baby groente tas

Wil je dat je kinderen straks hun groente en fruit eten? Dan moet je daar al voor de geboorte van je kind mee beginnen. Als je als zwangere afwisselend eet krijg je minder kieskeurige eters. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Nieuw initiatief om je baby vlot groente te leren eten is de Nederlandse Baby Groente Tas!

Smaken worden al in de baarmoeder ontwikkeld

Julie Mennella is biopsycholoog verbonden aan het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia. Al in 2001 deed zij onderzoek naar de ontwikkeling van voedsel- en smaakvoorkeuren bij kinderen. Dat onderzoek ging als volgt. Verschillende groepen vrouwen die van plan waren borstvoeding te geven kregen vier dagen per week wortelsap of water te drinken gedurende de laatste drie weken van de zwangerschap en de eerste twee maanden van de borstvoedingsperiode. Op het moment dat de baby’s hun hapje met een wortelsmaakje kregen werden de kinderen gevolgd en werden de beelden op video opgenomen.

Baby’s kunnen smaakstoffen herkennen

Baby’s die al eerder aan de smaak van wortel waren gewend doordat hun moeder dit had genuttigd, reageerden minder heftig (wat is dit nu voor vieze smaak?) dan de groep moeders die geen wortelsap hadden gekregen. Conclusie van dit onderzoek: als je als zwangere vrouw bepaalde groente eet, herkent je baby deze smaakstof tijdens de eerste hapjes, hoeven ze minder te wennen en genieten ze er meer van. Het gaat om een zintuiglijke waarneming die wordt doorgegeven via de baarmoeder en de moedermelk. Deze zeer vroege smaakervaringen kunnen de basis vormen voor culturele en etnische verschillen in de keuken, besloot de onderzoeker. De onderzoekresultaten zijn gepubliceerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science.

Baby Groente Tas

Een nieuw Nederlands initiatief om kleintjes groente te leren eten is de Baby Groente Tas. In samenwerking met VU Amsterdam vond er in 2021 een wetenschappelijk onderzoek plaats met twee gemeentes: Purmerend en Beemster. Ouders met een baby van 4 tot 6 maanden ontvingen een brief met de uitnodiging aan het onderzoek te willen deelnemen. 51 Procent van de ouders reageerden positief. Deze ouders ontvingen daarna wekelijks gratis de Baby Groente Tas om hun kindje kennis te maken met verschillende soorten groente. In de tas zitten twee verse groentes direct van de boer, een recept, staafmixer en bpa-vrije invriesbakjes.

Conclusies onderzoek Baby Groente Tas

Er rolden verschillende, belangrijke conclusies uit dit onderzoek:

  • Ouders met een Baby Groente Tas bieden hun kindje gevarieerder groente aan.
  • Baby’s krijgen op deze manier vaker verse groente aangeboden. 29 procent van de ouders geeft aan dat zij zonder de tas hun kindje meer potjesgroente als babyhapjes hadden gegeven.
  • De tas zorgt ervoor dat baby’s op jongere leeftijd groente leren eten en dat is belangrijk voor hun smaakontwikkeling. De Baby Groente tas helpt ouders ook om hun voornemen hun kindje verse groente te geven, in gedrag om te zetten.
  • 94 procent van de deelnemende ouders is (zeer) tevreden. Ouders waarderen vooral het ontzorgen (helpen kiezen met babyvoeding) en het thuisbezorgen.
  • 86 procent geeft aan door te willen gaan met de gratis Baby Groente Tas. Moet er voor de tas worden betaald dan geeft 10 procent aan hiermee door te willen gaan.

Ouders helpen met aanbieden van verse groente aan hun baby

Als gevolg van deze resultaten heeft de gemeente Purmerend en Beemster besloten door te gaan met de Baby Groente Tas. Volgens prof. Dr. Jaap Seidell van de VU Amsterdam werkt voorlichting alleen aan ouders niet. Maar een groentetas werkt wel. ‘De Baby Groente Tas is een kansrijk instrument. Het helpt gezinnen om in het ritme te komen van vers koken. Doordat groente én hulpmiddelen worden thuisbezorgd, is de tas veel effectiever dan informatie alleen. Het zou fantastisch zijn als meer gemeenten deze tas beschikbaar stellen voor jonge ouders en hun baby. Het eerste levensjaar is cruciaal in het aanleren van gezonde smaken als groente.’

Baby Groente Tas: een non-profit activiteit

De Baby Groente Tas is een initiatief van de gemeente Purmerend en Spurd (organisatie voor actieve en gezonde leefstijl). Is je baby ouder dan 6 maanden? Dan kun je deze tegen kostprijs krijgen (4,50 euro per week bij afhalen en 7 euro bij thuisbezorgen). Het is een non-profit initiatief, er wordt geen winst wordt gemaakt op de betaalde of gratis Baby Groente Tas.

Bron: babygroentetas.nl