luier verschonen

In dit artikel kun je lezen hoe je een luier moet verschonen, hoe vaak je dit moet doen, gaan we in op de eerste ontlasting en urine, wat de verschillen zijn bij het luier verschonen bij jongens en meisjesbaby’s en wat je moet doen bij luieruitslag.

Ontlasting in de luier

De eerste ontlasting van je baby heet meconium. Deze is donkergroen of zwart van kleur en stroperig van vorm. Dit zijn de reststoffen van wat jouw baby voor de geboorte heeft ingeslikt. Als je een beetje vaseline op baby’s billetjes smeert voorkom je dat het aan de billen gaat plakken en kun je gemakkelijker de luier verschonen. Daarna wordt de ontlasting zachter en lichter van kleur. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben bijna vloeibare ontlasting, de ontlasting van baby’s die flesvoeding krijgen is steviger. Krijgt je kindje vaste voeding, dan verandert de kleur en substantie.

Plassen

In het begin heeft de urine een heel lichte kleur, maar wordt dieper geel naarmate deze meer geconcentreerd wordt. Kort na de geboorte kan je baby urinekristallen uitplassen, deze zijn oranje of rood van kleur en zijn goed in de witte luier te zien. Dit is geen bloed en het is niets om je zorgen over te maken. Het is verstandig om in de kraamtijd de luier te bewaren zodat de kraamhulp kan zien of je baby gepoept en geplast heeft, dit wordt in de kraamperiode zorgvuldig bijgehouden.

Hoe verschoon je een luier? Hier is een stappenplan:

  1. Was je handen voor en na het verschonen van een vieze luier.
  2. Zorg dat schone luiers, schoonmaak- of billendoekjes of een vochtig washandje en zalf tegen luieruitslag binnen handbereik zijn.
  3. Maak de vieze luier open en vouw de voorzijde van de luier naar beneden dicht tot onderaan de billetjes.
  4. Als je de luier openmaakt en je kind heeft gepoept, dan veeg je eerst de grootste resten ontlasting weg, til daarbij de beentjes van je baby goed op als deze op zijn rug ligt. Dit kun je doen door de enkeltjes van je baby met één hand op te tillen.
  5. Daarna maak je de billen schoon met een vochtig doekje. Veeg daarbij altijd van boven naar beneden. Met een volgend vochtig doekje reinig je de billenstreek opnieuw totdat de billen schoon zijn.
  6. Daarna smeer je de billen in met billenzalf of vaseline. Over het gebruik van babypoeder zijn de meningen verdeeld. Het helpt niet om luieruitslag te voorkomen en zou niet goed zijn als je baby het inademt, maar heeft wel een drogend effect.
  7. Verwijder de vieze luier, vouw deze dicht met de plakkers en deponeer deze in de luieremmer.
  8. Neem de enkels van je kindje weer met een hand vast en schuif de achterzijde van een schone luier onder de billen van je kindje. Let op dat de bovenrand van de achterzijde van de luier op de hoogte van het middel van je kindje komt, vouw de voorzijde open en leg de beentjes weer naar beneden. Daarna vouw je de voorzijde van de luier voor de buik van de baby. Zorg ervoor dat je nog een vinger tussen de luier en de buik van je baby kunt houden.
  9. Voor het sluiten van de luier: maak aan één zijde de plakstrip open en plak deze vast op de voorzijde van de luier, herhaal dit voor de ander zijde.
  10. Controleer of de luier goed vast zit. Alle randjes van de luier moeten naar buiten wijzen, anders kan de luier doorlekken!

Verschil luier verschonen bij jongens en meisjes

De penis van een jongetje mag je alleen aan de buitenzijde schoonmaken. Laat de voorhuid van de penis met rust, deze kan nog vastzitten. Het loslaten gebeurt in de volgende maanden of pas na jaren. Als deze na een tijdje los komt kun je dit gebied wel wassen. Jongetjes hebben de neiging te plassen als de luier los komt, om dit te voorkomen kun je er een luier of washandje op leggen!
Bij meisjes is het zaak om de eerste weken niet tussen de schaamlippen schoon te maken. Daarna kun je de schaamstreek met een wattenbolletje met water van boven naar beneden schoonvegen. Het kan zijn dat kort na de geboorte een beetje bloed of afscheiding uit de vagina van je dochtertje komt. Dit heeft te maken met hormonale veranderingen en is volstrekt normaal.

Hoe vaak luiers verschonen

Pasgeboren baby’s krijgen wel 10 keer per dag een schone luier, dit komt omdat je kindje veel drinkt. Hoe vaak een baby poept en plast verschilt per baby. Over het algemeen moet je een oudere baby ongeveer vier tot zes keer per dag verschonen. Naarmate je baby groter wordt, verschoon je op vaste momenten of als je baby een vieze luier heeft. Heeft je kindje luieruitslag, verschoon dan iets meer.

Luieruitslag

Heeft je baby geplast of gepoept dan kun je het beste de luier direct verschonen. Regelmatig verschonen is belangrijk want de huid van je baby komt steeds in aanraking met al die irriterende stoffen die in urine en ontlasting zitten zoals ammoniak. Bijna alle baby’s krijgen vroeg of laat last van luieruitslag. Dan worden de billetjes van je baby rood en geïrriteerd. Als je hier niets aan doet, kan de huid gaan ontsteken. Je voorkomt luieruitslag door de billen na het verschonen in te smeren met vaseline of speciale billencrème, daarmee bescherm je de huid tegen irriterende stoffen van de ontlasting. Komen er toch wondjes, dan wordt aangeraden telkens na iedere verschoning zinkzalf te smeren op de billenstreek. Word het te erg, raadpleeg dan je arts of consultatiebureau, want het kan ook om een schimmelinfectie (spruw) gaan. Zij kunnen ook een speciale zalf voorschrijven.

Luier verschonen bij gevoelige babyhuid

Heeft je baby een heel gevoelige huid, pas dan op met geparfumeerde billendoekjes, deze kunnen zorgen voor extra irritatie. Wat ook goed werkt is je baby even zonder luier neer te leggen, dan kan de huid op een natuurlijke manier drogen.

Help! Bloed in de luier

Dat is altijd even schrikken, probeer te kijken waar dit vandaan komt. Zoals hierboven is omschreven kan het zijn dat je dochtertje kort na de geboorte een paar druppels bloed verliest als gevolg van de hormonen. Andere redenen kunnen zijn: bloed in de ontlasting omdat je kind erge diarree heeft of juist te harde ontlasting waardoor er een scheurtje bij de anus is gekomen. Als er bloed in de urine zit kan je kind een urineweginfectie hebben. Maar het kan ook zijn dat als gevolg van luieruitslag een paar wondjes op de billen zijn gaan bloeden. Meld het in ieder geval bij je kraamhulp of het consultatiebureau.

Afleiden en bij de commode blijven!

Als je kind op de commode ligt, blijf er dan bij! Voor je het weet rolt je baby van de commode. Zorg ervoor dat ook je luieremmer binnen handbereik is. Ouder wordende baby’s worden steeds beweeglijker, je kunt je baby dan afleiden met een speeltje of spiegeltje.

Tot slot nog 10 handige luier verschoontips

Je pasgeboren baby drinkt heel wat, daarom wordt er wat af geplast. Bij pasgeboren baby’s moet je soms wel 10 keer per dag een luier verschonen. Bij oudere baby’s gaat het om vier tot zes keer verschoningen per dag. Al met al heel wat handelingen. Hoe verschoon je nu het beste? Natuurlijk zorg je voor een fijne verschoonplek, praat je tegen de baby en heb je een speeltje binnen handbereik. Maar deze handige tips voor het luier verschonen ken je vast nog niet:

  1. Gebruik je pink of een tissue als je billencrème gebruikt. De dikke crème is waterafstotend en moeilijk verwijderbaar als deze op je handen zit. Na het smeren hoef je dan alleen je pink af te vegen of de tissue weg te gooien. Ook voorkom je hiermee dat je handen nog dagenlang naar billencrème ruiken!
  2. Zorg voor korte nagels. Lange nagels zijn mooi, maar beslist niet handig bij het verschonen of het aan- en uitkleden van je baby. Grote kans dat je baby een kras oploopt; pijnlijk en zielig! Vijl of knip je nagels liever wat korter voor de veiligheid.
  3. Ken je gevouwen omslagen aan de bovenste schouderdelen van een rompertje? Die zijn er om naar beneden te vouwen waarna je het rompertje heel gemakkelijk langs de schouders naar beneden kunt uittrekken. Waarom is dit handig? Zo voorkom je dat bij een poepexplosie groengele babypoep over het lijfje of het hoofd van de baby wordt gesmeerd als je de romper wel over het hoofdje uittrekt!
  4. Investeer in een waslotion voor baby’s billetjes of maak zelf in een flesje spraywater met wat (geurende) olie zoals lavendel. Even sprayen op de billen en met 1 of 2 tissues haal je poep- en plasresten makkelijk weg. Leuk om zelf te maken, lekker geurend en je bespaart er billendoekjes mee omdat je minder nodig hebt!
  5. Dep na het verschonen een beetje olie op de babyhuid, dat vormt een barrière tussen luier en gevoelige babyhuid. Deze olie beschermt de huid van je baby, hydrateert en helpt luieruitslag voorkomen.
  6. Zorg voor een leuke mand, bak of organiser waar je luiers, schoonmaaklotion, billenzalf etc. bewaart. Zo heb je alles bij de hand voor een snelle verschoonbeurt en hoef je niet te zoeken. Nog een tip voor het verschonen op het grote bed: zorg voor een verschoonmatje binnen handbereik. Dan hoef je bij een ongelukje niet je hele bed te verschonen.
  7. Ga je op reis? Luiers nemen veel volume in. Je kunt luiers gemakkelijk vacuüm zuigen in speciale zakken, deze minipakketjes kun je dan gemakkelijker meenemen.
  8. Hoe voorkom je dat baby’s over je heen plassen? Vooral jongensbaby’s kunnen er wat van. Hier 2 slimme tips: a) maak de luier voorzichtig een beetje open zodat er frisse lucht bijkomt, doe de luier weer dicht en wacht even. Komt er geen plas, dan kun je verder, of b)Open de luier voorzichtig, veeg met een koud billendoekje en doe de luier weer dicht. Kijk daarna of de kust veilig is.
  9. Kruis die beentjes, hoog die beentjes! Houd bij de verschoning de onderbeentjes gekruist bij de enkeltjes vast. Vooral oudere baby’s draaien graag rond en grijpen ook wel eens naar hun billen of in de luier. Door de onderbeentjes te kruisen ligt de baby stabieler in positie en zal deze minder de neiging hebben om te willen draaien of te grijpen.
  10. Pas de dubbele luier tip toe: leg een compleet uitgevouwen luier precies onder de luier die je moet verschonen. Dus ook de kleefranden naar buiten en het elastiek bij de bovenbeentjes openzetten. Daarna is het luier openen, even vegen en deze luier snel maar voorzichtig weghalen terwijl de schone eronder klaar ligt. Superhandig om razendsnel een luier te verschonen!

Foto: Snoozebaby