
Een slaapzak voor je baby is een belangrijke aanschaf en geen overbodige luxe. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, ook varieert de dikte en is het gebruik soms verschillend. Hoe kies je nu een veilig exemplaar?
Wat is een babyslaapzak?
In een babyslaapzak kan je kindje veilig en warm slapen. Het is een soort zak van stof waarin je de baby legt, het heeft armsgaten of mouwen en een ritssluiting aan de voorzijde.
Is een babyslaapzak nodig?
Onderzoek toont aan dat het gebruik van een slaapzakje de kans op wiegendood verkleint. Je baby kan niet onder het beddengoed terecht komen waardoor de kans op verstikking afneemt en zich ook niet blootwoelen waardoor je kindje het te koud krijgt. Dus het kopen van een slaapzakje is een verstandige aanschaf! Maar er zijn nog meer voordelen: de voetjes van je kindje kunnen niet bekneld raken tussen de spijlen van het babybed. Je kindje kan er moeilijk mee uit zijn bedje klimmen. En ga je op pad dan slaapt je kindje altijd in zijn eigen vertrouwde slaapzakje, hygiënisch en veilig.
Slaapzak kopen, waar moet je op letten?
Een goed aansluitende pasvorm is belangrijk om je kind veilig te laten slapen. Om te voorkomen dat je baby in de slaapzak wegglijdt moet deze goed aansluiten bij de hals en de armsgaten. Kies daarom altijd een goed passend exemplaar en niet eentje op de groei! Kies in ieder geval een slaapzak met een rits (geen knopen) waarvan de sluiting ter hoogte van de beentjes zit, zo zit het scherpe deel van de rits niet bij het gezichtje van je kind. Een ouder kindje kan de rits ook niet zelf opentrekken.
Meer aandachtspunten voor kopen van een baby slaapzak
Let er bij de aanschaf op dat de stiksels van katoen zijn. Nylon stiksel dat loslaat, kan een vingertje of teentje afknellen. Controleer daarom de slaapzak altijd van binnen op losse draden! En tenslotte: leg je kind nooit met een riem of iets dergelijks vast in een slaapzak, door het omrollen kan je kind vast komen zitten met nare gevolgen.
Soorten slaapzakken
Slaapzakken zijn er in verschillende uitvoeringen met verschillende functies. We zetten de verschillende uitvoeringen op een rij:
Newborn slaapzak
Deze slaapzakjes zijn ontwikkeld voor pasgeboren baby’s. Ze zijn meestal verkrijgbaar in maat 50/62 en gemaakt van soepel, dun en luchtig materiaal zodat ze niet irriterend zijn voor de tere babyhuid. Sommige newborn slaapzakjes hebben geïntegreerde krabwantjes die voorkomen dat je kindje zijn gezichtje krabt en een koordsluiting of strikken aan de onderzijde zodat je de baby makkelijk kunt verschonen. Let op: zodra je baby geen newborn meer is mag je geen slaapzak met koord aan de onderzijde meer gebruiken.

foto: Lodger
Zomerslaapzak
Afhankelijk van het seizoen kun je kiezen voor een dikker of dunner exemplaar, ook wel een zomer- of winterslaapzak genoemd. Voor de zomermaanden is er de zomerslaapzak. Deze is meestal gemaakt van een enkele laag stof en niet gevoerd of gewatteerd. Meestal zitten er geen mouwen in, of de mouwen zijn afritsbaar.

foto: Ergobaby
Winterslaapzak
Ben je in de wintermaanden uitgerekend, dan is het verstandig om een winterslaapzak aan te schaffen. Sowieso heb je er een nodig voor in de wintermaanden als je kindje ouder wordt. Een winterslaapzak heeft meerdere lagen met een gewatteerde voering om je kindje warm te houden voor koudere dagen. Er zitten meestal afritsbare mouwen in zodat je deze winterslaapzak ook in herfst of lente kunt gebruiken.

foto: Jollein
Vierseizoenenslaapzak
Door het wisselen van de seizoenen in ons klimaat is het soms lastig te bepalen welke type nu voldoende warmte biedt. Een vierseizoenen slaapzak is dan een uitkomst. Deze bestaat uit een binnen en buitenslaapzak en je kunt de mouwen er naar wens aanritsen of afhalen. Zo kun je van een warme winterslaapzak met TOG-waarde (lees hieronder meer) van 2,5 een slaapzak maken met een TOG-waarde van 1,5.

foto: Puckababy
Slaapzak met broekspijpen
Om je slapende kindje veilig te kunnen vervoeren in kinderwagen en autostoel met een veiligheidsharnasje, zijn er babyslaapzakken met pijpjes op de markt. In deze slaapzak kan je kindje zich natuurlijk ook beter bewegen, bijvoorbeeld als je kindje al loopt of graag speelt. Er zijn ook slaapzakken met een handig ritsensysteem aan de onderzijde zodat je deze als gewone of als slaapzak met pijpjes kunt gebruiken.

foto: Bemini
Waarom zijn er slaapzakken met en zonder mouwen
Of er wel of geen mouwen aan een slaapzak zitten heeft met de temperatuur te maken. Een slaapzak met mouwen is warmer dan eentje zonder. Het is handig als je de mouwen kunt afritsen zodat je deze in meerdere seizoenen van het jaar kunt gebruiken.
Inbakerslaapzak
Heb je een onrustig slapend kindje dat veel met de armpjes en beentjes maait? Dan kun je overwegen een inbakerslaapzakje te gebruiken. Lees meer over inbakeren.
Nog meer soorten slaapzakken
Daarnaast zijn er slaapzakmodellen die je kunt inkorten door de onderzijde op te rollen of met drukknopen vast te zetten. Er zijn slaapzakken met een soort vleugels aan de bovenzijde zodat je kindje met zijn handjes naast zijn hoofdje kan slapen. Er zijn ook modellen met krabwantjes en slaapzakken die je kunt gebruiken in een autostoel. Er zijn dan extra openingen gemaakt waardoor je de gordels kunt bevestigen. Is je kind tijdens een autorit in slaap gevallen, dan kun je het thuis gelijk met slaapzak in bed leggen!
Hoe lang gebruik je een baby slaapzak?
Je kunt een slaapzakje gebruiken vanaf de geboorte tot de leeftijd van 2 jaar. Dat is meestal het moment dat je peuter naar het grote bed gaat. Voor kindjes kan deze overgang best groot zijn, een slaapzak kan dan helpen. Wil je kindje langer in een slaapzak slapen? Er zijn slaapzakken te koop tot maat 160 (tot ongeveer 9 jaar). Heeft je kind een beperking, dan kun je slaapzakken in nog grotere maten kopen.
Welke slaapzak kiezen bij welke temperatuur?
Van extreme kou kun je in ons land bijna niet meer spreken, en je wilt ook niet dat je kindje het te warm krijgt, dus hoe werkt dat in de praktijk? Daarvoor heeft de industrie TOG waarden in het leven geroepen, deze vind je, als het goed is, terug op de gebruiksaanwijzingen en het label. TOG staat voor: Thermal Overall Grade. Hoe hoger deze waarde, hoe meer warmte er door de stof wordt vastgehouden, hoe lager, hoe minder warmte wordt vastgehouden.
Advies TOG-waarden babyslaapzak
Koud seizoen -> kamertemperatuur tussen 15 en 18 graden -> TOG waarde slaapzak tussen de 2,5 en 4.0
Warm seizoen -> kamertemperatuur tussen 18 en 22 graden -> TOG waarde slaapzak 2,0
Let op! Voor de totale TOG-waarde moet je ook de dikte van een pyjamaatje en een eventueel lakentje en dekentje meerekenen.
Voor de wintermaanden is een slaapzak met een TOG-waarde van 2,3 ideaal. Een winterslaapzak is wat dikker gevoerd en heeft soms lange mouwen die je kunt afritsen. Een gevoerd model is lekker warm, dus daar hoef je geen beddengoed meer bij te gebruiken. In de warme zomermaanden zijn er speciale zomerslaapzakken. Bij een dun exemplaar is een lakentje of dunne deken, strak over de slaapzak opgemaakt, voldoende. De TOG-waarde van een zomerslaapzak is ongeveer 0,7. Soms kan het zo warm zijn in de zomer dat alleen een luier en een zomerslaapzakje voldoende zijn om je kindje te laten slapen.
Welke maat slaapzak heb je nodig?
Zoals gezegd is een juiste maatvoering heel belangrijk. In een te kleine slaapzak heeft je kind onvoldoende bewegingsruimte en in een te grote kan je kind wegzakken en in ademnood komen. Je kunt de juiste maat bepalen door bij de lengte van je kindje 10 tot 15 cm bij op te tellen, dan is er nog wat bewegingsruimte voor de beentjes. Ligt je kindje in de slaapzak met de rits dicht, dan moet het moeilijk zijn om een armpje terug te duwen in het armsgat. Lukt dit wel dan is de slaapzak te groot en dus onveilig. Hieronder een maattabel voor slaapzakken voor je baby en kind:
Maattabel slaapzak baby
0-3 maanden, lengte baby 50-60 cm, dan kies je slaapzakmaat 60 cm of 50/62
3-6 maanden, lengte baby 60-70 cm, dan kies je slaapzakmaat 70 cm of 68/80
6-12 maanden, lengte baby 70-80 cm, dan kies je slaapzakmaat 80 cm of 68/80
12-18 maanden, lengte baby 80-90 cm, dan kies je slaapzakmaat 90 cm of 86/104
Materiaal van de trappelzak
Slaapzakken of trappelzakken zijn gemaakt van verschillende materialen, ieder met hun eigen specifieke eigenschappen. Zoals katoen of een combinatie van katoen met polyester om krimp te voorkomen. Voor winterslaapzakjes wordt voor het isolatiemateriaal gebruik gemaakt van polyester. Er zijn ook slaapzakken van badstof, jersey en (merino)wol. Bij een vierseizoenen slaapzak worden verschillende materialen met elkaar gecombineerd.
Gebruikstips baby slaapzak
Tot slot nog wat tips voor dagelijks gebruik van de slaapzak. Je kunt een slaapzak wassen als gewoon beddengoed, dus het is verstandig om minimaal 2 slaapzakken aan te schaffen. Mocht je kindje ziek zijn, let dan goed op de temperatuur van je kindje. Bij koorts kun je je kindje beter een wat dunnere slaapzak aantrekken.
Foto boven: Puckababy