babygym

Een babygym of activity gym is van grote waarde voor jou en je kindje. Je kindje kan niet alleen kijken naar de hangers aan de boog hangen, ze nodigen ook uit om zelfstandig te leren spelen en het is goed voor de motorische ontwikkeling!

Wat is een babygym?

Een babygym bestaat uit een boogvormig stuk speelgoed of een rekje met drie of vier poten. Deze zet je op een speelkleed op de grond of in de box. Hier leg je dan de baby onder. Aan een babygym hangen kleurrijke hangers zoals (dieren)figuren, een spiegeltje en andere speelgoedjes. Deze figuurtjes zijn gemaakt van plastic of zachte stof en bevatten een knispergeluidje, belletje, rammeltje, een muziekje en zelfs lichtjes. De baby ligt op zijn rug onder deze speelgoedboog en kan met zijn handjes en voetjes de speeltjes proberen te pakken of er tegenaan trappelen.
Er zijn ook babygyms verkrijgbaar waaraan het speelkleed is vastgemaakt. Het voordeel hiervan is dat je deze in zijn geheel makkelijk kunt opvouwen en meenemen op vakantie of naar een logeeradres. Of kies voor een babygym tipi die je kunt volhangen met door jou zelf gekozen activiteitenspeeltjes!
Een babygym wordt wel eens verward met een activity center; dat is een (schuin) bord waarop diverse speeltjes zijn bevestigd en die je in de box, bedje of op een tafeltje kunt gebruiken.

Waarom een babygym?

Met een babygym kun je de ontwikkeling en motoriek van je kindje stimuleren. De speeltjes nodigen uit om te kijken, te grijpen en ze in beweging te brengen door ernaar te reiken en te slaan. Dat stimuleert de oog-hand coördinatie van je kind. Je kindje zal ook merken dat hij deze oefeningen keer op keer kan herhalen en dat geeft je kindje zelfvertrouwen. Ook leert je baby hiermee de basis van oorzaak en gevolg. De naam zegt het al: een babygym nodigt uit om te bewegen, maar naast het trappelen, slaan en omrollen wordt ook de fijne motoriek getraind waaronder de grijpreflex.
Een ander voordeel van dit speelgoed is dat je kindje leert alleen te spelen. Niet voor niets wordt een babygym graag als kraamcadeau of als cadeau op een babyshower gegeven!

babygym little dutch

Wanneer een babygym gebruiken

De ontwikkeling van je baby gaat razendsnel. De eerste maanden zal je kindje vooral gefascineerd kijken naar wat er om hem of haar heen gebeurt. Daarbij ziet je kindje vooral licht en donker. Vanaf de derde maand gaat je kindje grijpen, kan hij of zij met de voetjes spelen en brengt zelfs de teentjes naar de mond. Dat is de fase dat een babygym interessant wordt.

Hoe een babygym gebruiken?

Je zet het speelrek op de grond op een lekker speelkleed of zachte deken of je gebruikt de gym los in de box. Zet een babygym nooit op een tafel of andere verhoging, de kans bestaat dat je baby hier vanaf rolt. Leg de baby altijd recht onder  de babygym op zijn ruggetje zodat deze naar de hangspeeltjes kan kijken. Maar geef je baby ook de nodige tummy-time door deze af en toe op de buik op het speelkleed te leggen, daarmee worden de rug- en nekspieren getraind. Het is handig als de speeltjes kunnen worden losgemaakt om los mee te spelen. Van veel babygyms kun je de speeltjes vervangen door andere exemplaren die beter passen bij de leeftijd van je opgroeiende kind.

Een babygym kan voor de eerste keer misschien wat te overweldigend zijn voor je kindje. Start daarom eerst met een paar minuten en kijk hoe het gaat. Begint je baby te huilen, wacht dan nog even met de babygym, je kindje is er misschien nog niet aan toe en raakt overprikkeld. Gaat het goed, dan kun je de speeltijd steeds met een paar minuten verlengen. Kies eerst voor rustige hangers aan de boog en vervang deze naarmate je kindje ouder wordt, door drukkere speeltjes met bijvoorbeeld muziek en lichtjes. Het is verstandig om altijd in de buurt van je spelende kindje te blijven en controleer het volgende regelmatig: zitten de speeltjes nog goed vast? Zijn er geen kleine onderdelen losgekomen?

Welke babygym is goed?

Babygyms zijn verkrijgbaar in plastic, stof, hout of een combinatie ervan. Bekende Amerikaanse merken zijn vaak uitgevoerd in felle kleuren, met licht en geluid, maar er zijn ook exemplaren in rustige kleurstellingen in Scandinavische stijl. Welke babygyms zijn nu goed? Hieronder een lijstje waar je op kunt letten bij de aankoop:

  1. Kijk of de babygym stabiel staat, hij mag niet omkiepen en de bogen mogen niet losschieten.
  2. De afstand tussen rek en lichaam moet ongeveer 20 centimeter zijn. Hangen de speeltjes te hoog, dan is het moeilijker voor je kindje om te grijpen, hangen ze te laag dan zou je kindje zich aan de boog kunnen optrekken en op het hoofd kunnen vallen. Ideaal zijn dan ook in hoogte verstelbare modellen en met je kindje meegroeien!
  3. Controleer de afwerking, voelt alles glad aan? Kunnen er geen kleine onderdelen losraken en zijn eventuele koorden niet te lang? Kan er geen vingertje bekneld raken?
  4. Bewegende speeltjes mogen niet met kracht terug kunnen slaan.
  5. Controleer of het geluid niet te hard is voor je baby’s oortjes.
  6. Zit er een speelkleed vast aan de speelboog, controleer dan of je deze los kunt maken en of deze kan worden gewassen.
  7. Gaat het om een plastic exemplaar met batterijen dan moeten deze goed zijn opgeborgen in een vakje dat je met een schroevendraaier moet openen. Het inslikken van een knoopbatterij kan levensgevaarlijk zijn!

Merken babygyms bekijken en kopen

Bekijk nieuwste speelgoed en cadeaus waaronder babygyms

Meer lezen over babyspeelgoed
Foto’s van boven naar beneden: Done by Deer, Little Dutch, SkipHop

babygym skip hop