voedingslepel

Voor baby’s eerste hapjes gebruik je een lange voedingslepel. Het van een lepeltje afhappen is voor een baby een belangrijke stap en vraagt veel oefening. Daarvoor is een speciale voedingslepel of oefenlepel ontworpen die handig is voor jou en je baby!

Waarom een voedingslepel

Voor het afhappen gebruikt je kindje andere mondspieren dan voor het drinken en deze motoriek is weer belangrijk voor het ontwikkelen van de spraak en taal. Voor de eerste hapjes gebruik je een kommetje en een lange, platte lepel gemaakt van kunststof. Dat is veel prettiger voor je baby dan een koude en harde metalen lepel. Met een lange lepel krijg je gemakkelijk de laatste restjes uit het kommetje of potje.

Welke voedingslepels zijn er?

Er zijn verschillende voedingslepels in de handel. Sommige zijn gemaakt van plastic, anderen zijn gemaakt met een buitenste deel van siliconen, deze beschermt het gevoelige tandvlees van je baby. De harde binnenlaag zorgt ervoor dat het opscheppen van de voeding uit een kommetje of potje moeiteloos verloopt. Er zijn ook lepeltjes die verkleuren als de voeding te heet is.

Knijpfles, knijplepel of lepelfles

In plaats van het geven van een babyhapje met een lange lepel zijn er ook knijpflesjes in de handel, zie foto hieronder. Deze bestaan uit een smal flesje gemaakt van siliconen (BPA vrij) met daaraan een lepel als verlengstukje. De knijpfles combineert de functie van een fles en een lepel en je kunt deze gebruiken voor baby’s eerste babyhapjes vanaf 4 maanden.

Hoe gebruik je een knijpfles?

Het gebruik is heel simpel: je vult de buis van de fles met gepureerd fruit of groente. Knijp daarna zachtjes in de fles waarna er een beetje voeding op de lepel komt. De voordelen zijn dat je geen losse lepel en kommetje nodig hebt en dat het minder geknoei oplevert, maar je moet de voeding natuurlijk wel eerst in het smalle buisgedeelte zien te krijgen. Je kunt de knijpfles ook gebruiken voor het geven van dikke pap. Een knijplepel of fles is handig om mee te nemen op visite en op vakantie. Als je een knijpfles aanschaft is het wel fijn als je deze goed schoongemaakt kan worden en in de vaatwasser mag.

Meer lezen over babyvoeding zelf maken

Foto voedingslepel: Difrax, foto knijplepel: Haakaa