babykamer kopen

De babykamer inrichten is een speciaal en heerlijk klusje! Natuurlijk kun je kiezen voor een complete, splinternieuwe meubelset met een ledikant, commode en kast in één stijl. Hou dan in ieder geval rekening met een levertijd tot twaalf weken. Maar je kunt het ook anders aanpakken. Een combinatie van bijvoorbeeld een vintage ledikantje, een gepimpte commode van de kringloop (wel in goede staat natuurlijk!) en een zelfgemaakte kast is wel zo origineel.

Trends in babykamers

De babykamer verdient aandacht omdat ouders en hun kleintje er veel tijd in zullen doorbrengen. Volgens de huidige trends is de babykamer qua stijl een verlengstuk van het huis en dat geldt ook voor het kleurgebruik en de accessoires. Nog steeds is de Scandinavische invloed belangrijk met pastel- en natuurtinten tegen een lichte basis. Nieuwe trends zijn Boho en Tribal met invloeden uit de hele wereld, of kleuren van Moeder Aarde waaronder zand, roze, oranje en rode tinten, maar babykamers met vintage meubelen en accessoires zijn nu populair en kamertjes waarin design is terug te vinden. Qua inrichting kan er veel, denk bij de styling ook eens aan een schapenvachtje, een opvallende stoel (handig om te voeden!), plankjes voor aan de muur en sfeervolle houten krukjes en andere decoraties. Contrasten in materialen – stoer metaal in combinatie met wollige stoffen bijvoorbeeld – werken altijd goed.

Babykamer kopen: meten is weten!

Meten is weten: voordat je meubels gaat uitzoeken moet je weten hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt. Een ledikant heeft doorgaans dezelfde afmetingen maar je kunt veel ruimte winnen bij het kiezen van de juiste kast of commode. Denk bijvoorbeeld eens aan een commode met brede lades en veel opbergruimte. Dan heb je misschien geen kast meer nodig, maar alleen een klein hanggedeelte!

De basis van de babykamer

De basisinrichting van een babykamer bestaat uit een wieg of ledikant, een commode en een kledingkast. Kies je meubels uit dezelfde serie, dan geeft dat je babykamer een rustige uitstraling. Maar het is tegenwoordig juist leuk om te mixen en matchen! Hou rekening met een levertijd van tien tot twaalf weken!

Wieg kopen

Een wieg is ideaal als je je pasgeboren hummel niet gelijk in een groot ledikant wilt leggen. Je baby zal zich veilig voelen in zijn of haar kleine nestje. Hangwiegen en schommelwiegen versterken dat geborgen gevoel; het zachte geschommel zorgt ervoor dat je baby heerlijk kan ontspannen in slaap valt. Naast hangwiegen en schommelwiegen zijn er staande wiegen, cosleepers en aanschuifwiegen.

Een veilig ledikant

Bij de aankoop van een babykamer staat veiligheid voorop. Een ledikant moet bijvoorbeeld voldoen aan diverse wettelijke normen. Zo mogen er geen giftige lakken zijn gebruikt, mag de spijlafstand niet te groot zijn (je kindje zou hier met zijn hoofdje vast kunnen komen te zitten) en zijn er eisen voor de matrashoogte.  Een veilig ledikant heeft stevige verbindingen, is glad afgewerkt, splintervrij en heeft een verstelbare en ventilerende lattenbodem bestaande uit latten of gaatjes. Zo kun je de baby in de beginperiode lekker hoog leggen. Dat is ook beter voor je rug als je iedere keer je kindje in en uit het bedje haalt. Gaat je kindje zitten en staan, dan wordt het tijd om de bodem steeds een stukje lager te zetten. Kinderen klauteren op een gegeven moment uit hun bedje, soms met slaapzak en al! Daarom hebben sommige ledikantjes van babykamers verwijderbare spijltjes zodat een opening ontstaat waar je kind door heen kan kruipen. De ruimte tussen de spijltjes moet liggen tussen de 4,5 en 6 cm. Let hier goed op als je een tweedehands ledikant koopt!

Commode

Weet je wel hoeveel keer je je kindje op een commode wast, verschoont en aankleedt? Daarom is de juiste hoogte van een commode zo belangrijk evenals een ruimte onder de commode voor je voeten, zodat je met een goede houding kunt staan. Een commode moet stabiel zijn, heeft een opstaande rand van minimaal 3 cm hoog aan de achterzijde en zijkanten. Geen opstaande rand aan achterzijde? Dan moet commode vlak tegen muur aan geplaatst worden. Zonder opstaande rand moet een aankleedkussen op het blad kunnen worden bevestigd. Ook het bovenblad moet een bepaalde normen voldoen: minstens 38 cm diep en minstens 65 cm breed. Let erop dat alle randen en hoeken glad zijn afgewerkt. Heeft je commode wieltjes? Dat is handig in kleine ruimtes omdat je deze snel kunt verplaatsen. Maar let op: dan moet je twee wielen vast kunnen zetten en is een veiligheidsgordeltje een must.

Plaatsing van de babykamermeubelen

Zet een commode of ledikantje nooit bij het raam: als je kindje groter wordt, kunnen de meubels als opstapje dienen. Let ook op dat er geen snoeren los liggen naast het bedje, bijvoorbeeld van een lampje of de babyfoon. Ook een plekje bij de verwarming is niet handig: je baby krijgt het snel te warm of kan zich branden. Veilig slapen in de babykamer is een van de belangrijkste punten waar je op moet letten!

Kinderkamerkast

Met een kinderkamerkast is de baby- of kinderkamer compleet. Controleer bij het kopen of deze stabiel tegen de wand staat, voldoende planken heeft voor het opbergen van babykleding en kinderkleding en bij voorkeur een hanggedeelte waar je babykleding op hangertjes aan kan hangen. Tegenwoordig kun je kiezen uit veel soorten commodes en kasten. Sommige meubelstukken zijn ook na de babytijd te prima gebruiken als mooie kast of ladenkast elders in huis. Belangrijke tip: veranker de kast of ladenkast aan de muur voordat je kindje begint met onderzoeken en klimmen!

Van babykamer naar tienerkamer

Denk verder dan de babytijd; een babykamer is geen goedkope uitgave. Er zijn gelukkig steeds meer doorgroeimeubelen verkrijgbaar zodat je in een handomdraai van je babykamer een tienerkamer kunt maken. Van het ledikant maak je bijvoorbeeld later een peuterbed of eenpersoonsbed, van de commode later een bureau!

Meubels uitgekozen? Dan kun je op zoek naar sfeerelementen zoals een lamp, gordijnen, klamboe, behang en vloerbedekking!
Meer lezen over kleuren voor de babykamer!

Merken babykamers bekijken en kopen

Bekijk nieuwe babyproducten voor slapen en thuis 

Foto: Coming Kids