
Hoe weet je nu of je in verwachting bent? Vanaf het moment dat de bevruchte eicel in jouw baarmoeder is ingenesteld draait je hormoonhuishouding overuren. Kijk of je de symptomen herkent!
Welke symptomen zijn er voor een zwangerschap?
Verschillende zwangerschapssymptomen kunnen je een hint geven. Sommige vrouwen zijn gevoelig voor hormonale veranderingen en voelen zich voor de menstruatie al anders, andere vrouwen merken het pas bij het uitblijven van de menstruatie. Iedere vrouw ervaart dit anders. We beschrijven alle symptomen hieronder.
Gevoelige en gespannen borsten
Een bekend zwangerschapssymptoom is gespannen borsten. Veel vrouwen hebben last van gespannen borsten die bij aanraking pijnlijk kunnen aanvoelen. Het hormoon prolactine is de schuldige; dat zet het borstweefsel aan tot groei. Tijdens je zwangerschap kunnen je borsten wel tot drie cupmaten groeien!
Je tepels worden donker en groter
In het begin van je zwangerschap merk je dat je tepels en tepelhof donkerder en groter worden. Deskundigen denken dat je baby zo gemakkelijker je tepel kan vinden als hij of zij honger heeft!
Innestelingsbloeding
Het hoeft niet maar je kunt last krijgen van licht bloedverlies. Na een reis van zes tot twaalf dagen na de bevruchting nestelt de eicel zich in het slijmvlies van de baarmoeder. Dit innestelen kan gepaard gaan met een beetje bloedverlies, het gaat daarbij om een paar druppeltjes bloed, dit heet een innestelingsbloeding.
Het uitblijven van je menstruatie
Als je menstruatie uitblijft is er een grote kans dat je zwanger bent. Direct na de innesteling van de bevruchte eicel in het baarmoeder slijmvlies wordt er chemische informatie uitgewisseld. Het hormoon progesteron geeft een signaal naar de hypofyse in de hersenen dat je het baarmoederslijmvlies niet zoals bij een menstruatie wordt afgestoten. Maar je menstruatie kan ook uitblijven om andere redenen: misschien heb je veel last van stress of volg je een streng dieet. Een zwangerschapstest biedt dan zekerheid.
Je voelt je zo moe…
Er wordt hard gewerkt in je lichaam en dat kost energie, vooral in de eerste drie maanden. Vanaf de vierde maand neemt de moeheid meestal weer af. Er komt misschien wat minder werk uit je handen dan voorheen, maar het dwingt je ook om het wat rustiger aan te doen en zo genoeg energie over te houden voor de groei van je baby.
Pijn in de onderbuik en last van baarmoederbanden
Je baby groeit in een razend tempo, maar je baarmoeder ook! De baarmoederbanden die je baarmoeder op zijn plaats houden, kunnen een wat vervelend trekkend gevoel in je liezen geven.
Vaker plassen
Door het groeien van je baarmoeder drukt deze tegen je blaas. Daardoor kan het zijn dat je vaker moet plassen.
Zwangerschapsmisselijkheid
Er zijn vrouwen die er nauwelijks last van hebben en er zijn vrouwen die flink misselijk zijn tijdens hun zwangerschap. Deze zwangerschapsmisselijkheid kan variëren van licht tot hevige braakneigingen. Het helpt als je kleinere porties eet verdeeld over de dag. Gelukkig is bij de meeste vrouwen de misselijkheid in de vierde maand verdwenen of een stuk minder. Helaas zijn er ook vrouwen die er veel langer last van hebben! Vraag in dat geval advies aan je huisarts.
Tips bij zwangerschapsmisselijkheid
- begin met een licht ontbijtje op bed en blijf nog even liggen, kom niet te snel overeind
- eet verdeeld over de dag kleine porties, ook voor je gaat slapen
- sla geen maaltijden over
- vermijd vette en scherp gekruide gerechten
- een beetje pepermunt, citroen of gember in je thee kunnen helpen
Je geur en smaak veranderen
Misschien heb je een enorme trek in zure uitjes, augurken of haring, of juist in ijs en zoete tussendoortjes. Of moet je alleen al bij de gedachte aan een bepaald soort eten kokhalzen. Bijna alle zwangere vrouwen merken een verandering in hun reuk en smaakvermogen. Je gaat beter ruiken en proeven en wordt gevoeliger voor geuren en smaken.
Je strakke broek past niet meer
Een strakke broek zit al snel niet meer lekker, dit komt omdat je heupen al vrij vlug breder worden. Al vroeg in de zwangerschap wordt de ruimte in het bekken groter gemaakt voor de geboorte van je kindje. Meer lezen over zwangerschapskleding.
Je bent emotioneler
Al die chemische processen in je lichaam zorgen ervoor dat de hormonen door je lijf gieren. Je bent sneller emotioneel en moet bij een droevige tekenfilm al huilen.
Zwangerschapstest
Door het meten van het hormoon HCG in de ochtendurine kan worden vastgesteld of je zwanger bent. Hiervoor zijn diverse zwangerschapstesten te koop bij de apotheek of drogist. Loop je bij een gynaecoloog dan wordt deze test in de vorm van bloed- en of urine-afname meestal in het ziekenhuis gedaan.
Wanneer merk je wat van deze symptomen?
Alle boven beschreven symptomen kunnen betekenen dat je zwanger bent. Het is niet duidelijk aan te geven wanneer de symptomen merkbaar zijn, dat verschilt van vrouw tot vrouw en is bij iedere zwangerschap verschillend. Sommige vrouwen merken direct een verandering vanaf het moment van de innesteling van de eicel in de baarmoederwand, anderen merken de symptomen later op. Het is ook goed mogelijk dat je maar één van deze symptomen hebt, en er zijn ook vrouwen die geen enkel symptoom hebben!
Meer lezen over Je zwangerschap van week tot week 0-10 weken