gehoorbescherming baby

Je hebt het niet altijd in de gaten maar baby’s en kleine kinderen worden regelmatig blootgesteld aan harde geluiden. Dit kan al op jonge leeftijd leiden tot blijvende gehoorschade. Speciale gehoorbeschermers beschermen de gehoororganen van je baby of kind als er lawaai is thuis en onderweg, maar helpt ook je kind te beschermen tegen invloeden van buitenaf en onnodige prikkels.

Wat zijn baby gehoorbeschermers

Gehoorbeschermers voor baby’s en kinderen bestaan uit twee oorkappen die verbonden zijn met een hoofdband. In de hoofdband kan metaal zijn verwerkt en je kunt deze verstellen voor de juiste maat van het hoofd van je kind. Er zijn ook gehoorbeschermers voor baby’s. Dan zijn de oorkappen verbonden met een zachte, elastische band die over het voorhoofd van je kindje loopt zodat deze geen druk geeft op de tere delen van het hoofdje. Met klittenband kun je de juiste maat instellen. De oorkappen zelf zijn gemaakt van zacht foam die over de oortjes worden geplaatst. Krijg je kindje een MRI-scan? Dan zijn gehoorbeschermers met elastische band aan te raden. Tot slot noemen we nog de oordopjes met geluidsfilters, deze zijn pas geschikt voor als je kindje ouder is dan 3 tot 4 jaar.

gehoorbeschermer baby

Gehoorbeschermers voor baby’s

Waarom is gehoorbescherming voor je baby en kind nodig

Gehoorbeschermers voor volwassenen zijn al heel lang op de markt, een aantal jaren geleden kwamen de gehoorbeschermers voor kinderen in beeld. Dat komt omdat ouders hun kind tegenwoordig graag meenemen naar festivals, kermis, braderieën, carnaval, sportwedstrijden, vuurwerkshows, etc. Het allerbeste is om het gehoor van je baby of kind niet aan harde geluiden bloot te stellen; dat is immers nog volop in ontwikkeling. Kan het echt niet anders dan moet je gehoorbeschermers gebruiken. Die beschermen tegen harde geluiden en dempen het geluid. Het maakt daarbij niet uit of het om een kort moment of langere tijd van geluidsoverlast gaat. Dus ook als er in huis wordt geklust, als er iemand boort, de schuurmachine gebruikt of het gras maait, is het verstandig je kind gehoorbeschermers op te zetten. Doe je dat niet dan bestaat de kans dat de trilhaartjes in het binnenoor van je kind overbelast raken en onherstelbaar worden beschadigd.

Gevolgen van gehoorschade

Tegenwoordig heeft 1 op de 6 kinderen tussen de 9 en 11 jaar gehoorschade. Een zorgwekkende ontwikkeling. Dit komt niet alleen door de blootstelling aan hoge decibels buiten maar ook door harde geluiden thuis, bijvoorbeeld door het gebruik van een hoofdtelefoon als je kind zit te gamen, video’s kijkt of muziek luistert. De gevolgen zijn pas jaren later zichtbaar. Je kind krijgt last van concentratieproblemen, heeft moeite met taal, slaapt moeilijker en krijgt last van stress. Ook bestaat de kans dat je kind tinnitus ontwikkelt: een constante ruis of piep in je oren die nooit meer weggaat. Hou daarom het geluid van alle toestellen waaronder laptop, tablet, muziekspelers en tv en de koptelefoon zelf goed in de gaten. Er zijn tegenwoordig ook koptelefoons met een geluidsbegrenzer verkrijgbaar.

Bijwerkingen van harde geluiden op jonge leeftijd

Deskundigen wijzen op nog een andere bijwerking. Als kinderen vanaf jonge leeftijd gewend zijn aan harde geluiden, zullen ze er later onzorgvuldiger mee omgaan. Denk aan festivals, disco’s en het luisteren naar muziek. Het kan zelfs leiden tot een gedragsverandering: je kind verdraagt geen stille ruimtes meer of krijgt aandachtsproblemen.

Gehoorbescherming tegen lawaai van speelgoed

Ook de liedjes, stemmetje en sirenes van speelgoed kunnen behoorlijk wat lawaai maken. Helaas hoeven speelgoedproducenten zich nergens aan te houden. Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota ontdekten dat van de 14 stukken speelgoed de helft van het speelgoed een te hoog geluid maakte, namelijk boven de 100 dB. Geluiden van dit niveau kunnen leiden tot onherstelbare gehoorschade. Hieronder zat een speelgoedgitaar, maar ook een Barbie met geluid en zelfs boekjes voor de kleinsten met harde geluiden. Een ander interessant onderzoek is dat van Hear the World samen met de Aalen Universiteit in Duitsland. Ook zij onderzochten het geluid van verschillende soorten speelgoed. Conclusie: het meeste speelgoed bleek gelukkig onschuldig maar enkele stukken speelgoed zaten boven de toelaatbare grens. Er zijn ook badeendjes gevonden die piepjes produceren tot 130 decibel! Dat is vergelijkbaar met het geluid van een opstijgend vliegtuig.

Tips voor het kopen van speelgoed met geluid

Als ouder vind je speelgoed met harde geluiden niet fijn in huis, dus vraag familie en vrienden hier ook op te letten als ze speelgoed kopen voor je kind. Je kunt speelgoed ook in de winkel uittesten met de demoknop. Klinkt het geluid erg hard, dan is het ook vaak veel te hard. Twijfel je, gebruik dan een speciale decibel-app op je smartphone om de hoogte van de decibels te controleren. Krijg je speelgoed waarvan het geluid veel te hard is, haal de batterijen er dan uit of plak een stukje tape over de microfoon. Leer je kind verder om ook in stilte te kunnen werken of uit te rusten. Hersenen hebben ook rust nodig, zonder prikkels en geluid.

Het gehoor van het kind

Het gehoor van een baby is niet anders dan dat van volwassenen. Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat het gehoor van je baby gevoeliger is dan dat van volwassenen. Het verschil met volwassenen is dat het gehoor van je kind zich nog moet ontwikkelen. Ze moeten leren hoe ze hun oren moeten gebruiken. Door veel tegen je baby te praten en geluiden te herhalen, gaat je kindje verbindingen leggen tussen geluiden en woorden. Helaas hebben we geen natuurlijk afweermechanisme tegen te harde geluiden. Dat betekent dat kleine kinderen niet beseffen dat te harde geluiden schadelijk kunnen zijn.

Wanneer is geluid schadelijk voor kinderen?

Vanaf welk niveau is geluid schadelijk en kan het leiden tot gehoorschade? Speelgoed dat geluid boven de 95 decibel maakt is al schadelijk. Dit geluid staat gelijk aan een voorbijrijdende trein. Belangrijk is verder te weten dat het eenmalig horen van een veel te hard geluid schadelijker is dan een constant geluid op een bepaald geluidsniveau. Slechthorendheid een optelling is van steeds harde geluiden horen door de jaren heen.

gehoorbescherming baby

Gehoorverlies door medische oorzaken

Naast geluidschade door de omgeving kan je kind ook op andere manieren last krijgen van gehoorverlies. Dit kan erfelijk bepaald zijn, maar ook na de geboorte optreden. Zo’n 50 procent van alle gevallen van gehoorverlies wordt veroorzaakt door genetische, dus erfelijke aandoeningen. Gehoorverlies kan ook optreden als je kind ziek is geworden, aan een bepaalde aandoening lijdt of betrokken is geweest bij een ongeluk. Ook ontstekingen aan het middenoor, overtollig oorsmeer of een zwemmersoor waarbij de gehoorgang vochtig blijft, kan zorgen voor minder goed horen bij je kind. Hier kan je dus niet veel aan doen behalve dat je voorzichtig moet zijn met het schoonmaken van de oren. Gebruik geen wattenstaafjes omdat deze het trommelvlies kunnen beschadigen. De enige vorm van gehoorverlies waar je wel wat aan kunt doen is het voorkomen van lawaaidoofheid. Probeer je kind daarom altijd te beschermen tegen harde geluiden, zelfs als het om een kort moment gaat.

Hoe merk je gehoorverlies bij je kind

Als ouder moet je goed opletten als je kind op een andere manier op geluid reageert dan gebruikelijk. Als je kind lange tijd last heeft van gehoorverlies kan dit effect hebben op wat je kind thuis, in zijn omgeving en op school leert. Bij kinderen die zich vertraagd ontwikkelen op het gebied van spraak en taal moet altijd gekeken worden naar het gehoororgaan van een kind. Of je kind minder goed hoort kun je merken aan het volgende:
– Je kind reageert geschrokken als deze wordt geroepen.
– Misschien merk je dat je kind je moeilijk kan verstaan.
– Staat de tv aan, dan gaat je kind als enige dicht bij de tv zitten om te luisteren.
– De volumeknop van het geluid moet harder worden gezet om wat te horen.
– Als je kind niet reageert op plotselinge, harde geluiden.
– Je kind is vaak moe, druk of snel boos, en op school gaat het minder goed.

Gehoorbescherming dragen tegen prikkels

Heeft je kind last van te veel prikkels en is het beter dat hij of zij zich af en toe moet afsluiten van de groep of gezin? Dan zijn gehoorbeschermers een handig hulpmiddel voor thuis, op het kinderdagverblijf of op school. Met gehoorbeschermers op kan je kind rustig en ongestoord even een boekje lezen of een werkje maken. Je kind hoort je wel en blijft in contact met de rest, maar wordt niet steeds afgeleid.

Meer lezen over veiligheid baby

Foto’s: grote foto: Jippies, kleine foto: EM’s