
Heb je een baby die veel huilt? Overmatig huilen kan je als ouder radeloos maken en je kunt er ook knap onzeker van worden. Maar hoe weet je nu of je een huilbaby hebt? Allereerst is het belangrijk te weten dat je baby alleen kan communiceren door te huilen, hij of zij kan immers nog niet praten. Daarmee geeft je kind aan dat er iets aan de hand is: honger, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes, een vieze luier of willen slapen.
Tips voor als je baby veel huilt
- Kijk eerst of alles goed is met je baby. Als je baby ziek is zijn er vaak nog andere symptomen zoals een verminderde eetlust, koorts, hoesten, overgeven of diarree.
- Misschien heeft je baby honger, dan kan een (extra) voeding helpen, misschien zit er een boertje dwars.
- Huidcontact kan helpen: dus een massage, inbakeren, draag je baby in een draagzak. Van een warm bad wordt je baby lekker rozig en slaperig!
- Probeer te lopen en te bewegen met je baby, wieg je baby ritmisch heen een weer of op en neer, net zoals de beweging in de baarmoeder. Iedere baby reageert weer anders, het is een kwestie van uitproberen. Wat ook kan helpen: een schommelstoel, je baby in de babydrager of een ritje in de auto.
- Laat je baby zuigen op een speen. Zuigen zorgt ervoor dat de hartslag en bloeddruk daalt en dit verlaagt het stressniveau van je baby.
Nog meer tips voor een huilende baby
- Vreemd maar waar, soms helpen wat hardere geluiden. In de baarmoeder is je baby ook gewend aan het horen van het stromen van je bloed, geluiden van je darmen en je stem. Zing of neurie, zet een CD met mooie muziek op, zet de stofzuiger aan of maak een autorit met je kindje.
- Geef je kind in bed iets om naar te kijken zodat hij of zij zich daarop kan focussen, zoals een mobiel of een kleurrijk schilderijtje.
- Probeer oogcontact te maken, te lachen, je baby te wiegen en verander eens van houding als je je baby vasthoudt.
- Wordt het huilen te erg voor je? Laat iemand anders even op je baby passen zodat jij even weg kunt of bij kunt slapen. Dat vermindert stress bij jou en kan een groot verschil maken.
- Soms helpt niets om je baby te troosten en word je er helemaal gek van. In dat geval leg je de baby op een veilige plaats in zijn bedje en loop je even weg.
Hoe lang huilt een baby normaal?
De eerste twee weken huilt een baby nog niet overmatig veel. Daarna kan je baby steeds vaker huilen, vooral in de late middag en avond. Gemiddeld huilt een baby twee tot tweeënhalf uur per dag, maar dat varieert natuurlijk van kind tot kind. Het hoogtepunt van het huilgedrag ligt rond de zes tot acht weken, daarna neemt het huilen verder af. Neemt het verdriet niet af of wordt het erger dan kan er sprake zijn van abnormaal huilgedrag of een huilbaby. Denk niet te snel dat je een huilbaby hebt, uit onderzoek blijkt dat ouders die denken dat ze een huilbaby hebben, maar in één op de drie gevallen gelijk hebben. Als je kijkt naar het aantal hierboven beschreven uren, is maar 4 tot 5% van alle baby’s een huilbaby. Maar als je als ouder vindt dat je baby erg veel huilt en het wordt je allemaal teveel, moet je natuurlijk wel aan de bel trekken. In dat geval gaat het gemiddeld om 15% tot 20% van alle baby’s.
Wanneer heb je een huilbaby?
Huilt je baby meer dan drie uur per dag, gedurende meer dan drie dagen per week en drie weken lang, dan is er echt wat aan de hand. Het gaat dus niet om hoe vaak je baby huilt, maar hoe lang je baby al dit huilgedrag vertoont. Het huilen kan overgaan in krijsen, je baby ligt met opgetrokken beentjes en gebalde vuistjes en loopt rood aan, soms is je kindje nat van het zweet. Je baby is gespannen en deze spanning zie je ook terug in het gezichtje. In het begin helpt het nog als je je kindje oppakt, wiegt of zachtjes zingt of neuriet, maar later ook niet meer.
Wat kun je doen
Een huilbaby noemen ze ook wel een prikkelbare baby. Denk je dat je een huilbaby hebt, start dan direct met het bijhouden wanneer, hoe vaak en hoe lang je baby huilt. Dit geeft je direct inzicht en je kunt zien of er een patroon in zit. Met dit schema kun je dan naar je huisarts of consultatiebureau die je eventueel kan doorverwijzen naar een kinderarts.
Nieuw onderzoek bekend over huilbaby’s
Misschien doe je dit al van nature, maar er is onlangs via onderzoek aangetoond dat het beter is om eerst met een huilende baby in de armen even te zitten, rond te lopen en daarna in bed te leggen. Dit onderzoek is verricht door Japanse en Italiaanse wetenschappers en de uitkomst is dat 80 procent van de baby’s daarna gaat slapen. Sommige deskundigen geven aan dat baby’s zelfstandig in slaap moeten leren vallen, ook als ze huilen. Maar dit zijn achterhaalde adviezen. Een zuigeling is gewend om in je buik gewiegd te worden tijdens de zwangerschap en om jou te voelen en horen. Om daarna alleen in een wiegje te liggen is misschien een te grote stap voor je kindje.
Oorzaken overmatig huilen
Heb je een baby die overmatig huilt, dan kun je samen met de arts proberen te ontdekken wat de oorzaak van dit huilgedrag is. Baby’s die vaak of abnormaal veel huilen zijn vaak heel gevoelig voor prikkels, denk aan licht, geluid en te veel oppakken. Deze baby’s hebben met hun onrijpe zenuwstelsel moeite met het verwerken van alle prikkels en zijn onrustig. Je herkent deze baby’s omdat ze heel actief en beweeglijk zijn. Daarnaast schrikken ze vaak en zijn ze snel van slag.
Darmkrampjes of andere medische redenen voor een huilbaby
Het kan ook zijn dat het darmstelsel moet wennen aan de soort voeding. Maar er kunnen ook medische redenen zijn waarom een baby veel huilt. Bijvoorbeeld als gevolg van complicaties voor of tijdens de geboorte bij een zware bevalling. Misschien heeft je baby last van het KISS syndroom: een scheefstand van de hoge nekgewrichten wat leidt tot spanning in het nekgebied en motorische stoornissen. Of er is sprake van een infectie, ontsteking, een breuk, fractuur, reflux (teruggeven van voeding) of verstopping.
Behandelmethode huilbaby
Als je een huilbaby hebt, dan hebben sommige behandelmethodes een beetje of niet zo veel effect, blijkt uit onderzoek. Zoals buikmassage, venkelthee, kruik op het buikje. Maar baat het niet dan schaadt het niet, dus probeer het gerust als je denkt dat het iets verlichting geeft. Wat volgens onderzoek wel positief werkt zijn goede adviezen over de verzorging van je baby, regelmaat, rust en inbakeren.
Richtlijn JGZ excessief huilen
Er zijn adviezen opgesteld in een richtlijn van het Nederlands Centrum Jeugdgezond, deze richtlijn wordt als basis gebruikt voor het beleid bij overmatig huilen als je bij het consultatiebureau of een arts komt. Het voornaamste advies van deze richtlijn bij onrustige en overmatig huilende baby’s is: regelmaat. Dat betekent het aanhouden van een vaste volgorde bij de verzorging van je kind. Eerst voeden en verschonen, daarna meer lichaamscontact in de vorm van knuffelen en vervolgens je baby laten spelen op een vaste plek en wachten tot je kindje slaap krijgt. Voedingswisselingen van borst- naar kunstvoeding en omgekeerd worden afgeraden, behalve als je kindje een koemelk allergie blijkt te hebben. Babymassage kan helpen bij overmatig huilen en is ook belangrijk bij de interactie tussen ouder en kind en het bewust tijd maken voor elkaar. Het oppakken van je baby en het veel dragen van je baby lijkt het huilen helaas niet te verminderen. Mocht dit allemaal niet baten dan kan een bezoek aan een specialist zoals kinderfysiotherapeut, lactatiekundige, logopedist, diëtist, kinderarts, pedagoog of psycholoog misschien uitkomst bieden.
De Karp Methode
Kinderarts Harvey Karp heeft een simpele methode om baby’s met excessief huilgedrag stil te krijgen. Daarmee is hij al in de shows van Dr. Phil, ABC en in USA Today geweest. Inmiddels wordt er op veel universiteiten onderzoek gedaan naar zijn methode. De methode is gebaseerd op het feit dat een baby niet negen maar twaalf maanden in de baarmoeder had moeten zitten en eigenlijk nog niet af is als hij geboren wordt.
Boek en tips door kinderarts Lasham
Kinderarts Carole Lasham, werkzaam bij het Tergooi ziekenhuis in Blaricum, is enthousiast over de methode. Zij heeft over deze methode zelfs een boek geschreven. Door vijf stappen te nemen wordt de ’troostreflex’ opgewekt. De stappen zijn:
- Inbakeren met de armpjes strak omlaag tegen het lijfje.
- De baby op de zij vasthouden.
- Bij het oor sissen: shhhhh!
- Heen en weer wiegen.
- De baby laten zuigen op een speen.
Het is aan te raden om deze behandelmethode alleen in overleg met een arts toe te passen. Er kan immers ook een medische oorzaak zijn!
Huilgedrag baby herkennen met Dunstan Babytaal
Dunstan Babytaal is een methode waarbij je leert waarom je baby huilt, wat je baby nodig heeft en hoe je moet handelen. Je kan een cursus doen bij een Dunstan Babytaal Trainer of zelf oefenen oefenen met in het herkennen van het huilen van je baby met de speciale Babytaal DVD. Verschillende kraamzorgorganisties zijn al enthousiast over deze methode en worden getraind zodat ze je kunnen helpen bij het herkennen van de geluiden bij je eigen kindje. Er is ook een Babytaal App. Een handig hulpmiddel om snel de geluiden te kunnen raadplegen met je mobiel of iPad. Ook zit er een leuke oefenmodule in waarmee je kan kijken of je het herkennen van de geluidjes al onder de knie hebt.
Waar komt Dunstan Babytaal vandaan?
Dunstan Babytaal is ontwikkeld door een Australische moeder met een fotografisch geheugen voor geluid. Zij ontdekte dat baby’s in de eerste drie maanden van hun leven vijf specifieke geluidjes maken. Deze ‘woorden’ worden veroorzaakt door de reflexen van de baby (zuigreflex, gaapreflex, etc.) gecombineerd met geluid. Ze liet 1000 baby’s uit 30 verschillende landen onderzoeken en constateerde dat alle baby’s overal ter wereld dezelfde geluiden maken.
Tot slot
Mocht je een huilbaby hebben, dan zal het een grote opluchting zijn erachter te komen waardoor dit veroorzaakt wordt, maar soms wordt er niets gevonden. Misschien is dit een schrale troost: er is veel onderzoek gedaan maar nooit bewezen dat huilbaby’s zich later anders ontwikkelen dan baby’s die niet zoveel huilden.