tummy tub

De TummyTub is ontwikkeld met de gedachte om kinderen rechtop, in een foetale houding te kunnen badderen. Het geeft baby’s een veilig, geborgen gevoel want baby’s zitten immers in een houding waarin ze negen maanden lang hebben gezeten.

Wat is een Tummy Tub precies?

Een Tummy Tub is een bijzondere emmer waar je kleine baby’s in kunt badderen. De Tummy Tub is ergonomisch gevormd en gemaakt van transparant materiaal zodat je de bewegingen van je baby van alle zijden goed kunt zien en waarin je kindje ook naar buiten kan kijken.

Welke Tummy Tub’s zijn er?

Tummy Tub was de eerste bademmer die er op de markt kwam, daarom wordt deze naam nog steeds veel gebruikt. Deze bademmer is in samenwerking met kraamverzorgenden ontwikkeld. Zij ontdekten dat kindjes rustig werden als ze verticaal, in een soort emmer, werden gebadderd. Inmiddels zijn er diverse type bademmers op de markt, zoals Shantala en andere merken bademmers. Ze werken allemaal op dezelfde manier. Het gebruiken van een gewone emmer wordt afgeraden vanwege de veiligheid. De randen zijn vaak messcherp, met het hengsel bestaat de kans op afknelling van handjes en vingertjes en de binnenzijde is niet ergonomisch gevormd en veilig afgewerkt.

Wat is een veilige bademmer?

Een veilige bademmer of Tummy Tub heeft doorzichtige wanden, zodat jij je baby goed kunt zien. Ook kan de baby zelf een beetje naar buiten kijken. Aan de onderzijde moet een rubberen rand zitten om wegglijden te voorkomen. De bademmer is iconisch gevormd, met een breder deel aan de bovenzijde en een smaller deel aan de onderzijde. De bovenste rand is breed met voorgevormde handgrepen; zo kun je de emmer goed vastpakken en dragen en zijn scherpe randen buiten bereik van je kindje. Tot slot heeft een goede Tummy Tub een maataanduiding met liters en deciliters.

Waarom een Tummy Tub gebruiken?

Baby’s zitten in een Tummy Tub als een boeddha in een warm holletje en wanen zich weer opnieuw in de baarmoeder. Door de houding van de baby en het warme water zie je kleintjes ontspannen. Dat kan helemaal belangrijk zijn als je een sensitief kindje hebt, zie hieronder. In tegenstelling tot een lengte badje is het bij een bademmer niet moeilijk om de baby in balans te houden. In het water heeft de baby maar een beetje ondersteuning nodig van het hoofdje, dit kan door middel van een paar vingers aan de achterkant van het hoofdje en onder het kinnetje.

Meer voordelen van een Tummy Tub

Met een Tummy Tub heb je als ouder altijd goed oogcontact met je kindje. Bademmers nemen niet zoveel ruimte in beslag en zijn daardoor ideaal voor kleinbehuisden. Ze zijn licht van gewicht, zelfs als ze met water gevuld zijn en dus makkelijk leeg te gooien na het badje. Je kunt een bademmer gemakkelijk meenemen, bijvoorbeeld op vakantie. Een ander voordeel is dat een Tummy Tub vele malen minder water gebruikt dan een traditioneel babybadje. En na de babytijd kun je de bademmer gebruiken voor bijvoorbeeld een handwasje.

Tummy Tub voor gevoelige kindjes

Inmiddels is er meer bekend over het gebruik van de Tummy Tub. Want juist kindjes die overgevoelig zijn voor prikkels, denk aan premature baby’s, kunnen moeite hebben met een groot babybadje. In een traditioneel badje gaat relatief veel water en sommige kindjes hebben moeite met de grote waterdruk en het horizontaal op de rug moeten liggen. Ook kunnen kindjes zich verloren voelen in een groot babybadje. Juist voor deze kindjes is een Tummy Tub ideaal. De waterdruk op hun lijfje is minder groot en baby’s voelen de wanden van de bademmer, net zoals in de baarmoeder, waardoor ze zich wel goed kunnen ontspannen.

Hoe kun je een Tummy Tub gebruiken?

Afhankelijk van het gewicht van je kindje vul je de Tummy Tub met de juiste hoeveelheid warm water. Het water mag niet hoger komen dan de bovenkant van je baby’s schoudertjes. Het erin zetten van je baby vraagt een beetje oefening en werkt als volgt. Je ondersteunt met de rechter- of linkerhand de billetjes van je baby zodat deze tegen je onderarm leunen. Met de andere hand ondersteun je het borstgedeelte van je kindje. Daarna laat je voorzichtig je baby in de Tummy Tub zakken. Sommige baby’s willen gaan staan. Raap dan snel de voetjes van de bodem en kantel deze. Dan zul je zien dat de knietjes knikken en de billetjes de bodem van de bademmer raken. Als je deze handeling een beetje eng vindt in het begin, zal de kraamverzorgende dit voordoen, waarna je het zelf kunt proberen.

Meer over baby spa’s 
Lees meer over baby in bad 

tummy tub
tummy tub
tummy tub

Tot wanneer kun je een Tummy Tub gebruiken?

Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe snel je baby groeit. In het algemeen kun je zeggen dat je een Tummy Tub de eerste zes tot negen maanden na de geboorte kunt gebruiken.

Waar zet je een Tummy Tub op?

Een Tummy Tub kan zowel op de grond als op een speciale Tummy Tub standaard worden gezet. Zo kun je je kindje op de juiste hoogte en vanuit elke hoek badderen, zonder overbelasting van rugspieren.

Wanneer gebruik je een Tummy Tub?

Een Tummy Tub gebruik je net als een gewoon babybadje. Het heeft alleen een andere vorm. Of je gaat kiezen voor een Tummy Tub, een gewoon badje, of beiden, is een persoonlijke keuze. Hoewel de Tummy Tub samen met de Kraamzorg is ontwikkeld, vinden kraamverzorgenden een babybadje toch prettiger werken. In een babybadje heb je namelijk wat meer de ruimte om een kindje goed te wassen. Maar voor hele kleine baby’s, vooral kindjes die wat meer zorg nodig hebben, kan een Tummy Tub een uitkomst zijn.

Foto’s: Tummy Tub original
Meer lezen over Baby in bad doen