babyfoons getest

Je baby is geboren, heeft een mooi slaapritme en jij en je partner genieten op een uitzondering na, van een welverdiende nachtrust. Dat is natuurlijk hét ideale plaatje maar vaak is de realiteit anders. In het begin moeten jij en je partner vreselijk wennen aan dit nieuwe leven, de nachtelijke voedingen en veelvuldige verzorging. Heeft je baby slaapproblemen dan wordt je baby ’s nachts veel wakker en huilt regelmatig. Dit kan behoorlijk uitputtend zijn.

Nog geen ontwikkeld slaappatroon

Het is heel normaal dat je baby in het begin nog geen slaappatroon heeft, dat is geen reden om ongerust te zijn. Pasgeborenen en kleine baby’s worden tijdens de slaap af en toe wakker, maken geluidjes of bewegen zich eventjes en slapen dan weer verder. Zij worden eigenlijk alleen wakker om te eten, om hun luier te laten verschonen of willen even geknuffeld worden. Dat zijn geen slaapproblemen, maar het hoort er gewoon bij tijdens de eerste weken.

Je baby slaapt niet, wat te doen?

Baby’s hebben wel een natuurlijk slaapritme. Ze willen slapen wanneer ze moe zijn en worden wakker als ze uitgeslapen zijn. Dat gebeurt in het begin op elk moment van de dag en dus ook ’s nachts. Je baby moet namelijk nog leren om zelf in slaap te vallen en langer ’s nachts door te slapen. Als je baby niet wil slapen spreken we van slaapproblemen:

  1. als het slaap- waakritme van je baby is verstoord en het niet lukt om zelf in slaap te vallen.
  2. het kan ook zijn dat je baby te moe is om in slaap te vallen bijvoorbeeld na een drukke dag.
  3. je kindje kan last hebben van verlatingsangst. Dit komt meestal voor bij baby’s vanaf zes maanden oud.
  4. ook als je baby ziek dreigt te worden of net ziek is geweest kan je baby last krijgen van slaapproblemen.

10 Slaaptips bij slaapproblemen en onrustig slapen

Een baby die niet slaapt, onrustig slaapt of niet kan doorslapen kan je als ouder radeloos maken. Met deze praktische slaaptips lukt het zeker daar verbetering in aan te brengen en je baby een mooi slaapschema aan te leren!

1. Help je baby slapen met een slaapritueel

Een vast slaapritueel kan helpen bij onrustig slapende baby’s. Het zorgt voor rust voor jou en je kindje. Door de herhaling van de slaaprituelen weet je baby al snel wat er te gebeuren staat en dit geeft je kindje een veilig gevoel. Voorbeelden zijn: een slaapliedje zingen voor je kindje gaat slapen, samen een prentenboekje bekijken, samen naar een speeldoosje luisteren of kijken, een spelletje doen als het pyjamaatje aangaat etc.

2. Zorg voor een rustige slaapomgeving

Zorg dat het in de omgeving en op de kamer waar je baby slaapt rustig is. Dus geen tv of radio meer aan, geen muziek, praat zelf op fluisterende toon. Doe van tevoren de gordijnen in de babykamer dicht en zorg voor zacht licht op de gang, badkamer en babykamer.

3. Doe je baby ’s avonds in bad

Veel ouders doen hun baby ’s ochtends in bad. Maar er is wat voor te zeggen om dit ’s avonds te doen. Meestal heb je ’s avonds meer rust en dus meer tijd dan ’s morgens, zeker als er broertjes of zusjes zijn. Ook je partner kan je dan helpen met het badritueel. Na een warm badje, liefst met lavendel of kamille, gevolgd door een borst- of flesvoeding is je baby lekker rozig en zal het niet lang duren voordat hij in dromenland is!

4. Babymassage kan onrustige baby’s helpen

In bad gaan is al heel ontspannend, maar een massage met speciale baby olie ook! Als je gaat masseren, moet je er wel voor zorgen dat je dit geconcentreerd doet. Kijk hoe je baby reageert en of je kindje er ontspannen van wordt. Voor sommige baby’s is een paar minuten al genoeg, anderen kunnen er geen genoeg van krijgen. Zorg voor een lichte tot middelmatige druk met zachte aanraking. Te hard zorgt voor rode plekken op de huid, doe je het te zacht dan kan het meer kietelen worden. Je hoeft niet het hele lichaam te masseren, je kunt ook kiezen voor alleen de armen of beentjes.

5. Een knuffel zorgt voor een veilig gevoel

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zich hechten aan knuffels een streepje voor hebben bij het ontwikkelen van vertrouwen. Dus een kleine knuffel voor je baby mag zeker mee naar bed en mee uit logeren (grote knuffels kunnen gevaarlijk zijn in baby’s bedje!). En bij een bezoekje aan de dokter of het ziekenhuis gaat de knuffel natuurlijk ook mee. Een knuffel geeft je baby het gevoel van veiligheid. Tip: gaat je kindje zich erg hechten een bepaalde knuffel, koop dan een tweede als reserve!

6. Wees resoluut bij het naar bed gaan

Als het zover is dat je baby echt moet gaan slapen in zijn bedje, praat dan niet veel meer maar zeg: ‘lekker slapen’ of ‘slaap zacht!’. Ook als je baby begint te pruttelen kun je gedecideerd zeggen: ‘Nee, niet huilen, nu gaan we lekker slapen’ en loop daarna zachtjes de kamer uit.

7. Leer je baby zelf in slaap te vallen

Als je je baby steeds moet wiegen of in de armen moet houden totdat deze slaapt, dan leert je baby nooit om zelf, in zijn eigen bedje in slaap te vallen. Leg je baby daarom wakker in zijn bedje.

8. Je baby slaapt niet als je weg bent – tips

Lukt dit het niet en wil je toch in de buurt van je baby blijven totdat deze in slaap valt, probeer dan geen oogcontact meer te maken (ga op een stoel in de kamer zitten). Zorg dat je baby je niet steeds ziet. Begint je baby te huilen wacht dan eerst even of het huilen minder of sterker wordt. Huilt je baby steeds harder dan kun je, terwijl je naast je baby zit, je hand op de schouder of hoofdje leggen en zachtjes zeggen dat je er bent. Dan leert je baby dat er altijd iemand in de buurt is om hem of haar te troosten. Vind je het niet prettig om je baby alleen te laten? Dan kun je co-sleeping overwegen. Samen slapen zorgt dat een baby zich ’s nachts veiliger voelt. Een baby die van mama gescheiden is, kan zich gestrest voelen. Je kindje voelt zich misschien alleen; het weet immers niet dat jij een kamer of twee deuren verderop bent. Er zijn genoeg manieren om veilig samen met je baby te slapen.

9. Heeft je baby oorpijn of wat anders?

Huilt je baby steeds als je hem in bedje legt? Controleer dan eens of hij oorpijn heeft. Als je baby verkouden is geweest of veel aan zijn oortjes trekt kan het zijn dat hij een beginnende oorontsteking heeft. In horizontale lighouding loopt de spanning in het oorgebied namelijk enorm op en kan de oorpijn ondraaglijk worden! Je zult niet de eerste moeder zijn die er pas na dagen achterkwam dat de baby huilt omdat het een oorontsteking heeft! Heeft je kindje last van de luchtwegen of eczeem, of is de lucht erg droog in huis, overweeg dan de aankoop van een luchtbevochtiger.

10. Even wakker worden mag best

Er gebeurt enorm veel in het eerste jaar van baby’s leventje! Al die groeispurten, een griepje maar ook prikkels van overdag kunnen zorgen voor een wakker momentje of huilbuitje. Als je baby huilt, kom de babykamer dan zachtjes binnen, doe een klein lampje aan en probeer je kindje in zijn bedje te troosten. Komt zo’n wakkere bui maar zelden voor, dan kun je je baby op de arm nemen, wiegen, wat zingen of even naar buiten kijken om je kindje af te leiden en gerust te stellen.

En als je baby eenmaal in zijn of haar bedje ligt:

Ga niet iedere keer kijken als je baby nog niet slaapt. De tijd om in slaap te vallen, varieert van kind tot kind. Soms valt je baby binnen vijf minuten in slaap, de andere keer duurt het vijftien minuten. Het is een kwestie van volhouden. Je baby leert zo dat zijn slaapplek een veilige plek is om in slaap te vallen. De babykamer moet een prettige slaapplaats voor je kindje zijn. Dat betekent: een goede ventilatie met een juiste temperatuur: de eerste zes tot acht weken zo’n 20 graden, daarna tussen de 16 en 18 graden. Zorg dat je het bedje de eerste weken kort opmaakt. Dat betekent met de voetjes bij de onderzijde van de wieg zodat je kindje niet onder het beddengoed kan komen. Slaaptijd betekent: licht uit en gordijnen dicht!

Lukt het met deze tips niet, zoek dan hulp bij het consultatiebureau of bij een slaapdeskundige!

Meer lezen over: slapen kan je baby leren
Meer lezen over: slaapschema
Ook interessant: het inzetten van witte ruis machine

Foto: Cottonbaby