luchtbevochtiger babykamer

Is een luchtbevochtiger een handig apparaat dat echt wat toevoegt of een luxe product? Lees waarom een verdamper op de babykamer zinvol kan zijn.

Allereerst: wat is een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger is een apparaat voor de baby- of kinderkamer om de luchtvochtigheid te controleren en zo nodig te voorzien van meer vochtige lucht. Dit gebeurt via een verdampingsproces. Het wordt ook wel een verdamper of humidifier genoemd. Er zijn ook apparaten met een extra functie namelijk aromatherapie, zie hieronder.

Waarom zijn er luchtbevochtigers te koop?

Vroeger waren de huizen vaak tochtig en niet zo warm zoals nu bij de meeste huizen het geval is. Vooral nieuwbouwhuizen zijn vaak zo goed geïsoleerd dat er binnen nauwelijks meer frisse lucht circuleert. Daardoor is het met de luchtvochtigheid in moderne woningen niet zo goed gesteld. Een goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Op veel babykamers ligt de luchtvochtigheid onder de 40 procent, helemaal in de wintertijd als de verwarming op volle toeren draait.

Wat zijn de gevolgen van een lage luchtvochtigheid

Is er sprake van een lage luchtvochtigheid dan ligt de verspreiding van bacteriën en virussen op de loer. Is de lucht in huis te droog dan kan dit leiden tot een droge huid, ogen en gebarsten lippen. Door het inademen van kwalitatief steeds slechter wordende lucht bestaat ook kans op vervelende kwalen zoals: een geïrriteerde keel en luchtwegen, jeuk, verkoudheid, hoesten, loopneus, eczeem en hoofdpijnklachten.
Het is niet gezond om een baby in een ruimte te leggen met gesloten ramen, zeker als je huis goed geïsoleerd is. Baby’s en jonge kinderen zijn ook gevoeliger voor droge lucht dan volwassenen. Naast regelmatig luchten (raam open zetten) kan een humidifier uitkomst bieden.

Luchtbevochtiger bij hooikoorts en eczeem

Hebben één of meer van jouw gezinsleden last van hooikoorts, dan is een luchtbevochtiger zeker aan te raden. Het apparaat zorgt voor een vochtiger luchtklimaat en zorgt daarmee voor hydratatie van de huid, mond- en neusweefsel, dus minder kans op irritatie van rondzwevende pollen! Ook als je baby last heeft van eczeem gerelateerde klachten kan een luchtbevochtiger verlichting geven. Meer lezen over huidverzorging baby.

Hoe werkt een luchtbevochtiger?

Het apparaat bestaat uit een waterreservoir dat je met water kunt vullen, een filter om onzuiverheden te kunnen filteren en gedeelte dat zuivere waterdamp vernevelt in de ruimte waar deze staat.

Welke luchtbevochtigers zijn het beste?

Eerst moet je weten of een apparaat zin heeft, woon je in een huis dat minder goed geïsoleerd is of waar het tochtig is, dan is een luchtbevochtiger af te raden. Het extra vocht kan leiden tot extra condensvorming en schimmel. Denk je dat het qua luchtkwaliteit beter kan in de baby- of kinderkamer dan kan een luchtbevochtiger helpen. Let bij de aankoop wel op het volgende:

 1. Kijk naar de capaciteit van het waterreservoir, voor hoeveel vierkante meter is deze geschikt?
 2. Voor gebruik in de babykamer is het wel handig als de bevochtiger zo goed als geruisloos werkt.
 3. Kijk naar de energiezuinigheid van het apparaat, sommige apparaten verbruiken veel stroom, er zijn ook energiezuinige modellen.
 4. Kun je het apparaat makkelijk (bij)vullen en goed schoonmaken?
 5. Een uitneembaar filter zorgt ervoor dat calcium en bacteriën uit het water kan worden gefilterd en er altijd zuivere lucht in de babykamer wordt verneveld.
 6. Kies bij voorkeur een apparaat met een hygrostaat, met deze sensor wordt de luchtvochtigheid gemeten en het zorgt ervoor dat het apparaat afslaat als de luchtvochtigheid binnen de norm is.
 7. Wil je dat het apparaat LED verlichting heeft en ook gebruikt kan worden voor aromatherapie?
 8. Hoe belangrijker is het design voor je?

Afhankelijk van je wensenlijstje kun je kiezen uit dure en minder dure exemplaren.

Soorten luchtbevochtigers

Er is veel keuze uit verschillende soorten en maten. Er zijn luchtbevochtigers die vernevelen met koude of met warme stoom. Bij warme stoom wordt het water verhit en dat betekent ook dat de temperatuur van de babykamer een paar graden warmer wordt. Bovendien bestaat er kans op verbranding als je bijvoorbeeld het apparaat wilt verschuiven of bedienen. Verdampers voor de babykamer maken over het algemeen gebruik van een koude stoom vernevelaar.
Veel luchtbevochtigers ioniseren. Dat betekent dat er negatieve ionen in de lucht worden verspreid. Negatieve ionen betekenen gezuiverde lucht en dus een gezonde atmosfeer!

Luchtbevochtiger met aromatherapie

Er zijn ook luchtbevochtigers die je kunt gebruiken voor aromatherapie. Aromatherapie ruikt niet alleen heerlijk, het heeft ook positieve effecten op de nachtrust en zorgen ervoor dat baby’s, kinderen en hun ouders zich lichamelijke en geestelijk beter kunnen ontspannen. Je kunt kiezen uit verschillende etherische oliën met ieder bijzondere eigenschappen, we bespreken er hieronder een paar:

Eucalyptus is een bewezen middel om koorts te verlagen maar helpt ook als er sprake is van een keelinfectie, griep, verkoudheid, spierpijn en zenuwpijn.

Lavendel staat bekend om zijn kalmerende en verzachtende werking en wordt vaak in de slaapkamer gebruikt omdat het kan zorgen voor een diepe slaap.

De frisse geur Citronella is effectief voor het bestrijden van insecten maar helpt ook als er sprake is van onaangename luchtjes zoals rookontwikkeling.

Tips voor het gebruik van een luchtbevochtiger

 1. Schaf je een luchtbevochtiger aan, zorg dan dat deze door en door getest is, zeker als deze warme stoom produceert.
 2. Zet het apparaat op een plek waar je kind nooit bij kan, tenminste 2 meter van je kind vandaan. De nevel mag nooit direct op je kindje komen. Pas op dat het snoer en de stekker buiten bereik van je kind zijn.
 3. Gebruik je het apparaat niet, haal dan de stekker uit het stopcontact.
 4. Het is verstandig om de deur open te houden als je het apparaat aanzet, te veel aan vocht kan leiden tot condens en schimmelvorming in de kamer.
 5. Ieder apparaat heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, lees deze goed door voor gebruik.
 6. Schoonmaken verlengt de levensduur van je apparaat en voorkomt schimmelvorming. Maak ook regelmatig het filter schoon zodat het apparaat altijd zuivere waterdamp uitstoot.

Tot slot: een luchtbevochtiger is geen wondermiddel. Het beste is frisse lucht en die krijg je door regelmatig de babykamer te luchten, dus zet elke dag even een kwartier of half uur het raam open!

Meer lezen over baby- en kinderkamers

Foto: MyKelys