
Misschien moet je bij het woord inbakeren direct denken aan de beelden van Russische kindjes in weeshuizen. Of aan beelden uit Turkije en China waar dit gebruik normaal is. Inbakeren wordt al sinds de christelijke jaartelling door Grieken en Romeinen toegepast. Ook in Nederland werden baby’s de eerste drie maanden tot begin van de 20e eeuw strak ingebakerd. Men dacht dat dit bevorderlijk was voor een goede lichaamsbouw: een rechte rug, rechte benen en stevige schouders. Maar ook geloofden men dat het kneuzingen die bij de geboorte waren ontstaan, zou verhelpen en navelbreukjes zou voorkomen.
Inbakeren populair in jaren 90
Midden jaren negentig werd inbakeren weer populair. In deze jaren hanteerden ouders niet meer zo’n strak slaapritme en eetritme maar sommige kindjes hebben juist behoefte aan regelmaat en rust. Het inbakeren biedt een mogelijke oplossing voor ouders met een huilbaby of baby’s die moeilijk in slaap konden komen, blijkt uit diverse onderzoeken.
Inbakeren voor baby’s met slaapproblemen en huilbuien
Als je baby veel last heeft van huilbuien of moeilijk in slaap komt, kun je overwegen om te gaan inbakeren. Het advies luidt om niet gelijk over te gaan op inbakeren. Probeer eerst te achterhalen wat de mogelijke oorzaken van de onrust kunnen zijn. Zo heeft een baby behoefte aan regelmaat. Naast het controleren van de regelmaat is het ook zinvol goed te kijken naar de voeding die je je kindje geeft, wie weet speelt een voedingsprobleem een rol. Overleg bij twijfel altijd even met consultatiebureau of arts. Mocht dit allemaal niet helpen, dan kan inbakeren misschien een goed hulpmiddel zijn!
Hoe starten met inbakeren?
Laat je van tevoren goed informeren over hoe je moet inbakeren. Weet van tevoren welke maat geschikt is voor jou baby en houd bij het uitkiezen van een inbakerdoek rekening met de materiaalkeuze. Zorg er voor dat de stof niet te rekbaar is en genoeg ventileert.
Hoe inbakeren?
Let er bij het inbakeren op dat je baby vanaf de schouders tot en met de voetjes is ingepakt, armen en benen mogen niet uitsteken. De armpjes liggen zo goed als gestrekt en de beentjes hebben voldoende ruimte nodig (‘kikkerstand’). Hieronder vind je een handig schema hoe je dit het beste kunt doen. Controleer nadat je hebt ingebakerd goed of je baby niet kan zakken in de doek en of de doek niet voor het mondje kan opstropen. Klaar met inbakeren? Leg je baby altijd op zijn rug te slapen.
Zorg voor regelmaat
Regelmaat in combinatie met inbakeren heeft een positief effect. Probeer echter altijd eerst in overleg met je consultatiebureau meer regelmaat voor je baby te creëren. Mocht dit niet werken, laat je dan adviseren over inbakeren. Experimenteer liever niet zelf met slechts één doek; je kindje kan zich loswurmen. Pas op met inbakerzakjes met elastiek want je kindje kan zich door de ruimte die ontstaat omrollen. Tip! Was na aanschaf van de inbakerdoek de nieuwe stof eerst, dan wordt deze luchtiger en kan deze beter vocht opnemen!
Inbakerdoek baby
Inbakeren vraagt om goede voorlichting en oefening. Er zijn verschillende soorten inbakerdoeken, met elk hun eigen gebruiksaanwijzing. De meeste inbakerdoeken bestaan uit twee delen of royale doeken. Daarnaast zien we steeds meer inbaker slaapzakken op de markt. Deze heeft een buitenzak met daarin een speciaal hesje waar je je baby inlegt. Zodoende leg je je baby niet direct strak vast maar geef je je kindje een beetje bewegingsruimte, daardoor vindt je baby meer rust.
Nunki: oplossing voor moeilijke slapertjes
Een baby die moeilijk in slaap komt heeft veel impact op het gezinsleven. Dat weet Frederique Meihuizen als geen ander, zij ontwikkelde uit wanhoop voor haar vierde kindje het slimme lakentje Nunki. En het lakentje werkt goed, getuige de vele positieve consumentenreacties die ze na de lancering ervan ontving. Ze won er ook de Baby Innovation Award mee in haar categorie. Hoe werkt Nunki? Het materiaal van de bovenste rand van het Nunki lakentje is gemaakt van zachte tricot en zorgt voor een aangename druksensatie op het bovenlichaam: als de hand van een volwassene liggend op het lijfje. Tegelijkertijd biedt Nunki het onderlichaam genoeg bewegingsvrijheid. De stoffen zijn Oeko-Tex gecertificeerd, het lakentje heeft een TOG waarde van 0,5 en voldoet aan alle richtlijnen. Frederieke is hard op weg naar landelijke erkenning voor haar lakentje en acceptatie van deze methode als oplossing voor moeilijk in slaap komende baby’s!
Inbakeren afbouwen
Inbakeren kan al vanaf de geboorte tot ongeveer 5 à 6 maanden. Probeer het inbakeren rond de 4e maand af te bouwen en voor de 6e maand te stoppen. Vanaf deze maand gaan de meeste kindjes rollen en dit kan gevaarlijke situaties opleveren, aangezien de armpjes zijn ingepakt. Mocht je kindje beginnen met rollen, bouw het inbakeren dan niet af, maar stop onmiddellijk!
Let op! Je mag niet inbakeren:
– Als je kindje een heupafwijking heeft (heupdysplasie) of een afwijking van de wervelkolom (scoliose).
– Ga ook niet inbakeren als je kindje een luchtweginfectie heeft.
– Heeft je kindje koorts? Dan mag je ook niet inbakeren. Je baby kan zijn warmte dan niet kwijt.
– Binnen 24 uur na het geven van een vaccinatie of injectie.
– Pas op bij kindjes met eczeem en baby’s die spugen, overleg eerst met een deskundige!
Foto: Lodger en schema van Minimonkey
