witte ruis, white noise

Witte ruis, ook wel bekend als white noise, is een constant geluid dat lijkt op een storingsgeluid van een radio of het sneeuwbeeld van een tv. Het gebruiken van witte ruis kan kalmerend zijn voor je baby waardoor je kindje beter kan slapen. Maar vraag je vooral eerst af of je het nodig hebt!

Wat is witte ruis

Je kent vast het geluid van zoeken naar een radiozender of het geluid van het sneeuwbeeld van de televisie. Witte ruis is een geluid dat bestaat uit een mix van alle frequenties (laag, gemiddeld en hoog) die op één frequentie (gezoem) wordt afgespeeld en hoorbaar is voor het menselijk oor.

Waarom werkt witte ruis

Je baby heeft negen maanden lang in je baarmoeder gezeten en is gewend aan alle geluiden van het menselijk lichaam. Denk aan je hartslag, het suizen van je bloed en de plopgeluiden van je darmen. Zodra de baby geboren is valt dit weg en je baby kan dit best missen als deze stil in zijn bedje en kamertje ligt. Een apparaatje dat witte ruis produceert kan helpen om je kindje zich veilig en vertrouwd te laten voelen en in slaap te komen. Witte ruis kan daarom een oplossing zijn voor baby’s met slaapproblemen, sensitieve kindjes en huilbaby’s.

Wat doet witte ruis dan precies?

Het constante, monotone geluid van witte ruis drukt externe geluiden weg die de slaap van je baby kunnen verstoren. Denk aan verkeersgeluiden, pratende mensen of geluiden in huis. Witte ruis helpt de hersenen van je baby af te leiden en de ademhaling en hartslag van je baby te reguleren. En dat kan leiden tot minder stress en angst waardoor je kindje zich eerder zal overgeven aan zijn slaapbehoefte, aldus de aanbieders en voorstanders van witte ruis.

Wat is een witte ruis machine?

Er zijn speciale witte ruis-machines en apps beschikbaar die het geluid kunnen afspelen. Zo zijn knuffels en babyfoons met witte ruis-geluid. Meestal kun je met dit apparaatje ook andere geluiden afspelen waaronder rollende golven van de zee en een waterval. Je kunt ook aan andere apparaten denken die een vergelijkbaar effect geven, denk aan het aanzetten van een ventilator, luchtbevochtiger, föhn of stofzuiger. Maar een witte ruis apparaatje is natuurlijk wel zo makkelijk te gebruiken en neem je overal makkelijk mee naartoe.

Hoe kun je het beste witte ruis gebruiken?

Als je merkt dat je baby moeite heeft om in slaap te komen, kun je overwegen om een witte ruis machine aan te schaffen. Lees de veiligheidsinstructies van het apparaatje goed en zet het apparaatje voordat je de baby in zijn bedje legt aan. Je zet het apparaat ongeveer twee meter van je baby vandaan en laat het apparaatje de hele tijd aan als je baby slaapt, zonder onderbrekingen.

Nadelen van het gebruik van witte ruis

Gebruik je witte ruis constant bij het slapen, dan kan het moeilijk worden om je baby te laten slapen zonder de aanwezigheid van geluid. Dat kan onhandig zijn als je op vakantie gaat of je kindje ergens anders slaapt. En zo komen we bij de belangrijkste vraag: heb je het wel nodig? Je zult op een bepaald moment je kindje toch moeten leren slapen, zonder hulpmiddelen.   

Wat doet geluid met babyhersenen?

Een paar jaar geleden toonde Dr. Sarah Hugh in het Amerikaanse Pediatrics aan, dat alle 14 onderzochte apparaten de ziekenhuizennorm van 45 decibel overschreden, 3 apparaten produceerden zelfs meer dan 85 decibel. Het constant, te hard afspelen van witte ruis kan leiden tot gehoorproblemen. Hou bij de aanschaf het volume altijd goed in de gaten. Het geluid mag niet te hard staan, maximaal 50 tot 60 decibel.
Verder weten we niet wat het steeds laten horen van witte ruis met de hersenen van kleine kinderen doet. Uit onderzoek weten we dat zingen en praten tegen je baby (dus geluid), de hersenen van je baby’s verandert. Uit een studie in 2017 door Selehi et al, werden ratten 2 uur lang in de baarmoeder en net na de geboorte blootgesteld aan geluid van 90 decibel. Conclusie: er waren wel degelijk veranderingen te zien in het centrale gehoorsysteem van de hersenen. Dit orgaan is belangrijk bij het ontwikkelen van taal en voor het leren. Het is nog niet onderzocht wat de impact van witte ruis op de hersenen van een kind is.

Aandachtspunten bij het gebruik van witte ruis

We weten dus niet precies wat het geluid van witte ruis precies met de hersenen van een kleine baby doet. Wees daarom voorzichtig:

  1. Test je witte ruis machine uit en controleer of het niet meer dan 50 tot 60 decibel geluid produceert.
  2. Stel de witte ruis machine minstens 2 meter van je baby’s bedje op.
  3. Zet het volume nooit op de hoogste stand.
  4. Overweeg om witte ruis niet meer te gebruiken nadat je kindje 6 maanden oud is. Dan is de kans op wiegendood gedaald en heeft je baby een paar maanden de tijd gehad om een slaapritme op te bouwen. Jonge baby’s moeten ook leren wakker te worden van omgevingsgeluiden.
  5. Beperk het gebruik. Gebruik het bijvoorbeeld alleen om in slaap te vallen, is je kindje wakker, zet deze dan uit.
  6. Werkt witte ruis niet op de een of andere manier, stop er dan mee. Werkt het wel, dan kun je ermee doorgaan. Kan je kind bijna niet zonder, dan wordt het tijd om het te gaan vervangen door andere slaapassociaties, zoals een boekje lezen, wat drinken voor het slapen, wiegen, een slaapliedje etc.
  7. Helpt witte ruis niet, hou dan vertrouwen, witte ruis is tenslotte maar een van de manieren om je kindje beter te leren slapen.

Wanneer witte ruis afbouwen

White noise kun je direct na de geboorte gebruiken. Maar waarom zou je? Kijk eerst hoe het gaat met het slapen van je kindje. Elk kindje heeft even tijd nodig om een slaapritme te ontwikkelen. Zijn er slaapproblemen dan kun je denken aan een white noise machine om deze uit te proberen. Is er na verloop van tijd een beter slaapritme ontstaan dan kun je gaan afbouwen. Dat doe je door steeds het volume wat lager te zetten. Lukt dat, dan kun je deze na een paar dagen verder verlagen. Tot op een bepaald moment de witte ruis niet meer nodig is.

Witte ruis bij tweelingen en kinderdagverblijf

Heb je een tweeling of meerling die niet zo goed slaapt? Dan kan het inzetten van witte ruis helpen. Als tweelingen op 1 kamertje liggen dan kunnen ze elkaar wakker houden. Met het afspelen van witte ruis verklein je de kans op wakker worden. Ook op sommige kinderdagverblijven, waar meerdere kindjes in een ruimte slapen, wordt witte ruis ingezet. Door de witte ruis worden externe geluiden weggedrukt en slapen kinderen beter.

Witte ruis voor oudere kinderen

Is je kindje de babytijd ontgroeit en heeft het slaapproblemen? Aanbieders geven aan dat je ook dan witte ruis kunt inzetten en uitproberen. Zelfs volwassenen kunnen baat hebben bij een apparaat dat witte ruis produceert. Besef wel dat witte ruis nooit de oplossing kan zijn voor alle slaapproblemen. Er kan meer aan de hand zijn als een kind slaapproblemen heeft.

Roze ruis en bruine ruis

Naast witte ruis is er ook roze en bruine ruis. Bij witte ruis gaat het om een opeenstapeling van geluiden, bij roze ruis worden de hoge frequenties weg gefilterd. Mensen ervaren dit geluid als een soort waterval. Bij bruine ruis hoor je vooral lagere tonen, dat klinkt meer als een regenbui. Roze en bruine ruis klinken dus een stuk zachter maar de hersenen nemen ook minder geluid waar. Over het algemeen heeft witte ruis het meest effect bij kleine kinderen.

Wetenschappelijk onderzoek naar white noise

Werkt witte ruis nu wel of niet? Er zijn 38 studies onderzocht waarbij witte ruis werd toegepast bij kinderen en volwassenen. Het resultaat daarvan is dat er aanvullend onderzoek nodig is om de effecten van white noise te meten. Eerder gedane onderzoeken waren van onvoldoende kwaliteit en er kwamen tegenstrijdige resultaten uit. Dus op dit moment kan het positieve effect van white noise wetenschappelijk niet bevestigd worden. Toch is aangetoond dat sommige kinderen en volwassenen baat kunnen hebben om met white noise beter te slapen. (Bron: Gezondheid en Wetenschap.be)

Onderzoek in de VS

In 1990 werd onderzoek gedaan naar het effect van white noise onder 40 baby’s. Daaruit bleek dat 80% van de pasgeboren baby’s na 5 minuten in slaap viel, 25% van de baby’s viel zonder witte ruis in slaap. De baby’s sliepen ook langer. Maar er is een keerzijde volgens Heather Boyd, geregistreerd ergotherapeut en oprichter van familysleep.ca. Zij stelt dat het voor pasgeboren baby’s misschien niet de beste aanpak is om een onvolgroeide hersenen te misleiden vanuit biologisch en neurologisch perspectief. Verder bleek dat witte ruis alleen werkte bij baby’s die geen honger hadden. Ze stelt verder dat alle baby’s altijd iemand nodig hebben om te leren zelf in slaap te vallen. Een witte ruismachine kan daar nooit een vervanging voor zijn.

Lees ook: slapen kan je baby leren!
Ook interessant: gehoorbeschermers baby en kind

Foto: BabyBjorn