
Ken je het gevoel dat je baby ligt te slapen en je jezelf afvraagt of het wel goed gaat met je baby? Slaapt je baby wel veilig? Ademt het goed? We kunnen je geruststellen: dat is een normaal gevoel dat bijna iedere ouder of verzorger wel eens heeft. Maak je je nu om wat voor reden dan ook erg ongerust, dan is een alarmsysteem met sensormatje onder het babymatras een handig hulpmiddel om te zien of je baby veilig slaapt.
Wat is een babysensormatje?
Als ouder ben je vooral bang dat je baby niet meer ademt. Bijvoorbeeld omdat je baby zich heeft omgedraaid met gezichtje in het matras, of verstrikt is geraakt in het beddengoed, misschien heb je een zorgenkindje. Om dit gevoel van ongerustheid weg te nemen kun je een alarmsysteem met bewegingstechniek kopen. Deze bewegingstechniek bestaat uit een sensormatjes of alarmmatjes die je onder het babymatras legt. Er zijn ook babyfoons met sensormatjes die werken als een volwaardige babyfoon, dus ook met geluidstechniek.
Hoe werkt een sensormatje?
Gaat het om een combinatie met een babyfoon, dan bestaat deze uit een standaard babyunit als zender, een ouderunit als ontvanger en 1 of 2 sensormatjes. Een sensormatje is eigenlijk een heel gevoelige plaat die je onder het babymatras legt. Deze sensormatjes nemen de beweging van de ademhaling van je baby waar (dus niet de ademhaling zelf) en geven een waarschuwingssignaal af als er sprake is van een afwijkende situatie. Stopt je baby om wat voor reden dan ook met ademhalen, dan gaat er een alarm af. Dat is meestal na 20 seconden.

Wanneer gebruik je een sensormatje?
Doordat er een signaal wordt afgegeven kun je als ouder ingrijpen als je kindje ademhalingsmoeilijkheden heeft. Dit kan heel prettig zijn als je bijvoorbeeld een premature baby hebt gekregen, als je kindje veel ziek is, of als je je erg veel zorgen maakt.
Mag je sensormatjes gebruiken?
Er is steeds meer techniek beschikbaar in de babykamer waarbij zaken als hartslag, ademhaling, groei en het slaappatroon worden geregistreerd en bijgehouden. Al vanaf 2000 worden babyfoons met sensormatjes voor onder het babymatras wereldwijd verkocht en gebruikt, ook in ziekenhuizen. De eerste jaren na de introductie van de eerste modellen waren gezondheidsinstanties in Nederland niet zo enthousiast, ze zouden ouders een verkeerd gevoel van veiligheid geven en de natuurlijke alertheid van ouders wegnemen. Deze zorgen zijn er nog steeds maar inmiddels zijn de matjes geaccepteerd en kun je babyfoons met babysensormatjes via verschillende websites kopen, zelfs bij thuiszorgwinkels. Sommige zorgverzekeraars bieden een vergoeding aan als je een babyfoon met sensormatjes voor onder het babymatras koopt.
Helpen deze matjes met sensoren tegen wiegendood?
Fabrikanten mogen nooit beweren dat deze alarmsystemen wiegendood kunnen voorkomen. Als een baby namelijk niet beweegt zou je denken dat het dan ook niet ademt, maar dat is niet altijd het geval. En soms maken baby’s wel een ademhalingsbeweging, maar ademen niet. Of je baby wel of niet goed ademt is niet zo makkelijk vast te stellen. Daardoor kan het systeem je ook een vals alarm geven terwijl er niets aan de hand is. Twijfel je over het een ander bespreek dit dan met de huisarts of kinderarts.
Zorgen sensormatjes voor minder waakzaamheid?
Tegenstanders voeren aan dat ouders door het aanschaffen van een alarmsysteem minder waakzaam zouden zijn en dat ze minder opletten met het te slapen leggen van een baby. Bijvoorbeeld door in het bedje knuffels en kussens te leggen. Er zijn geen onderzoeken bekend maar het is belangrijk te weten dat dit soort bewakingssystemen met sensormatjes jouw ouderlijke intuïtie en je ouderlijk toezicht nooit kunnen vervangen!
Andere nadelen van sensormatjes
Een ander nadeel is dat je deze babysensormatjes niet makkelijk kunt gebruiken in situaties waarin het matras beweegt, denk aan een schommelwieg of wieg of bedje in de boot of in de auto. Ook bij het gebruik in campingbedjes moet je even opletten, als de ondergrond niet stevig genoeg is kun je beter een harde plaat onder het babymatras leggen.
Welke merken sensormatjes en alarmsystemen zijn er?
Er zijn verschillende merken waar je uit kunt kiezen, zoals Angelcare, Babysense van Luvion en Tommee Tippee. Wil je er een kopen, laat je dan goed voorlichten en kies er een die gemakkelijk is in het gebruik en die je eenvoudig kunt installeren. Sommige babyfoons zijn uitgerust met extra’s zoals muziekjes en een sensor om de kamertemperatuur te meten. Het is natuurlijk fijn als je het alarmsysteem geïntegreerd is in een babyfoon zodat je deze ook zonder de sensormatjes kunt gebruiken.

Luvion

Angelcare

Owlet Sock
Sokjes die hartslag meten
Inmiddels zijn er nieuwe technieken op de markt die kijken of je kindje het goed maakt. Zoals clips die je aan het rompertje bevestigd, babyfoons die beweging registreren en alarm slaan als je baby te lang stilligt en sokjes die de hartslag van je baby meten zoals Owlet Smart Sock.
Techniek in babyproducten als hulpmiddel
Kortom, zie alarmsystemen met babysensormatjes en andere moderne technieken als een hulpmiddel. Hierbij hoef je niet alleen aan wiegendood te denken, maar ook aan kleine ongelukjes die baby’s kunnen overkomen, een premature baby of een ziek kind dat een extra waakzaam oog vraagt.
Sfeerfoto: Little Dutch
Foto babybed met sensormatjes: Luvion