
Ben je zwanger of ga je bevallen in deze Coronoa tijd dan kan dit een heel onzekere periode voor je zijn. Het is het heel belangrijk dat je weet wat je wel en niet mag doen. Daarmee bereid je je niet alleen voor op wat er gaat komen, maar je houdt ook een stuk regie in eigen hand!
COVID-19 voor zwangere vrouwen
Hoe gevaarlijk is een infectie met COVID-19 voor jou nu je zwanger bent? Uit onderzoek blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat je als zwangere meer vatbaar bent voor het krijgen van een infectie met COVID-19. Mocht je toch besmet raken, dan is het niet duidelijk of het verloop van de ziekte anders is dan iemand die niet zwanger is. Wel is bekend dat je zwangeren meer kans hebben op longproblemen als er sprake is van een virale infectie. Ben je vatbaar voor ziektes, bijvoorbeeld door een hart- of longprobleem, pas dan extra op en neem direct contact op met je arts als er klachten zijn.
Miskraam en Corona
Er zijn geen aanwijzingen dat COVID-19 meer miskramen zou kunnen veroorzaken. Wel bestaat waarschijnlijk een kleine kans op vroeggeboorte, maar hier is nog onvoldoende onderzoek naar gedaan.
Ik ben zwanger en besmet
Ben je zwanger en besmet met Corona, overleg dan met je verloskundige of arts wat je moet doen. Ben je besmet dan wordt thuis bevallen afgeraden. Stel je dan in op een ziekenhuisbevalling waarbij je ongeboren kind goed wordt bewaakt. Heeft de infectie 14 dagen daarvoor plaatsgevonden, dan is dit advies niet meer van kracht.
Thuisbevallen of in het ziekenhuis?
Als er geen problemen zijn, is het mogelijk om thuis te bevallen. Is er een medische indicatie dan wordt een ziekenhuisbevalling aangeraden. Overleg dit van te voren goed met je verloskundige. Een bevalling in bad wordt afgeraden als je verkouden bent of keelpijn hebt. Er bestaat namelijk een grotere kans op verspreiding van het virus via het water. Ga je in het ziekenhuis bevallen, dan mag daar maar één persoon bij aanwezig zijn, uiteraard moet deze klachtenvrij zijn. Je partner zal een mondkapje dragen en de handen moeten goed gewassen zijn. Is je partner besmet of heeft deze klachten, dan kan het zijn dat het ziekenhuis vraagt of je partner niet bij de bevalling aanwezig is.
Beval je in het ziekenhuis dan wordt je op een aparte kamer gelegd om je te isoleren. Je zult door zo weinig mogelijk artsen en verpleegkundigen worden bezocht en als je wordt gecontroleerd dragen ze de nodige bescherming. De bevalling verloopt niet anders dan anders in deze tijd: een vaginale bevalling, een ruggenprik en desnoods een keizersnede zijn allemaal mogelijk. Na de geboorte blijft de baby bij jou op de kamer. Voor het geven van borstvoeding draag je een mondkapje.
Kan je baby besmet raken?
Er zijn helaas nog onvoldoende gegevens bekend of een zwangere vrouw haar baby kan besmetten. De eerste kleine onderzoeken tonen aan dat er geen virusdeeltjes zijn overgedragen op de baby. Maar er is ook een onderzoek in China gedaan waaruit blijkt dat baby’s al in de baarmoeder besmet kunnen raken met het virus, zo is te lezen in het medische tijdschrift European Respiratory Journal. In de Chinese stad Wuhan werden vier baby’s geboren met lichte symptomen zoals koorts en kortademigheid. Drie van de vier moeders vertoonden daarvoor verschijnselen van het virus.
Je baby moet naar Neonatologie, wat nu?
De meeste ziekenhuizen zijn streng: als je baby na de geboorte naar de afdeling Neonatologie moet omdat er een medisch probleem met je baby is, dan mag je helaas niet bij je baby komen. Behalve als is aangetoond dat jij niet besmet bent.
Kraamzorg in Corona tijd
Afhankelijk van waar je bent aangesloten wordt aangepaste zorg verleend. Er wordt extra gelet op hygiëne en er worden geen kraamverzorgenden ingezet als ze symptomen van het virus hebben. De Kraamzorg heeft een meldplicht, dat betekent dat als er sprake is van gezondheidsklachten dit direct gemeld moet worden om te voorkomen dat ze jou en je gezin besmetten. Dit kan natuurlijk leiden tot overbelasting van de kraamzorg omdat de beschikbare hulp over de gezinnen moet worden verdeeld. Dit houdt in dat je minder uren hulp toegewezen zou kunnen krijgen dan waar je op had gerekend.
Regels van de kraamzorg:
1. Is er een kraamverzorgende thuis aanwezig dan is er geen kraambezoek toegestaan.
2. Kraamverzorgenden schudden geen handen en houden zo goed mogelijk 1,5 meter afstand.
3. Kraamverzorgenden nemen extra hygiënemaatregelen, denk aan het dragen van handschoenen, binnenschoenen en het ontsmetten van deurklinken en schakelaars.
4. Intakegesprekken worden in deze periode telefonisch afgehandeld.
5. Hulp nodig bij het (borst)voeden of andere vragen? Deze hulp kan ook via videobellen worden geboden.
Kraamvisite wordt raamvisite
Natuurlijk wil je je baby graag laten zien aan je dierbaren. Maar het is onverstandig om visite bij je thuis langs te laten komen. Om verdere verspreiding van het Corona virus te voorkomen moet je zoveel mogelijk afstand houden van andere mensen. Dat betekent dus: geen kraamvisite. Dit kan natuurlijk heel moeilijk zijn vooral als het om je ouders, zussen of broers gaat, zij kunnen je baby niet vasthouden. Naast videobellen kun je denken aan ‘raamvisite’, dat is een bezoekje aan je gezin maar dan achter glas.
Wat kun je zelf doen om de kraamzorg soepel te laten verlopen?
1. Regelmatig de handen wassen is een must, elke keer minstens 20 seconden.
2. Nies en hoest in je elleboog
3. Gebruik papieren zakdoekjes bij het neus snuiten en gooi direct weg.
4. Houd afstand als mensen om je heen hoesten of niezen.
5. Schud geen handen.
6. Houd afstand van mensen die verkouden of niet lekker zijn.
Borstvoeding en Corona
Borstvoeding biedt op veel manieren bescherming tegen luchtweginfecties. Moeders die zijn blootgesteld maken antistoffen en andere immuunstoffen aan die zo aan de baby worden doorgegeven. Dit betekent dat de baby minder kans loopt om ziek te worden. Is de moeder of een ander gezinslid besmet met het Coronavirus, dan is de kans groot dat de baby hiermee ook in aanraking komt. Voordat de symptomen optreden ben je namelijk al besmettelijk. In deze tijd is het dus belangrijk om door te gaan met borstvoeding geven en niet te stoppen. Wel is het belangrijk om de handen goed te wassen. Als de moeder is besmet of in het ziekenhuis ligt, dan kan zij een mondkapje dragen.
Meer informatie is te vinden op rivm.nl