TOG waarden

Om je baby veilig te laten slapen is een goed slaapklimaat belangrijk. Maar hoe weet je nu of je baby het niet te warm of te koud heeft in zijn bedje? Met deze vraag worstelen niet alleen veel ouders maar ook zorginstanties. TOG waarden zijn een handig hulpmiddel om het juiste beddengoed te kiezen in warme en koude perioden.

Veilig slapen en TOG waarde

Beddengoed is belangrijk om je kindje warm te houden als hij of zij slaapt. Maar té warm kan gevaarlijk zijn. Dekens, slaapzakken en inbakerdoeken met een hogere TOG-waarde dan 4 kunnen voor een baby een verhoogd risico op warmtestuwing opleveren. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer en meer het materiaal isoleert en hoe hoger de kans op warmtestuwing en dat is een risico voor wiegendood.

Waar staat TOG waarde voor

TOG staat voor Thermal Overall Grade, een aanduiding voor warmteweerstand en isolatiewaarde van babytextiel. Veilige TOG-waarden voor een baby, liggen tussen 0 en 4.0. De ideale babykamertemperatuur ligt tussen de 16-18 graden. Het advies luidt om je baby niet warmer toe te dekken dan een totale TOG-waarde van 4.0. Om de waarden uit te rekenen, moet je alle waardes per item bij elkaar optellen, dus van de babykleding, slaapzakje, laken en deken. Let op: bij een dubbelgeslagen deken telt deze waarde dus ook dubbel!

Waar vind je deze TOG waarden?

Als het goed is, staan de waarden op het etiket of bij de informatie die bij de aankoop van je product krijgt, vermeld. Steeds meer fabrikanten en leveranciers werken hieraan mee. Het is een vrijwillig systeem, dus geen dwingende wetgeving en fabrikanten zijn vrij om deel te nemen.

Voorbeelden uit de praktijk

Begin met de basiswaarden van wat je baby aanheeft. Heeft je baby een rompertje aan met een slaapzakje of een pyjama, dan is de waarde hiervan ongeveer 1 TOG. Dit is exclusief laken of dekentje, die moet je hierbij nog optellen. Een lakentje is ongeveer 0,2 TOG. Hieronder een overzicht van gemiddelde waarden:

rompertje zonder mouwen of met korte mouw: 0,2 TOG
lakentje: 0,2 TOG
boxpakje van katoen: 1,0 TOG
inbakerdoek: 0,2 tot 2,9 TOG
deken: tussen 1,5 en 2,0 TOG
zomerslaapzak: 0,3 tot 1,0 TOG
winterslaapzak: 2,5 en 3,5 TOG
dekbed: 8,0 TOG

Richtlijnen voor TOG waarden bij wisselende babykamertemperatuur

Kamertemperatuur tussen de 16 en 19 graden:
2,5 TOG (romper, slaapzak, laken en dekentje).

Kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden:
2,0 TOG (romper met dekentje en lakentje)

Temperatuur tussen de 23 en 24 graden:
1,0 TOG (baby in de luier met een lakentje of rompertje).

Is de temperatuur in de babykamer boven de 26 graden:
0,5 TOG (laat de baby alleen in de luier slapen)

Blijven controleren

Babytextiel is niet de enige reden waardoor je kindje het te warm kan krijgen. Denk aan wisselende omstandigheden zoals bijvoorbeeld bij koorts, het dragen van kleding en bedekking en coslapen. Bovendien: elke baby reageert anders op toedekken en babykleding, dus controleer je baby regelmatig als deze slaapt. Dat kun je doen door de bovenkant van de vingers aan de achterkant van het nekje te leggen. Als deze lauw aanvoelt heeft je kindje het niet te warm.

Vaststelling TOG waarden voor veilig slapen

De TOG waarden worden vastgesteld door testinstituut TÜV Rheinland in Enschede met behulp van testen. De nieuwe index voor veilig slapen is tot stand gekomen in samenwerking met fabrikanten en producenten uit de baby markt, testinstituut TÜV Rheinland met instemming van Veiligheid NL, de Stichting Wiegendood, TNO en de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen).

Foto: Cottonbaby