zwangerschapstest

Om zeker te weten of je zwanger bent of niet kun je een zwangerschapstest doen. Bij deze testen speelt het hormoon HCG in de ochtendurine een rol. Dit hormoon is normaal niet meetbaar maar bij vrouwen die in verwachting zijn wel.

Hoe moet je een zwangerschapstest gebruiken?

De test bestaat uit een houder met stripje en dop. Je kunt je urine opvangen in een potje en daarna de strip van de zwangerschapstest voor een paar seconden in de ochtendurine te houden. Of je houdt de strip boven de wc in de straal van je ochtendurine. Daarna leg je de houder met strip op een veilige plek en is het afwachten geblazen. Na ongeveer vijf minuten is de uitslag al te zien in het controlevenster. Lees altijd de bijsluiter voor de gebruiksaanwijzing.

Wanneer doe je een zwangerschapstest

Aangeraden wordt om de test te gebruiken vanaf het moment dat je één dag over tijd bent. Wil je meer zekerheid, test dan ongeveer 7 dagen na je menstruatiedatum. Er zijn ook testen te koop die zo gevoelig zijn dat je ze al kunt gebruiken tot een week voor de menstruatie. Deze testen heten vroege of ultra zwangerschapstesten. Maar omdat veel zwangerschappen na de bevruchting nog kunnen mislopen kun je beter wachten totdat je over tijd bent. Vroeger kon je alleen testen met ochtendurine, maar tegenwoordig zijn de testen een stuk gevoeliger en kun je gedurende de hele dag testen. Test je in een vroeg stadium, dan kun je beter testen met ochtendurine omdat de HCG waarden op dat moment het meest geconcentreerd zijn.

Wanneer is een test positief?

Het aflezen van de uitslag verschilt van test tot test. Soms kleurt er een streepje rood of blauw, of er verschijnen twee streepjes of een plusteken. Er zijn digitale zwangerschapstesten met schermpjes met de tekst zwanger/niet zwanger en testen die aangeven hoe lang je zwanger bent, dit heet een test met conceptie-indicator.

De uitslag is negatief

Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je niet zwanger bent. Als je te vroeg test kan de uitslag negatief zijn omdat er nog niet zoveel HCG hormoon in je urine zit. Mocht er sprake zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap dan is er vaak sprake van lagere hormoonspiegels wat de test beïnvloedt. Als je twijfelt aan de uitslag kun het beste na een paar dagen nog een keer testen. Daarom is het handig om een setje te kopen met twee of meer testers voor het geval dat. Dan ben je bovendien goedkoper uit dan wanneer je twee enkele stuks koopt.

Welke soorten testen zijn er, dit zijn de verschillen

In het kort zijn er vier soorten zwangerschapstesten te koop. Een dipstick is de meest eenvoudige, het is een papieren staafje die je in de urine doopt die in een brandschoon potje hebt gedaan. Bij de cassettetest druppel je met een pipet een paar druppels urine op de plastic cassette. Een midstream is een test die je in de straal van je urine houdt, maar je moet de straal wel zien te ‘vangen’ en de kans bestaat dat je urine over je handen krijgt. Je kunt ook je urine eerst opvangen in een bekertje en daarna de stick erin dopen. En dan noemen we nog de midstream luxe. Deze werkt hetzelfde maar nu geeft de test direct aan of je wel of niet zwanger bent met een tekst. Dan bestaat er geen verwarring of je nu wel of niet een streepje te zien krijgt.

Waar kun je zwangerschapstest kopen

Je kunt deze testen gemakkelijk kopen bij de apotheek, drogist, bij sommige supermarkten en online. Je hebt er geen recept voor nodig. Word je behandeld in het ziekenhuis dan hoef je geen test te kopen omdat dan in het ziekenhuis wordt onderzocht of je zwanger bent of niet.

Welke test is het beste?

Voor een test kun je kiezen uit bekende merken zoals Clearblue, Predictor, Sensitest of huismerken van drogisterijen zoals Kruidvat, Etos en Jumbo. Zijn duurdere merken ook beter? Alle merken werken volgens hetzelfde principe en zijn net zo betrouwbaar. Alleen de methode waarop je het resultaat in het controlevenster afleest, verschilt. Ook bieden duurdere merken soms wat extra’s zoals een lcd schermpje waarop je de uitslag in tekst kunt aflezen. Een zwangerschapstest is wat anders dan een ovulatietest!

Let hier nog extra op:

  1. Het is belangrijk dat je altijd de gebruiksaanwijzing goed leest, iedere test heeft zijn eigen instructies voor het gebruiken en aflezen!
  2. Drink niet te veel voordat je de test gaat doen, daarmee wordt je urine verdund en wordt het meten van de HCG waarden moeilijker. Vermijd sowieso alcohol, omdat dit de test negatief beïnvloedt.
  3. Is de test over datum? Gebruik deze dan niet meer,  deze is dan onbetrouwbaar.
  4. Test niet als je kort van te voren bevallen bent of als je zwangerschap is afgebroken. De uitslag is niet betrouwbaar omdat je lijf nog vol met zwangerschapshormonen zit.
  5. Is de test negatief maar na een uur positief? Vertrouw deze test dan niet, in plaats van een ‘ja ik ben zwanger-streepje’ kan het gaan om een ingedroogd lijntje.

Lees ook: zwangerschap, dit zijn de eerste symptomen
Meer lezen over Je zwangerschap van week tot week 0 tot 10 weken

Foto: Moeders voor Moeders