
Je ziet ze staan op het lijstje van de kraamzorg, maar de meeste aanstaande moeders en vaders hebben geen idee wat hydrofiele luiers zijn. Toch is zo’n doek eigenlijk onmisbaar in de babyuitzet, hieronder leggen we uit waarom!
Wat is een hydrofiele luier?
Hydrofiel is de naam voor speciaal geweven katoenen stof dat veel vocht kan opnemen. De naam hydrofiel betekent ook wel: vochtaantrekkend of wateropzuigend. Ze werden vroeger niet voor niets gebruikt als luiers voor baby’s. Inmiddels zijn de hydrofiele luiers vervangen door wegwerpluiers en andere wasbare luiersystemen maar de doeken worden nog steeds veelvuldig gebruikt in de babykamer en daarbuiten. We spreken dan nog steeds over luiers, maar dat is verwarrend, want eigenlijk zijn het doeken, ook wel swaddles genoemd omdat je de baby er lekker in kunt wikkelen. Ze zijn verkrijgbaar in de maten 60 x 60 en 120 x 120 cm of andere formaten maar altijd in het vierkant.
Waarom kiezen voor hydrofiele doeken?
Behalve dat hydrofiele stof veel water opneemt, zijn ze door de dunne geweven structuur in vierkantjes heel geschikt voor baby’s tere huidje, veel zachter dan een gewone handdoek. Ook zijn deze vierkante doeken goed ademend, zijn ze goed wasbaar en drogen ze snel en dat maakt deze stof heel geschikt om te verwerken in babytextiel. Inmiddels zijn er ook washandje, badcapes, slaapzakjes en zelfs knuffels verkrijgbaar gemaakt van hydrofiel.
Hydrofiel is hip!
In plaats van de uni witte exemplaren zijn ze tegenwoordig te krijgen met de mooiste printjes, kleuren en in verschillende maten. Nieuw zijn de dun gebreide exemplaren in prachtige kleuren die net zo veel vocht opnemen en ademend zijn als hydrofiele doeken.
Hoe kun je hydrofiele luiers gebruiken? 10 tips!
Hydrofiel luiers zijn voor veel doeleinden te gebruiken. Het is verstandig om altijd een exemplaar bij de hand te houden en eentje in de luiertas mee te nemen voor als je op stap gaat. Ze zijn licht en nemen opgerold nauwelijks ruimte in. We zetten hieronder alle mogelijkheden op een rij waaruit blijkt hoe multifunctioneel ze zijn!
- Gebruik een hydrofiel doek als een handdoek om je baby mee af te drogen, dat is veel zachter dan een handdoek!
- Ze worden gebruikt in baby’s bedje: in een driehoek dubbelgevouwen en plat gelegd onder baby’s hoofdje, met de punt over het hoofdeinde van het matras. Geeft je baby een beetje melk terug dan trekt dit niet gelijk in het beddengoed en matras maar wordt het geabsorbeerd door de hydrofiel.
- De doeken worden op advies ook gebruikt als inbakerdoek voor onrustige baby’s.
- Hydrofiele doeken zijn ideaal om te gebruiken als lakentje of dun dekentje in de warme zomermaanden en op vakantie.
- Je kunt de doek ook als verschoonmatje gebruiken, handig voor onderweg.
Nog meer mogelijkheden met een hydrofiele luier
- Door de doek met klemmen aan de kinderwagenkap te bevestigen, bescherm je de baby tegen felle zon, wind of krijgt je kindje een afgeschermd plekje voor een dutje. Dat kan natuurlijk ook als je kindje in een autostoel zit.
- Je kunt deze doeken gebruiken voor tal van ongelukjes, omgevouwen om de nek van je kindje als slab, voor het afvegen van baby’s mondje, als washandje of als spuugdoekje.
- Soms vinden kinderen de doeken zo zacht en prettig, dat ze een favoriet knuffeldoekje kunnen worden!
- Je kunt de doeken natuurlijk nog steeds als luiers gebruiken, zie hieronder de vouwtechnieken.
- Is de kraamtijd voorbij? Gooi ze dan niet weg maar gebruik de doek als poetslap voor tal van klusjes in en rondom het huis!
Hoe hydrofielluier vouwen?
Wil je hydrofiel doeken gebruiken als luiers, dan moet je even weten hoe je ze moet vouwen. Hieronder leggen we 3 vouwmethoden uit. Het gaat erom dat je de katoenen doek vouwt tot een maat die voor jouw kindje geschikt is, en dat verschilt natuurlijk per kind. Ga je hydrofiele doeken gebruiken als luiers, dan is het handig om van te voren een stapeltje gevouwen exemplaren te maken, zo grijp je nooit mis. Als je de luier hebt omgedaan sluit je de punten aan de voorzijde met een veiligheidsspeld of speciaal luierklemmetje. Hydrofiel neemt veel vocht op, maar is niet waterdicht. Daarom moet je er altijd een waterdicht overbroekje overheen aantrekken. Let erop dat dit broekje ventileert en goed maar niet te strak om de beentjes sluit. Vouw hiervoor de randjes bij de beentjes naar binnen om lekken te voorkomen. Sluit het broekje met de drukknoopjes op de juiste maat van jouw kindje.
Foto: Lulujo
De vliegervouw

Diaper Bag vouwtechniek

Bikini Twist vouwtechniek

Foto boven: Lulujo