baby in bad

De meeste kinderen vinden het heerlijk om in bad te gaan. Je kunt daarvoor een standaard babybadje gebruiken of een bademmer. Een badje werkt troostend en ontspannend voor je baby. Hoe doe je je baby in bad? Ons stappenplan helpt je op weg!

Waarom een babybadje?

Je kunt je kindje natuurlijk op de commode wassen met een washandje, of je baby onder de douche meenemen, of met je baby in bad gaan. Maar het blijft een beetje onhandig en behelpen. Onder de douche is het best een beetje eng, want je baby is nat en glad, ook kun je niet makkelijk bij alle huidplooitjes komen. Op de commode met een washandje kan best een beetje fris voor je baby zijn als het niet zo warm in de kamer is. In een babybadje of bademmer zoals een Tummy Tub zit je kindje lekker warm onder water en kun je overal beter bij.

Welke babybadjes zijn er precies?

Hieronder gaan we dieper in op de soorten babybadjes met de voor- en nadelen.

Babybad: veel ruimte en voor langer gebruik

Het grote voordeel van een babybad vergeleken met een bademmer is dat je veel ruimte hebt om je baby goed te wassen, je kunt overal goed bij. Een badje kun je ook veel langer gebruiken. Met een insert of verkleiner kun je kleine baby’s makkelijk wassen. Nadelen van een babybad zijn dat het zwaar kan zijn om het badje met te vullen (met emmers) en leeg te laten lopen, dat het water sneller afkoelt en dat het bad relatief groot is om op te bergen. Handig zijn de vele opvouwbare en opblaasbare badjes die het badderen gemakkelijk maken als je op reis bent of klein behuisd.

Het nut van een standaard bij het babybad

Meestal zit er een standaard bij het badje, dat is niet alleen makkelijk omdat je niet krom hoeft te staan bij het bad, het is ook een voorwaarde in de Arbowet van de kraamverzorgsters om hun rug te sparen. Er zijn ook speciale standaards die je op het op een ligbad kunt plaatsen. Dat is praktisch met vullen en leeg laten lopen, maar onhandiger als je bezig bent met je baby: je moet veel bukken!

Bademmer: snel vullen, tillen en legen

Vlak na de geboorte vindt je baby een bademmer waarschijnlijk heel prettig: daarin zit hij tot zijn schouders onder water en hij voelt de wanden. Dat geeft je kindje een gevoel van geborgenheid, want het lijkt op de foetushouding toen je kindje nog bij jou in de baarmoeder zat. Vooral premature baby’s zullen het heerlijk vinden in een bademmer of tummytub. Het water blijft veel langer warm dan in een babybadje omdat de oppervlakte veel kleiner is dan bij een babybad en je kunt de emmer snel vullen, tillen en legen zonder gedoe met slangetjes of zwaar tilwerk. Ook verbruik je veel minder water dan in een babybad. Tot slot berg je een bademmer gemakkelijk op, hij neemt niet veel ruimte in!

Bademmer vraagt handigheid om je baby te badderen

Maar het vraagt wel wat handigheid om je baby in de bademmer te stoppen. Ook moet je de baby met beide handen vasthouden, om het nekje en het hoofdje te ondersteunen. Je hebt niet zo veel ruimte om je baby goed te wassen. Doordat je kindje rechtop zit kan deze ook zeep en water in de oogjes krijgen wat je kindje niet altijd prettig zal vinden. Meestal is bij de bademmer een bijpassende standaard verkrijgbaar. Je gebruikt een bademmer korter dan een babybadje, meestal tot je baby een half jaar is, soms langer.

Badmatras, badverkleiner en badring

Er zijn tal van hulpmiddelen om het badderen te vergemakkelijken, zoals een badinsert of verkleiner en een badmatrasje waarop de baby in het badje ligt te dobberen. Een badverkleiner of badinsert is handig voor kleine baby’s waarvoor het babybadje nog wat aan de grote kant is. Er zijn ook badmatrasjes die zich vol water zuigen waarmee het een lekker warm waterkussen wordt waar je kindje comfortabel op kan liggen of zitten. Kan je baby zitten, dan is een badring in het grote mensenbad handig. Deze bevestig je met zuignappen aan de bodem van het bad in een laagje water. Daarmee heb je beide handen vrij, spaar je je rug en kun je iets meer ontspannen te werk gaan.

Baby in bad, zo doe je dat!

Misschien vind je het badritueel een beetje eng in het begin, met al die handelingen die je moet verrichten en zo’n glibberig babylijfje. Maar als je alles van tevoren klaar zet, zul je zien dat je er snel handigheid in krijgt!

1. Zet alles klaar voor het badritueel

Plaats het bad op een standaard en leg washandje, zeep, handdoek of hydrofiel luiers voor het afdrogen binnen handbereik bij het badje. Met een badthermometer controleer je snel en eenvoudig de temperatuur van het water. Deze moet ongeveer 37 graden zijn. Op de commode leg je een schone luier, luierdoekje en kleertjes klaar. Zorg dat het lekker warm in de kamer is.

2. Uitkleden van de baby en het water in

Nu kun je met het uitkleden van je baby beginnen. Daarna schuif je je hand onder het nekje van je baby en pak je de schoudertjes vast waarbij het hoofdje op de binnenkant van je pols en onderarm rust. De andere hand schuif je onder de billetjes en houd je het dijbeentje vast. Daarna laat je de baby in het water zakken. De hand bij het dijbeentje kun je nu loslaten en gebruiken voor het wassen. Bij een bademmer is het de eerste weken belangrijk dat ook de schoudertjes onder water zitten omdat je kindje snel afkoelt. Het hoofdje ondersteun je met twee handen of twee vingers.

3. Kijk hoe je baby reageert

Vooraf inzepen is niet nodig en veel kinderen vinden het helemaal niet fijn, het is beter als je de baby eerst het warme water laat voelen. Huilt je baby in het water, leg dan eens een warm washandje op de borstkas en het buikje. Sommige baby’s voelen zich dan iets meer beschermd. Blijft je kindje nog steeds huilen, dan kan het helpen om in plaats van badschuim, badmelk of badolie te gebruiken, alleen laat olie na verloop van tijd wel vervelende kringen na in het plastic bad.

4. Welke lichaamsdelen zijn belangrijk om te wassen?

Was het gezichtje en de halsplooitjes als eerste, daarna de handjes en voetjes (tussen vingertjes en teentjes kan zich veel vuil verzamelen) en vervolgens de billen en schaamstreek. Vergeet ook niet achter de oren te kijken en de holtes van de knietjes, oksels en andere beenplooitjes na te lopen.  Doe je dit niet dan kunnen er op de huid smetplekken ontstaan.

5. Uit het water halen

Na het bad wikkel je de baby in een droge handdoek of badcape. Leg je baby op een aankleedkussen, droog je kindje goed af met een zachte hydrofielluier en let op alle huidplooien. Het hoofdje koelt het snelste af, dus begin daar het eerste mee. Daarna kun je de baby aankleden.

Waarom kan je baby beter niet in bad na een voeding

Is je baby net gevoed? Wacht dan minstens een half uur met het badderen. Er is dan namelijk een grote kans dat je baby voeding teruggeeft. Je kunt je baby beter niet badderen als je baby erg geel ziet, erg suf is of kreunende geluidjes maakt. Dan voelt je je kindje zich niet helemaal lekker. Overleg in dat geval altijd even met je kraamverzorgster!

Wanneer doe je de baby in bad?

Wil je de baby badderen doe dit dan voor de voeding, maar kijk uit dat je kindje niet al te hongerig is. Heb je een ouder kind, dan is het prettig om je kindje in bad te doen voordat deze gaat slapen, dan is je kindje lekker rozig.

Badverzorgingsproducten

Heeft je kindje een droge huid? Je baby hoeft niet elke dag in bad, daar droogt zijn huidje van uit. Eens in de twee, drie dagen is voldoende. Alleen badderen met water veel producten te koop zoals badmelk, badolie, babyshampoo, douchecrème etc. Hou rekening met de tere babyhuid en koop het liefste producten die geen allergieën kunnen veroorzaken.

Belangrijke aandachtspunten voor de veiligheid:

Vul het bad altijd eerst met koud water, daarna pas met warm. Check na het meten altijd ook nog even met je elleboog voor de zekerheid. Vanaf twee jaar kun je je kind pas leren dat blauw de koude kraan is, en rood de warme. Water uit de cv-installatie is behoorlijk warm. Voorkom brandwonden door de warmwaterinstallatie af te stellen tussen de 49 en 54 graden in plaats van 65 graden dan duurt het langer voordat het water te heet is. De ideale temperatuur voor badwater is 37 graden. Beneden de 36 graden is er onderkoelingsgevaar, boven de 38 graden bestaat de kans op brandwonden. Een speciale badthermometer geeft de temperatuur het meest secuur aan. Kleurthermometers die verkleuren en daarmee aangeven dat de temperatuur goed is, zijn minder betrouwbaar.

Blijf erbij als je de baby baddert

Bedenk dat je nooit mag weglopen als je baby in bad ligt of zit. Zelfs in een klein laagje water kunnen kinderen verdrinken en dit gebeurt zonder dat je baby daarbij geluid maakt… dus laat de deurbel en telefoon maar even rinkelen. Hetzelfde geldt voor de commode, het komt wel eens voor dat een baby van een commode afrolt. Dus houd je baby ook op de commode altijd goed in de gaten!

Foto: Bo Jungle
Lees meer over babyverzorging
Lees meer over Tummy Tub en bademmers
Meer over baby spa’s