wiegdeken, ledikantdeken, lakentje

Niets mooier dan een slapend kindje in zijn babybedje met mooi beddengoed. Je baby brengt de nacht en een groot deel van de dag door in zijn bedje. Natuurlijk wil je daar een aangename en vooral veilige plek van maken! Met een lakentje en een dekentje van wol, katoen of fleece moet dat zeker lukken.

Beddengoed in de mooiste kleuren

Met mooi beddengoed geef je de wieg of ledikant een persoonlijke touch; vrolijk, romantisch, knus, stoer of sprookjesachtig… Lakens en dekentjes zijn verkrijgbaar in vele kleuren met lieve motiefjes, biesjes en prints. Maar hoe mooi dekentjes en lakentjes er ook uitzien, ze moeten vooral veilig zijn! Bezuinig daarom niet op een goed lakentje en dekentje, een goede kwaliteit betaalt zich terug en gaat meerdere kindjes mee.

Pas op met te warm beddengoed

Het kan gevaarlijk zijn als je baby het te warm krijgt tijdens het slapen, dus onder te dik beddengoed ligt. Warmtestuwing is één van de risicofactoren voor wiegendood. Denk aan het gebruik van een dikke slaapzak, lakentje, wiegdekentje. Ook de kamertemperatuur speelt een rol, een ideale temperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Het advies luidt om baby’s niet warmer toe te dekken dan een TOG-waarde van maximaal 4.0, dat is dus inclusief kleding, slaapzak, deken en lakentje!

Wol, katoen of synthetisch?

Wat voor dekentje ga je kiezen: wol, katoen of synthetisch? Er is onderzoek gedaan door VeiligheidNL en TNO-Textiel naar het verschil tussen babydekens en ledikantdekens. Daarvoor werden dekens van verschillende materialen met elkaar vergeleken en getest op luchtdoorlaatbaarheid en het risico op warmtestuwing. Je zou zeggen dat lichte synthetische dekens minder warm zijn dan zwaardere dekens van wol en katoen, maar dat is niet waar. Een dunne synthetische deken kan net zo warm zijn als wol of katoen. Ook is het een fabeltje dat synthetische dekens niet zouden ventileren. De laatste jaren is er veel verbeterd, kijk maar naar het gebruik van synthetische kleding in de sportindustrie, een fleece deken kan ook licht en ademend zijn. De conclusie van het onderzoek is dat er bijna geen verschillen zijn tussen alle dekens, je kunt ze dus veilig gebruiken. Waar je wel op moet letten is of de dekens niet te dik zijn en je mag ze ook niet in teveel lagen gebruiken. Hoe dikker de babydeken, hoe warmer deze voor je baby is. De TOG-waarden zijn daarbij een handig hulpmiddel.

Wol, katoen en fleece hebben ieder hun eigenschappen, die zetten we hier voor je op een rij:

Wollen deken

Wol is een natuurproduct en afkomstig van het schapenvacht. Dit materiaal is isolerend, veerkrachtig, temperatuurregulerend, vuil en waterafstotend, vormbaar aan het lichaam, heeft een zelfreinigend vermogen, brandvertragende eigenschappen en heeft een zeer lange levensduur, met andere woorden superduurzaam! Dit natuurproduct is uniek en er is geen enkel materiaal die deze eigenschappen kan evenaren. Een wollen deken is ademend, warm, zacht, en ook nog eens kleurvast. Nadelen zijn dat een wollen deken wat minder goed in de wasmachine gewassen kan worden, iets zwaarder aanvoelt dan andere materialen en wat duurder is.

Katoenen deken

Ook katoen is een natuurproduct, afkomstig van de katoenplant. Er zijn veel varianten met ieder hun eigen vezels en kwaliteiten. Zo worden van goede katoensoorten met lange vezels de meest fijne garens gesponnen, zoals Egyptische katoen, Zwitsers satijn, poplin of percale. Kortere katoenvezels hebben de eigenschap om iets meer te pluizen en deze katoenen stof is dan ook kwalitatief wat minder en goedkoper. Katoen heeft als eigenschap dat het licht en luchtig aanvoelt, vocht reguleert en ventileert en is daarom ook geschikt voor kindjes met een allergie. Katoen blijft goed na vele wasbeurten. Nadelen zijn dat katoen de neiging heeft om sneller te kreuken en is iets minder kleurvast. Er zijn tegenwoordig ook dekens van een brushed cotton kwaliteit. Deze dekens zijn gemaakt van dunne, zachte draden die na het weven licht worden geborsteld om het nog zachter te maken.

Biologisch katoenen deken

Voor een extra duurzame en verantwoord gemaakte deken kun je kiezen voor biologische katoen, GOTS gecertificeerde dekens (Global Organic Textile Standard) en certificering volgens de Oeko-Tex Standard 100. Organisch katoen is beter voor het milieu maar ook prettiger voor de baby. Deze katoen heeft een zachtere structuur, ademt beter, voelt prettiger aan en dat is prettig voor de tere kinderhuid.

Synthetische, fleece deken

Een synthetische deken of fleece deken is gemaakt van gebreide en geruwde stof. Andere namen voor fleece zijn ‘polar fleece’, ‘velo wool’ of ‘polarwool’. In de jaren 90 nam dit materiaal een grote vlucht. De garens worden los gebreid waarna de stof wordt gewassen, krimpt en daarna wordt opgeruwd en geschoren. Kies je voor een synthetische deken gemaakt van polyester of fleece kijk dan naar een goede kwaliteit. Goedkopere merken die voor de massa produceren stellen andere eisen aan het materiaal dan andere merken. Een goede fleece deken herken je aan het materiaal: deze moet stevig maar toch luchtig aanvoelen en glanst niet zoals goedkopere varianten wel doen. Een fleece deken is ventilerend, laat vocht door en is gemakkelijk in gebruik. Deze dekens zijn kleurvast, kreuken niet, kunnen zo in de wasmachine en zijn razendsnel droog. Exemplaren van mindere kwaliteit kunnen echter statisch en broeierig aanvoelen en lopen meer kans op pluizen en pillen. Fleece bevat helaas microplastics die bij het wassen in het afvalwater terecht kunnen komen.

Bamboe beddengoed

Nieuw is het gebruik van bamboevezels voor lakentjes en dekentjes. Door de holle structuur van de vezels neemt bamboetextiel veel vocht op, wel 60 procent meer dan katoen! Daarnaast heeft Bamboe een antibacteriële werking, voelt koel aan in de zomer en warm in de winter. Bamboe stof voelt superzacht aan, en dat is fijn voor een babyhuidje. Bamboe is een snel groeiende grassoort en heeft nauwelijks water nodig. De textiel kan later worden afgebroken, dus ook nog eens duurzaam!

Dekens gemaakt van een mix aan materialen

Naast deze materialen zijn er ook dekentjes in de handel met een mix aan materialen zoals fleece gecombineerd met katoen. Er zijn ook wollen dekentjes waar synthetische garens in zijn verwerkt.

Maten van wiegdeken, ledikantdeken

De maten van wieg- en ledikantdekens verschillen soms per merk maar je kunt deze algemene richtlijn aanhouden:

Wieg: 40 x 80 cm
Wieglaken: 75 x 100 cm
Deken voor wieg: 75 x 100 cm
Hoeslaken: 40/50 x 80/90 cm

Ledikant: 60 x 120 cm
Ledikantlaken: 110/120 x 150 cm
Deken voor ledikant: 100 x 140/150 cm
Hoeslaken: 60 x 120 cm
Dekbedovertrek: 100 x 135/140 cm

Baby dekbed

Het gebruik van een baby dekbed wordt afgeraden totdat je kindje twee jaar oud is. Een dekbed is veel te warm waardoor je kindje het gevaar loopt op warmtestuwing. Ga maar na: een dekbed bestaat uit tijk en een vulling en daar gaat dan nog een dekbedhoes omheen. Al deze lagen maakt een dekbed te warm voor baby’s bedje. Ook instoppen is moeilijk, je kunt een dekbed niet goed om de randen heen slaan. Daarnaast loopt je baby het gevaar vast gestrikt te raken in de hoezen door het trappelen. Het is wel mogelijk om alleen een dekbedhoes met daarin een deken te gebruiken. Controleer dan goed of de deken en hoes dezelfde afmeting hebben en of je deze samen minimaal 10 cm onder het matras kunt instoppen.  Is je kindje twee jaar oud dan kun je een dekbed gebruiken.

Meer lezen over: slapen kan je baby leren

Foto: Klippan