Er zijn kinderen gestikt in de optrekkoorden van luxaflex. Rol de koorden hoog op en zet ze vast en kijk ook uit of je kindje niet bij snoeren van andere apparaten (denk aan babyfoons of luchtbevochtigers) kan komen. Een raambeveiliger of raamhekje zorgt dat je kind niet uit het raam kan vallen. Baby’s kunnen zich vaak van de een op andere dag omdraaien. Laat je baby dus niet alleen op de commode liggen, houd altijd één hand in de buurt! Gebruik een aankleedkussen met opstaande randen. Kinderen klimmen en klauteren, zet kasten dus vast tegen de muur.
Veilig slapen
Over cosleeper en veilig slapen hebben we een apart hoofdstuk gemaakt. Evenals voor het opmaken van een babybed.
Traphekjes
Uit onderzoek blijkt dat ouders net te laat zijn met het plaatsen van traphekjes. Ouders worden vaak verrast als ze hun kind plotseling halverwege de trap zien zitten! Over traphekjes hebben we een apart artikel gemaakt.
Veiligheid in de keuken
Ook in de keuken loert gevaar: beveilig keukenkastjes en –laden met speciale deursloten zodat je kind niet bij messen, scharen, gevaarlijke vloeistoffen en wastabletten kan komen. Heb je een oven en gasfornuis die bereikbaar is voor kinderhandjes? Denk dan ook aan een ovenruitbeschermer en een fornuisrekje. Ongelukjes zoals overkoken en met de mouw achter de steel van een pan blijven hangen, kunnen leiden tot ernstige verwondingen. Maak er een gewoonte van om stelen van pannen naar achteren te zetten. Zelfs huishoudelijke apparaten kunnen worden beveiligd met een speciaal slot voorzien van een aan- en uitschakelaar, geschikt voor rechte en hoekige oppervlakken.
Veilig op pad
Ga je weg met de auto? Kinderen moeten verplicht in een autostoeltje worden vervoerd. Ga je naar de supermarkt zet een autostoeltje dan nooit los op het winkelwagenkarretje! Er zijn ongevallen bekend waarbij een autostoeltje naar beneden is gevallen.
Vergiftiging
Als ouder onderschat je vaak hoeveel giftige producten je in huis hebt. Denk aan medicijnen, sigaretten, dank en knoopcelbatterijen, maar ook wasmiddelen en vaatwastabletten zijn levensgevaarlijk voor kleine kinderen. Al die gevaarlijke schoonmaakmiddelen zitten in fraai gekleurde flessen, wastabletten zien eruit als snoepjes. Kleine kinderen stoppen nu eenmaal van alles in hun mond, dus het is aan jou om deze spullen van je kleintje weg te houden. Berg daarom medicijnen op in een medicijnkastje met een slot. Zet schoonmaakmiddelen in een hoge kast of beveilig de kast met een slot. Let er goed op dat sigaretten, asbakken en alcoholische dranken ver van je kindje verwijderd zijn. Mocht je kindje toch wat binnen hebben gekregen; VeiligheidNL ontwikkelde een handige gifwijzer hoe te handelen als je kindje vreemde stoffen heeft ingeslikt!
Verdrinking
Wat veel ouders niet weten is dat kinderen snel en geluidloos onder het water verdwijnen. Verdrinkingsongevallen zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1 bij kleine kinderen! Het is dus verstandig om altijd bij je kindje te blijven als deze in bad zit, laat de telefoon maar even rinkelen. Ga je zwemmen: doe je kindje dan altijd zwembandjes om en houd je kind goed in de gaten. Laat je kindje nooit alleen als er water in de buurt is, ook niet als er een kinderbadje staat met maar een klein laagje water. Een kinderhoofd is relatief zwaar en dat zal ook het eerste onder water verdwijnen als je kindje erin valt.
Voorkom verslikken en verstikken
Kinderen kunnen zich lelijk verslikken of zelfs stikken in kleine voorwerpen, denk aan knikkers, stukjes Lego en stukjes voedsel. Blijf er dus bij als je kindje eet, en berg kleine dingetjes op! Hebe je nieuw speelgoed voor je kindje, kijk deze dan goed na op kleine onderdelen die kunnen afbreken.
Hou altijd zelf toezicht
Al schaf je nog zoveel veiligheidsartikelen aan, door verminderd toezicht en onjuist gebruik van producten kunnen toch gevaarlijke situaties ontstaan. De meeste privéongevallen met kinderen vinden plaats op het moment dat ouders toch even weglopen. Houd je kind daarom altijd in de gaten tijdens zijn of haar enthousiaste ontdekkingstocht naar de wijde wereld!
Veiligheidschecklist van VeiligheidNL
O Onder- en bovenaan de trap zit een goedgekeurd traphekje
O Er ligt antislip op de trap, in de douche en onder de vloerkleden
O Alle stopcontacten op kinderhoogte zijn beveiligd
O Ramen zijn voorzien van raambeveiligers of kinderveilige sluitingen
O Er zijn geen giftige planten en bloemen (oleander, rododendron, kerstroos) in huis of in de tuin.
O Medicijnen, cosmetica, schoonmaakmiddelen zijn opgeborgen buiten bereik van je kind
O Losse stellingkasten zijn verankerd aan de muur
O Scherpe hoeken op kinderhoogte zijn afgeschermd met beschermhoekjes
O Laden en deuren waar je kind niet mag komen zijn beveiligd met een kinderslot
Veilig speelgoed
Hierover is veel te vertellen, lees meer over veilig babyspeelgoed.
Ook interessant om te lezen: babyartikelen die gevaarlijk kunnen zijn
Foto: Dorel, Safety First