
Het is zomer, de zon schijnt en dus zoeken we verkoeling met of aan het water. Voor kleine kinderen is water echter gevaarlijk. VeiligheidNL meldt dat er per jaar wel 78 kinderen overlijden door verdrinking! Driekwart van deze kinderen is nog geen 5 jaar oud. En 83 procent van de ouders weet niet dat een kind geluidloos en snel verdrinkt.
Hoe snel verdrinkt een baby?
Veel ouders denken dat kinderen als ze kopje onder gaan, geluid maken. Denk aan gillen, spartelen, roepen en huilen. Helaas is dit niet het geval. Als kinderen verdrinken gebeurt dit snel en zonder geluid. Uit onderzoek blijkt dat 83 procent van de ouders met kinderen tot 5 jaar zich hier niet van bewust is. Een andere misvatting is dat ouders denken dat het water diep moet zijn om te verdrinken, maar je kind kan al verdrinken in een laagje water van 10 cm! Een kinderhoofdje is relatief zwaar en je kind kan struikelen en met het hoofd onder water terechtkomen.
Waar vindt verdrinking van kinderen plaats?
Verdrinken gebeurt vaak in en om het huis, denk aan een opblaasbaar zwembadje in de tuin, een vijver in de tuin of in bad. Een op de zes kinderen die op de intensive care terechtkomt, overlijdt aan de gevolgen van verdrinking. Dan zijn hun hersenen te zeer beschadigd door langdurig zuurstofgebrek. Op het moment dat een kind verdrinkt, zijn de ouders zelf vaak net even niet in de buurt.
Hou altijd toezicht op kind bij water
Door altijd toezicht te houden als ouder kun je dit leed voorkomen. Dit lijkt eenvoudig, maar toch is 25 procent van de ouders even afgeleid als hun kind in de buurt van water is. Pas zeker ook op bij het gebruik van badzitjes in een bad. Zit je kindje in een badzitje dan kun je het idee hebben dat je je kindje best even alleen kunt laten om bijvoorbeeld kleertjes of handdoeken te pakken of de telefoon aan te nemen. Maar ook in een badzitje kan je kind wegzakken of omkantelen!
Lees meer over je baby veilig in bad doen.
Kopje onder campagne
Om ouders meer bewust te maken van de risico’s heeft VeiligheidNL een campagne ontwikkeld in samenwerking met de Nationale Raad Zwemveiligheid. De campagne heet: ‘Kopje onder gaat geluidloos en snel’. Deze zal online te zien zijn en ook bij JGZ onder de aandacht worden gebracht.
Wat kun je doen om verdrinking te voorkomen?
Op basis van de nieuwe inzichten heeft VeiligheidNL ‘De 4 van Veilig in en om water’ opgesteld. Dit zijn de vier belangrijkste adviezen aan ouders om verdrinking bij jonge kinderen te voorkomen:
Is je kind in de buurt van water, denk aan een zwembadje, een vijver of badkuip, dan…
- zorg je dat je je kind altijd kunt zien.
- laat je je niet onbewust afleiden, door bijvoorbeeld mijn smartphone of boek.
- blijf je zo dichtbij dat je je kind kunt aanraken.
- loop je nooit even weg bij je kind, ook niet als bijvoorbeeld de deurbel gaat!
Bron: VeiligheidNL
Foto: Babymoov