babyfoon met camera of geluid

Omdat je nu eenmaal niet de hele tijd bij je slapende kindje kunt blijven, is een babyfoon een prima hulpmiddel en een vast item op de baby uitzetlijst. Maar wel eentje waar je bijna blind op moet kunnen vertrouwen. Voordat je besluit een babyfoon te kopen is het belangrijk goed na te denken over de eisen die jij aan een babyfoon stelt.

Babyfoon kopen, wat zijn je wensen?

Een babyfoon met beeldweergave is handig als je naast het horen van geluid ook je baby wilt zien, met een terugspreekfunctie kun je terugpraten om je kindje gerust te stellen. Voor ouders die vaak ongerust zijn of een zorgenkindje hebben, zijn er babyfoons met ademhalingsregistratie. Er zijn zelfs babyfoons die aangeven of het te warm of te koud in de babykamer is. Niet onbelangrijk want bij een juiste kamertemperatuur slaapt je baby beter en langer. En wat dacht je van babyfoons die je kunt aansluiten op je smartphone of tablet? Via een full screen kun je de baby goed bekijken (zelfs ’s nachts) en je kunt met deze babyfoon ook foto’s maken en opslaan. Dat is helemaal plug and play! Pas als je weet waar jouw babyfoon aan moet voldoen, kun je babyfoons met elkaar vergelijken. En natuurlijk speelt de prijs een rol; hoe meer functies en hoe meer techniek, hoe duurder een babyfoon is. Daarbij geldt: de techniek bepaalt de prijs, niet de grootte van het bereik!

Is groot bereik belangrijk?

Het bereik van de meeste babyfoons ligt tussen de 30 en 300 meter maar er zijn er ook die een nog veel groter bereik hebben. Maar realiseer je dat, hoe verder je van huis bent, hoe meer tijd het je kost om bij je baby te komen als er wat aan de hand is. Een babyfoon kan jou nooit vervangen. Verwacht ook geen wonderen van een babyfoon: muren en plafonds verkleinen het bereik!

Welke extra functies zijn er?

Moderne babyfoons hebben talloze functies, zoals een terugspreekfunctie, de mogelijkheid om slaapliedjes af te spelen en een nachtlampje. Maar ook  waarschuwingslampjes, een volumeknop voor het geluid, infrarood zicht, temperatuurmeter van de babykamer en een opnamefunctie. Met een opnamemogelijkheid kun je van te voren ingesproken of ingezonden woorden of liedjes afspelen. Er zijn ook apparaten (al dan niet verbonden met een babyfoon) verkrijgbaar die witte ruis of white noise afspelen. Al die extra functies maken een babyfoon wel een stukje duurder in de aanschaf. Hieronder een overzicht van alle babyfoons met voordelen en nadelen:

1. Audio, analoge babyfoons ofwel babyfoons die werken met geluid en PMR:

Een analoge babyfoon werkt via elektromagnetische golven, dat is dezelfde techniek als wordt gebruikt voor de radio of een walky talky. Je moet zelf een kanaal instellen voor het zenden en ontvangen van het geluid. Sommige babyfoons zijn uit te breiden met PMR, dan heb je een bereik van wel 3 kilometer.

Voordelen analoge babyfoon:
nauwelijks straling, goede geluidsoverdracht, redelijk bereik.
Nadelen:  meer kans op storing en ruis door in te stellen kanaal. De mogelijkheid dat je baby van de buren hoort of dat je wordt afgeluisterd want de verbinding is niet beveiligd of gecodeerd. Er is geen koppeling met een beeldcamera mogelijk.

2. DECT babyfoon en ECO functie

DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications. Hierbij gaat het om een digitale transmissietechnologie waardoor storing met andere radiosystemen wordt voorkomen. Deze techniek maakt afluisteren bijna onmogelijk. Bij DECT is het niet mogelijk om uit te breiden met andere units, dus zul je een hele set erbij moeten kopen. Het bereik varieert van 100 meter tot 300 meter. Bij dit type babyfoons komt wat straling vrij waarvan sommige wetenschappers stellen dat dit schade kan toebrengen aan het zenuwstelsel van de baby. Geadviseerd wordt dan ook de babyfoon op minimaal drie meter afstand van de baby te plaatsen. De nieuwste generatie DECT babyfoons zijn uitgerust met een ECO functie. Dan kun je de straling, bereik en energieverbruik van het toestel helemaal zelf instellen.

Voordelen DECT: draadloos, storingsvrij geluid, helder geluid, bijna niet af te luisteren door versleutelde verbinding.
Nadelen: mogelijk stralingsrisico, duurder, bereik wordt minder bij meer muren in huis, kan niet worden uitgebreid met andere units.

3. Babyfoons met camera

De laatste jaren zijn babyfoons met camera helemaal hip en happening. Ze bestaan uit een beeldscherm als ouderunit en een camera als baby-unit. Er zitten lekkere grote beeldschermen op die steeds beter worden in kwaliteit in zwart/wit of in kleur. Met infraroodbeelden kun je slapende kindjes ook ’s nachts goed zien. Deze babyfoons hebben een digitale verbinding. Zijn er meerdere kinderen op komst, dan zijn sommige beeldbabyfoons eenvoudig uit te breiden om in alle kinderkamers een oogje in het zeil te houden.

Digitale verbinding

Beeldcamera’s maken gebruik van een digitale verbinding, ook wel FHSS genaamd of: Frequency Hopping Spread Spectrum. Deze verbinding vermindert de kans op storing en de beelden worden via een beveiligde, unieke, beveiligde code verzonden. De babyfoon maakt automatisch gebruik van wisselende kanalen en frequenties voor een veilige verbinding.

Voordelen babyfoon met camera: je kunt je baby niet alleen horen maar ook zien, met infrarood is de baby ook in het donker te volgen. Vaak is er een mogelijkheid meerdere camera’s aan te sluiten voor meerdere kinderkamers. Wordt vaak geleverd met extra opties zoals een slaapliedjes functie, terugspreekfunctie en inspreekmogelijkheid.
Nadelen: hoge prijs, soms wel twee keer zo duur als een analoge babyfoon, beeldkwaliteit kan tegenvallen.

4. Smartphone babyfoons of internet babyfoons

Bij een smartphone of internet babyfoon is het ouderstation de app op de smartphone of tablet. Je hoeft dan alleen de camera te kopen die je aansluit op wi-fi en het internet. De beelden kun je dan bekijken op je smartphone of tablet.

Voordelen smartphone babyfoon: groot, onbeperkt bereik, de verbinding loopt via internet.
Nadelen: hoge prijs, er moet een draadloze internetverbinding zijn voor het werken van de app. De internetverbinding kan ook wegvallen en daarmee de verbinding met de babyfoon. Deze babyfoons zijn gevoeliger voor hacken.

5. Babyfoon met ademhalings- of bewegingsmelder

En dan zijn er nog babyfoons die registreren hoe het met de ademhaling van de baby gaat. Ze werken met alarmmatjes die onder het matras worden gelegd, of andere detectoren die een alarm geven als de ademhaling stokt of de baby het te koud of te warm krijgt. Als je een zorgenkindje hebt kunnen deze babyfoons misschien uitkomst bieden, maar een goede beeldbabyfoon is voor veel ouders geruststellend genoeg.

Voordelen babyfoons met ademhalingsmelding: geruststelling bij zorgenkindjes, geeft alarm als dat nodig is, ook als gewone babyfoon te gebruiken.
Nadelen:  kan stress geven bij vals alarm.

Hoe zit het met de privacy en hacken?

Er bestaat een minimale kans dat jouw gesprekken of geluiden van je baby of kinderen worden afgeluisterd. Dit risico is groter als je gebruik maakt van een PMR of analoge babyfoon. Smartphone babyfoons zijn wat gevoeliger om te worden gehackt.

Test consumentenbond 2019: ouderwetse geluidsbabyfoon het beste

De Consumentenbond testte in 2019 diverse babyfoons en wat blijkt: ondanks alle hypermoderne technieken werkt een ouderwetse geluidsbabyfoon nog steeds het beste. En deze is ook het meest goedkoop in aanschaf.

Meer lezen over slaapproblemen baby
Meer lezen over babybedje opmaken en veilig slapen

Foto: Alecto Baby