wasbare luier

Iedereen kent de voordelen van wegwerpluiers: gemakkelijk in gebruik en weg te gooien, overal te koop en keuze genoeg. Maar er is wel een kentering gaande. Baby’s met wegwerpluiers voelen steeds minder nattigheid en dat maakt ze minder snel zindelijk. Zo’n zeven maanden later dan kinderen met wasbare luiers, is berekend. Daarbij zijn baby’s met wegwerpluiers grote milieuvervuilers. Volgens TNO produceert een baby in de luierleeftijd 1500 kilo afval; per jaar 135 miljoen kilo! Milieudeskundigen spreken daarom over de ‘luierberg’.

Draag je milieusteentje bij met wasbare luiers

Wil je een steentje bijdragen aan het milieu en geld besparen, dan is een wasbare luier misschien de oplossing. Niemand hoeft bij wasbare luiers meer te denken aan vieze vierkante luierdoeken in wastobbes, ouderwetse veiligheidsspelden, plastic broekjes en lekkende randjes. De nieuwe hedendaagse systemen zijn handig, doordacht en zien er hip en eigentijds uit. Ze zijn verkrijgbaar in zachte fleece, badstof of kunstvezel. Het vocht wordt opgevangen in aparte inleggers die tegenwoordig zo door het toilet kunnen worden gespoeld.

De wegwerpluier vergeleken met de wasbare luier

Milieu Centraal heeft de wasbare luier en wegwerpluier op vier punten vergeleken: watergebruik, lucht- en watervervuiling, broeikasgasseneffecten en landgebruik. Uit het door Milieu Centraal uitgebrachte rapport blijken wegwerpluiers en wasbare luiers op twee punten voor het milieu gelijk. Ze kosten flink wat water om te maken. Katoen, ook biologische, heeft veel water nodig om te groeien, maar dat gaat ook op voor het maken van papier uit hout en het maken van kunststof uit aardolie. Wasbare luiers kosten natuurlijk nog waswater. Om katoenen luiers te maken worden kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bij de gevolgen voor het milieu is hierin ook niet echt een verschil te zien tussen wasbare luiers en wegwerpluiers. Een uitzondering zijn luiers van biologisch katoen met EKO keurmerk, daar komen geen chemische stoffen en kunstmest aan te pas.

Wegwerpluiers kosten meer energie

Hoe anders ligt het met de broeikasgassen die luiers veroorzaken. Het gebruik van wegwerpluiers kost meer energie dan wasbare luiers. Het maken van een wegwerpluier kost anderhalf keer meer energie dan het steeds opnieuw in de wasmachine stoppen van een wasbare luier. Zonder gebruik van de droger scheelt dat zelfs 2,5 keer. De milieubelasting van wasbare luiers zijn zelf te beïnvloeden, wassen op 40 graden in plaats van 60 bespaart energie. Ook de droogwijze, wel of niet in de droogtrommel, scheelt veel energie. Ook maakt het uit of katoenen luiers door volgende kinderen worden gedragen, dan groeit de milieuwinst door. Voor het maken van wegwerpluiers is veel meer land nodig dan voor de teelt van grondstoffen van wasbare luiers. Het verschil is zeven keer zo groot.

Vergelijking kosten luiers

Bij wegwerpluiers zijn de kosten voor een gemiddelde luierperiode van 3,2 jaar minimum 770 euro en maximum 1770 euro. Bij wasbare luiers zijn de minimum kosten 815 euro en maximum 1345 euro. De kosten voor wasbare luiers kunnen in werkelijkheid lager uitpakken, omdat kinderen die deze luiers dragen vaak eerder zindelijk zijn dan na 3,2 jaar. Hieruit blijkt dat wasbare luiers goedkoper zijn dan wegwerpluiers.

Too posh for Pampers

In Engeland wordt het gebruik van wasbare luiers veel meer gepromoot dan bij ons in Nederland. De overheid stimuleert het gebruik van katoenen luiers met als gevolg dat zo’n 20% in katoenen luiers luiert. Daar is ook gewoon hip om voor katoen te kiezen. In The Times verscheen zelfs een artikel met de kop: ‘Mothers becoming too posh for Pampers’. In Nederland ontbreekt deze steun van de overheid helaas nog, al zijn er gemeenten die subsidies geven op het gebruik van wasbare luiers.

Wegwerp luiers

Er zijn diverse merken wegwerpluiers in Nederland. Niet alle merken zijn in de winkel te koop, sommige merken zijn alleen online verkrijgbaar. Naast alle A-merken luiers zijn er ook merken van drogisterijketens en supermarkten. Welke luiers je kiest is vooral een persoonlijke keuze en natuurlijk afhankelijk van je portemonnee. Er zijn diverse sites die alle prijzen en aanbiedingen van luiers bijhouden. Je kunt kiezen voor dure A-merken maar ook voor goedkopere supermarkt of drogisterij merken. Of wat je ook veel hoort: een combinatie van beide, overdag een goedkopere luier en voor ’s nachts een goed absorberende. Soms is het een kwestie van uitproberen welke je het beste bevalt. Luiers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en gewichtsgroepen: van pasgeboren baby’s tot kinderen die ’s nachts nog wel eens een ongelukje hebben, al kun je vraagtekens zetten bij het langdurig gebruik van luiers.

Ecologische luiers

Tegenwoordig zijn er ook verschillende merken wegwerpluiers gemaakt zonder hormoon ontregelaars, glyfosaat en andere giftige en irriterende stoffen zoals chloor, latex en parfum. Vooral dit type ecologische luiers verschijnt steeds vaker in abonnementsvorm, dan hoef je niet meer te sjouwen met grote pakken luiers!

Hydrofiele luiers; van babyhanddoek tot poetslap

Natuurlijk ben je niet verplicht om ze te kopen, maar vraag ervaren moeders maar eens hoe handig deze hydrofiele, multifunctionele doeken zijn. Ze werden vroeger als luier gebruikt omdat ze zoveel vocht opnemen. Daarnaast zijn ze door de dunne geweven structuur heel zacht voor je baby’s tere huidje, veel zachter dan een gewone handdoek. je kunt de hydrofiele luiers gebruiken voor het badderen, als verschoonmatje, goed plat gevouwen onder het hoofdje van de baby aan het hoofdeinde van baby’s bedje, maar ook voor het afvegen van baby’s mondje, opvangen van lekkende melk, als zonnescherm in de kinderwagen, als dekentje in de zomermaanden, als handdoek en badlaken… Deze zacht geweven doeken zijn licht, nemen opgerold nauwelijks ruimte in en zijn razendsnel droog. En na de kraamtijd kun je de hydrofiel luier gebruiken als poetslap!

Foto: TotsBots