
Voor het opbergen van vieze luiers is een luieremmer ideaal. Na de verschoonbeurt van je baby vouw je de luier goed dicht en stopt deze reukvrij weg in de luieremmer.
Is een luieremmer nodig?
Hier kunnen we een kort antwoord op geven: het antwoord is ja. We hebben het zelf zonder luieremmer geprobeerd. Maar dat was geen succes, je lieve kindje produceert namelijk heel veel poep- en plasluiers met alle geuren die erbij horen. In het eerste jaar verschoon je de baby zo’n 7 keer per dag, het 2e jaar 5 keer per dag. Dat zijn alleen al voor de eerste 2 jaar meer dan 4.300 luiers! Laat staan als je twee kindjes in de luiers hebt lopen… Omdat het onhandig is om steeds elke vieze luier van de babykamer naar de vuilnisbak buiten te brengen, vanuit hygiënisch oogpunt en ter voorkoming van vieze geurtjes in de babykamer is een luieremmer een praktisch hulpmiddel. Gelukkig is er voor iedere portemonnee een geschikte afvalbak voor luiers.
Welke luieremmers zijn er?
Er zijn verschillende type luieremmers. Van simpele exemplaren tot luxe met elk hun voor- en nadelen en prijskaartjes, we zetten ze hieronder op een rij:
1. Standaard luieremmer
In feite gaat het om een basis luieremmer bestaande uit een ronde, ovale of andere vorm emmer met een deksel. Het is de goedkoopste variant want er is geen sprake van techniek. Er zijn plastic exemplaren of ze zijn gemaakt van metaal. Als je een standaard luieremmer koopt: let er dan op dat de deksel de emmer goed afsluit en koop pedaalemmerzakken die er goed in passen. Tip: leg het rolletje onderin de emmer en vouw de eerste pedaalemmerzak open met de opening om de bovenranden heen gevouwen, daarna zet je de deksel erop. Is de zak (bijna) vol of ruikt het niet meer fris, dan knoop je de bovenzijde van de zak dicht en scheur je deze van het rolletje af, klaar om in de kliko te gooien. Foto: bébé-jou.

Wil je toch iets meer luxe, denk dan aan een pedaalemmer die je met de voet kunt bedienen of een deksel die met lichte druk opengaat. Kies je er een zonder pedaal, kies dan een emmer die niet te groot is, vanwege de luchtjes zul je de zak vaker moeten vervangen. Foto: Korbell.
Voordeel: geen ingewikkelde techniek, eenvoudig te bedienen, goedkoop.
Nadeel: niet reukvrij, mogelijkheid dat deksel vies wordt en je ontlasting aan je handen krijgt, je zult zelf de vuilniszakken dicht moeten knopen en tijdig moeten vervangen.

2. Luieremmers met navulcassettes
In de jaren 90 kwamen de luieremmers op de markt met speciale cassettes. Ze zijn ontwikkeld om luiers hygiënisch en stankvrij op te bergen. Deze luieremmers bestaan uit een basis element (de emmer), een cassette met daarin speciale, meestal antibacteriële folie (soms voorzien van een lekker geurtje) waarin de vieze luiers luchtdicht en geurloos gewikkeld worden, en het mechanisme dat de luier in de folie verpakt waarna deze in de emmer zakt. Deze emmers hebben een draaimechanisme: door de ring aan de bovenzijde een paar slagen te draaien wordt de luier in de folie gedraaid en verpakt. Is de luieremmer vol, dan maak je de onderzijde van de emmer open en trek je de ketting van verpakte luiers eruit, klaar om weg te gooien. Foto: Tommee Tippee.

Voordeel: geurloos, antibacterieel en hygiënisch opbergen van vieze luiers. Je hebt geen contact met de emmer, behalve aan de hendel of draaiknop. Met één hand te bedienen. Er passen veel luiers in, dus dat scheelt heel wat wandelingen naar de kliko!
Nadeel: navulcassettes zijn best prijzig. Door het wikkelen gebruik je relatief meer plastic dan bij een gewone luieremmer.

3. Luieremmers voor gewone vuilniszakken
Er zijn ook luieremmers waar gewone pedaal- of vuilniszakken in passen. Dit scheelt natuurlijk in je portemonnee. Hoe werkt dit type luieremmer? De basis is een emmer met daarop een speciale deksel met een hendelmechanisme. Je stopt de vieze luier in een speciale opening bovenin, beweegt de hendel naar de andere kant waarna de luier in de afvalzak valt. Is de vuilniszak vol, dan kun je de emmer openen, de zak eruit nemen, dichtknopen en weggooien. Dit type emmers is verkrijgbaar in verschillende maten. Foto: Diaper Champ.

Naast de kunststof exemplaren zijn er ook luieremmers van metaal. Deze metalen variant is meestal voorzien van een poedercoating. Deze emmers zijn duurzamer en de inhoud blijft langer geurloos dan plastic. Dit komt omdat plastic geuren opneemt. De rubberen ringen aan de bovenzijde zorgen voor luchtdichte afsluiting. Foto: Ubbi.
Voordeel: luchtdicht en geurloos opbergen van luiers, geen gebruik van dure cassettes, dus kostenbesparend. Met één hand te bedienen.
Nadeel: de luiers worden niet individueel verpakt, dus er is een minimale kans op luchtjes.

4. Luieremmer met bewegingssensor
Redelijk nieuw zijn de luieremmers met bewegingssensor. Superhandig voor als je je handen vrij wilt houden. Je hoeft je hand alleen een paar seconden boven de sensor aan de bovenzijde te houden en de deksel springt open. Het is ook mogelijk om de deksel (even) open te laten staan. De sensor werkt op batterijen. Foto: Ninestars.
Voordeel: gaat open door alleen je hand even boven sensor te houden, geen contact met emmer.
Nadeel: werkt met batterijen die je hiervoor moet aanschaffen.

5. Luieremmers voor wasbare luiers
Voor het opbergen van wasbare luiers kun je een standaard luieremmer gebruiken of een die werkt met vuilniszakken. Wasbare luierfabrikanten leveren meestal ook waterdichte zakken die je kunt wassen en hergebruiken. Er zijn ook speciale wasnetten voor herbruikbare luiers die je met elastiek om de rand van de luieremmer klemt. Deze wasnetten kun je met luiers en al in de wasmachine doen. Natuurlijk wel eerst even de luier boven de wc uitschudden… Het inlegdoekje valt dan met de ontlasting in de wc en kun je wegspoelen. Er zijn zelfs complete accessoirepakketten verkrijgbaar met wasbare luiers, wasnetten, luierzakken en inlegdoekjes. Foto: TotsBots.

Kopen van een luieremmer, waar let je op?
Hieronder een aantal aankooptips voor als je een luieremmer gaat aanschaffen:
- Bepaal of je een simpele luieremmer wilt of liever een luxere die je bijvoorbeeld met een hand kunt bedienen. Vergelijk prijzen en de kosten van bijvoorbeeld navulcassettes.
- Hoe vaak ga je de emmer gebruiken? Heb je een tweeling of meer kindjes die in de luiers lopen, dan is het zinvol om te investeren in een gebruiksvriendelijke emmer met grote inhoud.
- Hoe belangrijk vind je het dat je geen geurtjes ruikt?
- Kun je de luieremmer makkelijk schoonmaken, heeft deze een glad oppervlakte?
- Is de emmer door kinderen moeilijk te openen, zit er een kinderslot op?
- Mocht je dit belangrijk vinden: is het plastic biologisch afbreekbaar?
- Vind je design belangrijk? Sommige exemplaren zien er zo mooi uit, die kun je ook na de babytijd gebruiken in de badkamer, toilet of keuken.
Andere manieren om luiers weg te gooien
Wil je geen luieremmer, besef dan dat je de luier steeds moet weggooien. Je kunt ze ook individueel verpakken in een boterhamzakje en daarna weggooien. Er zijn gemeentes die luiers in een speciale container inzamelen. Informeer daarvoor bij de gemeente waar je woont. Sommige gemeentes stellen luierzakken beschikbaar.
Hoe luieremmer schoonmaken
Met een gewoon sopje (dus water en reinigingsmiddel) gaan niet alle geuren weg omdat ze in het plastic zijn getrokken. Probeer deze tips eens: gebruik desinfecterende spray of was de emmer met azijn, dat ontsmet en zorgt dat bacteriën worden gedood. Je kunt ook soda of baking soda (zuiveringszout) gebruiken en ook bakpoeder wordt geadviseerd: neem de emmer af met bakpoeder en laat deze een paar uur staan. Het koolzuur in het bakpoeder neemt vieze geuren op. Spoel daarna af met water.
Foto bovenin: Ubbi
Lees deze handige tips over luier verschonen
Lees meer over luiers en wasbare luiers
Lees meer over zindelijkheidstraining