Nederland telt inmiddels heel wat baby spa’s. Dit zijn een soort babybadjes of mini jacuzzi’s waarin je baby met een drijfring om het nekje lekker kan floaten. Net zoals je kindje bij jou in je buik in het vruchtwater dobberde. Het is een soort wellness moment voor je baby maar er zijn wel een aantal dingen waar je goed op moet letten als je een baby spa gaat bezoeken.

Wat is een baby spa?

Bij een babyspa zijn speciale babybadjes of jacuzzi’s gevuld met schoon, gezuiverd water op de juiste temperatuur, dat is tussen de 35 en 37 graden. In een zwembad wordt chloor of ander chemicaliën toegevoegd, maar in een babyspa niet. Ook wordt er geen olie of badschuim aan het water toegevoegd. Als je baby naar een baby spa gaat krijgt deze een neckfloat of drijfring om. Dit is een soort ring van schuimrubber of een opblaasbaar exemplaar die om het nekje van je kindje gaat. Het zorgt ervoor dat het hoofdje boven water blijft en dat je kindje zich vrij kan bewegen en trappelen. Terwijl je baby dobbert, zit jij vlakbij om te kijken hoe je kindje geniet.

Hoe zijn babyspa’s ontstaan?

Het principe van een baby spa is overgewaaid uit Azië, waar het heel normaal is dat welgestelde ouders hun baby’s in luxe spa’s laten floaten. Nu is een bezoek aan een baby spa voor alle papa’s en mama’s binnen handbereik.

Waar is een baby spa goed voor?

Het bewegen in warm water noemen we hydrotherapie. Een bezoekje aan een baby spa kan ontspannend werken. Water kalmeert en je baby slaapt er beter van. Vergelijk het maar met een paar baantjes trekken in het zwembad, daar word je ook lekker loom en rozig van! Ook zorgt de beweging en tegendruk van het water voor een betere spijsvertering, dus een floatingsessie kan helpen als je baby veel krampjes heeft.

Baby spa helpt bij reflux en spierspanning

Heb je een baby met veel stress of een huilbaby? Het bewegen in warm water kan helpen bij babykwaaltjes zoals reflux en spierspanning. Het kan zelfs helpen bij het ontwikkelen van een voorkeurshouding. Je kindje voelt zich veilig en vertrouwd, net als bij jou in je buik, dobberend in het vruchtwater van de baarmoeder. Sommige spa’s geven aan dat je kindje daardoor eerder zou kunnen kruipen of zwemmen, maar dat is niet wetenschappelijk aangetoond. Maar het is vooral een lekker ontspannend momentje tussen ouder en kind. En omdat het water zuiver is, is een baby spa ook geschikt voor baby’s met eczeem.

Behandeling na de baby spa

Naar wens kun je een bezoekje aan een baby spa uitbreiden met een babymassage, bijvoorbeeld Shantala. Er zijn verschillende massagetechnieken die je kindje helpen te ontspannen. Hiervoor wordt zuivere olie van natuurlijke producten gebruikt die niet irriterend is voor de gevoelige babyhuid. Vaak zijn er ook zwemluiers, warme badcapes en handdoeken beschikbaar. Natuurlijk het liefst gewassen met een ongeparfumeerd wasmiddel.

Wanneer kun je naar een baby spa

Om een baby spa te bezoeken moet je baby minimaal 2 weken oud zijn. Dat is ook de periode dat het navelstompje eraf is gevallen en er geen wondje meer is met kans op infectiegevaar. Zelfs premature baby’s of baby’s met een achterstand zijn welkom. Er zijn nekbanden beschikbaar voor baby’s vanaf 2 weken oud. Voor premature baby’s is een bezoekje wel heel intensief, dus overleg goed met een begeleidende kinderarts en de eigenaar van een baby spa of een bezoek verstandig is. Is je kindje gevaccineerd? Wacht dan 72 uur met het bezoek aan een baby spa. Hoest je kindje, heeft het koorts of griep, stel een bezoek dan uit!

Tot wanneer kun je naar een baby spa

Baby spa’s kunnen worden bezocht totdat je kindje 12 maanden oud is. Maar de praktijk leert dat je kindje vanaf 6 tot 8 maanden te groot is om vrij te kunnen bewegen in zo’n baby jacuzzi. Je baby wil dan liever staan en zich afzetten aan de bodem en randen. Logisch want dit is de ontwikkelingsfase dat je baby meer wil bewegen en ruimte nodig heeft. Sommige baby spa’s hebben daarom voor baby’s vanaf 8 maanden speciale zitbanden beschikbaar. Heb je een premature baby gekregen, dan kan deze, doordat deze meestal minder groot is, tot ongeveer 10 maanden gebruik maken van deze baby wellness.

Moet je baby gevoed zijn voor een bezoek?

Het advies is om je baby wel te voeden voor een bezoek, liefst een uur van tevoren. Hydrotherapie vraagt namelijk veel energie van je baby, dus met een hongerig kindje kan een bezoek een beproeving worden! Bezoek een baby spa het liefst als je kindje uitgeslapen is. En zorg ervoor dat je kindje niet overprikkeld is voor je bezoek, bijvoorbeeld door te gaan winkelen of een kinderfeestje te bezoeken.

Wat kost een bezoek aan een babyspa?

Er zijn veel baby spa’s in Nederland, vooral in de stedelijke gebieden. De prijzen voor een bezoekje variëren flink, gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer 60 euro voor een bezoek van een uur. Hier komen dan nog extra kosten bij voor een massage of andere verzorgingsproducten.

Kan een baby spa gevaarlijk zijn?

Door de enorme groei van baby spa’s is het lastig te bepalen welke goed zijn. Recensies zeggen ook niet alles. Vraag daarom zelf naar: de kwaliteit van de drijfringen, voldoen ze aan de normen en dragen ze het keurmerk CE EN-71? Hoe worden de baden schoongemaakt? Deze mogen bijvoorbeeld niet gereinigd worden met schoonmaakmiddelen of chemicaliën. Er mogen geen bacteriën of schimmels in het bad achterblijven. Ook het water waarmee het bad wordt gevuld moet zuiver en steriel zijn.

Baby Spa Netwerk

Om de kwaliteit in goede banen te leiden en omdat er met kwetsbare kindjes wordt gewerkt is er een Baby Spa Netwerk opgericht door babydeskundigen. Aangesloten baby spa’s ontvangen na controle een officieel keurmerk. Deze organisatie controleert of baby spa’s voldoen aan de kwaliteitseisen, hygiëne en of medewerkers beschikken over EHBO-certificaten. Meer informatie over aangesloten baby spa’s vind je op babyspanetwerk.nl

Belemmering van de ontwikkeling

Een enkel bezoekje aan een baby spa kan geen kwaad, maar er zijn deskundigen die vinden dat een drijfring de ontwikkeling van je baby belemmert. Door de zwaartekracht wordt het nekje uitgerekt en dat kan gevolgen hebben voor de wervelkolom. Een drijfring kan je als ouder ook een vals gevoel van veiligheid geven. Door het gebruik van een drijfring let je misschien wat minder op je kindje dan je zou moeten doen met een grotere kans op verdrinking. Laat je kindje dan ook nooit alleen in een baby spa! Er is altijd een kans op een ongelukje. En er zijn deskundigen vinden dat een kindje niet alleen zou moeten dobberen in het water, juist lichamelijk contact tussen ouder en kind is belangrijk voor de ontwikkeling.

Pas op bij kindjes met zorg en overprikkeling

Een baby spa is niet voor ieder kindje geschikt. Water werkt ontspannend, maar sommige kindjes hebben wat meer zorg nodig of zijn overgevoelig voor prikkels. Je zult zelf moeten kijken of het geschikt is voor je baby. Twijfel je, vraag het dan na bij het consultatiebureau of kinderarts. Kijk in ieder geval altijd goed of je kindje zich goed voelt tijdens en na een bezoekje aan deze baby wellness!