Met deze fraai geïllustreerde zwangerschapskalender kun je van week tot week goed zien hoe je baby groeit en hoe je lichaam verandert tijdens de zwangerschap. We hebben deze opgedeeld in 4 perioden, hier vind je week 11 tot 20. Verder vind je in deze zwangerschapskalender praktische tips en handige informatie voor de hele zwangerschapsperiode, van het vasthouden van vocht, oefeningen voor het trainen van je bekkenbodemspieren, onverklaarbare trek in chocola of augurken tot en met het aanvragen van kraamzorg. Kijk hier voor je zwangerschap in Week 0-10, Week 21-30 en Week 31-40.
11 weken zwanger: vorming geslachtsorganen jongen of meisje
Vanaf de bevruchting is al bepaald of je een jongetje of meisje krijgt. Maar in week 11 van je zwangerschap wordt dat ook zichtbaar; de geslachtsorganen (eierstokken of zaadballen) worden gevormd. Het hoofdje van je baby is nu net zo groot als het lichaam. Je kindje heeft een lief mopsneusje. Nu je 11 weken zwanger bent zal het schedeltje van je kindje verharden, behalve de zachte plekken ofwel de fontanellen. Deze maken het mogelijk dat de schedel zich bij de bevalling kan aanpassen in het smalle geboortekanaal. Je baby groeit in een rap tempo door en zwemt heerlijk vrij in een badje van vruchtwater. Met een temperatuur van 37,5 graden is het vruchtwater lekker warm.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Je zult zo langzamerhand geen taille meer hebben. Kies voor zwangerschapskleding die lekker soepel valt en niet knelt om je buik. Op je heupen komt meer vet en daardoor zullen je heupen wat breder worden.

12 weken zwanger: hartje horen kloppen
Als je deze week naar de verloskundige gaat, kan zij jou het hartje met een doptone laten horen! Deze klopt met wel 120 slagen per minuut nu je 12 weken zwanger bent. Je baby’s hoofdje wordt ronder en het gezichtje is compleet met oogleden. Je baby kan grijpen met zijn handjes, op zijn duimpje zuigen, zijn navelstreng vastpakken en gapen. Je baby kan zijn bovenlipje bewegen, het begin van de zuigreflex en slikt af en toe vruchtwater in. De darmen waren tot nu toe gedeeltelijk in de navelstreng opgenomen maar trekken zich nu terug in de buikwand.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Niet alleen je huid verandert ook je haar. Tijdens je zwangerschap vallen er nauwelijks haren uit zodat je een volle bos haar zult hebben. Dit wordt veroorzaakt door het vrouwelijke hormoon oestrogeen waar je er nu natuurlijk veel van in je lijf hebt! Na de bevalling neemt dit hormoon weer af en verlies je dit extra haar. Hoewel veel verfsoorten veilig worden bevonden wordt het door deskundigen soms afgeraden om tijdens je zwangerschap je haar te permanenten, te verven of te blonderen. Niet alleen door de chemische substanties, maar ook door zwangerschapshormonen kan de structuur van je haar veranderen waardoor niet te voorspellen is hoe je haar zal reageren en de kleur misschien anders uitpakt dan je had verwacht!
Tip: zwangerschapsverlof regelen
Bespreek je zwangerschap op je werk. Dan kan je werkgever kijken hoe je zwangerschapsverlof moet worden ingevuld en kun je wensen en mogelijkheden na je bevalling bespreken. Verricht je zwaar werk of werk je met gevaarlijke stoffen, dan heb je recht op vervangend werk. Je werkgever zal vragen naar en zwangerschapsverklaring van de arts of verloskundige waarin je uitgerekende datum staat vermeld. Deze verklaring is nodig om het zwangerschapsverlof te regelen.

13 weken zwanger: plassen in het vruchtwater
Je bent nu 13 weken zwanger en zit op eenderde van je zwangerschap! De kans op een miskraam wordt steeds kleiner. Aan het einde van deze week is de baarmoeder zo groot als een vuist. Je buik zal nu zeker een welving laten zien. Het hoofdje van je kindje staat op een echt nekje. Je baby is 7,5 centimeter lang en weegt 25 gram. Je baby plast af en toe in het vruchtwater, dat is niet erg want het vruchtwater wordt om de drie uur ververst.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Sommige zwangere vrouwen hebben veel last van jeuk op hun buik, borsten, armen en benen. Dit wordt veroorzaakt door gal van je lever dat niet goed kan worden afgevoerd. Je kunt het volgende doen: probeer niet te krabben, draag geen synthetische maar natuurlijke, katoenen stoffen, douche of badder met lauwwarm water en dep je huid voorzichtig droog. Kompressen die koelte geven zoals yoghurt, komkommer of mentholpoeder kunnen verlichting geven. Vraag in ernstige gevallen je huisarts om medicijnen of verkoelende crèmes.
Tip: kies een zwangerschapscursus
Het is geen garantie voor een soepele bevalling, maar het kan wel helpen. Je kunt kiezen uit veel verschillende cursussen om je voor te bereiden op de bevalling. Denk aan zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga of zwangerschapszwemmen.

14 weken zwanger: spieroefeningen
Je baby beweegt volop en traint zijn spieren in de 14e week van je zwangerschap. Hij buigt en strekt zich, maakt stapbewegingen en beweegt zijn teentjes, hij kan zijn handen tot vuistjes ballen en spelen met zijn vingertjes. Het mopsneusje wordt nu een echt babyneusje en het gezichtje wordt scherper gevormd. Ook komen er donshaartjes op de bovenlip en de plaats van de wenkbrauwen maar er verschijnt ook donshaar op andere plaatsen van het lichaam. Aan het einde van week 16 is het lichaam helemaal behaard met nesthaar. Dit nesthaar houdt huidsmeer op zijn plek en beschermt je baby tegen infecties.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Door alle hormonen in je lichaam kun je anders reageren dan normaal. Misschien heb je last van huilbuien of een kort lontje. Naast het feit dat de hormonen door je lijf gieren maak je je misschien zorgen over van alles: de gezondheid van je baby, de bevalling, het kopen van babyspullen, financieel, hoe het straks moet als de baby er is? Dat is allemaal logisch en verklaarbaar. Het beste is om zorgen weg te nemen door erover te praten met je partner, moeder of vriendin en voldoende rust te nemen.

15 weken zwanger: vruchtwater slikken
Je baby kan nog niet zuigen nu je 15 weken zwanger bent maar wel zijn mond openen en kleine slokjes vruchtwater inslikken. Daarmee worden darmen en maag op gang gebracht. Je baby’s handjes en voetjes vertonen al mooie lijntjes en er zitten al nageltjes op de vingers. Je baby is geen embryo (Grieks woord voor aanzwellen) meer maar een foetus (fetus is het Latijnse woord voor worp: het voortbrengen van jongen) maar nog lang niet levensvatbaar.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De aanmaak van HCG stopt nu en het hormoon progesteron neemt het over in je lichaam. Dit zorgt voor slapper wordende spier en en je kunt last krijgen van verstopping. Dat is vervelend en pijnlijk en je kunt er zelfs aambeien van krijgen. Om dit te voorkomen moet je veel drinken en vezels eten.
Tip: vermijd voeding dat verstopping kan veroorzaken
Probeer voeding te vermijden dat verstopping kan veroorzaken. Pas op met laxeerthee omdat de daarin verwerkte sennapeulen jouw darmen kunnen irriteren. Kies liever voor gedroogde pruimen, abrikozen, ontbijtkoek, krenten en rozijnen.

16 weken zwanger: je kindje ziet licht en donker
In de 16e week van je zwangerschap zijn de oogjes van je baby nog steeds gesloten maar je kindje kan wel door zijn oogleden licht en donker zien in de 16e week van je zwangerschap. Dus zit je in de zon of onder een felle lamp dan zal je kindje dit zeker merken.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Je baarmoeder groeit flink tijdens de zwangerschap en trekt aan de banden waaraan je baarmoeder in de buikholte is bevestigd. Dat heet bandenpijn en kan een zeurende of drukkende pijn veroorzaken links- of rechtsonder in de buikholte. Het kan geen kwaad maar kan wel lastig zijn. Misschien is het ook een seintje om het wat rustiger aan te doen: niet tillen en een beetje rust nemen kan helpen.
Tip: vrijen tijdens de zwangerschap
Gaf je jezelf een dikke onvoldoende voor je sexy voelen in de eerste weken van je zwangerschap, deze periode geef je jezelf minstens een 9! Door de hormonen en toegenomen hoeveelheid bloed die door je lichaam stroomt en dus ook door je geslachtsorganen, kun je deze periode rekenen op geweldige sex.

17 weken zwanger: baby voelen bewegen
Je baby is al lang aan het oefenen met bewegen maar vanaf 17 weken zwangerschap kun je dit ook zelf gaan voelen! Je kindje port af en toe met zijn voetje of elleboog tegen jouw baarmoeder, dit voelt als kleine vlinderachtige trillingen in je buik. Bij een tweede kindje voel je dit vaak eerder dan bij een eerste. Het huidje van de baby heeft nu overal nesthaar en huidsmeer. Deze huidsmeer laat weer los rond de 35 weken, maar je ziet er bij de geboorte toch nog iets van terug op het hoofdje of in de huidplooien. Je baby is nu 14 centimeter lang en weegt 130 gram. Tussen de 16e en 20e week is aan je baarmoeder te voelen of je misschien een tweeling krijgt!
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Door de toename van progesteron en een verhoogde bloedtoevoer kun je last krijgen van bloedend tandvlees. Poets je tanden nu je zwanger bent met een zachte borstel en flos wat minder hard. Als je bij de tandarts bent, meldt dan dat je zwanger bent. Een verdoving of röntgenfoto zijn niet goed voor jou en je kindje.

18 weken zwanger: lijkt de baby op jou of je partner?
De oogjes bewegen druk heen en weer onder de dichte oogleden, de stembanden zijn klaar alleen kan je kindje deze pas na de geboorte gebruiken. De gezichtsuitdrukkingen zijn verfijnd en je zou nu kunnen zien op wie de baby lijkt! In de vierde maand groeit je baby uit tot de helft van zijn lengte bij de geboorte. Nu je 18 weken zwanger bent botst je kindje voortdurend tegen de baarmoederwand maar je baby kan nog flink bewegen.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De helft van alle zwangere vrouwen krijgt rugklachten, vooral laag onderin. Je buik wordt groter en zwaarder en tegelijkertijd verslappen je spieren en banden. Daardoor pas je soms onopgemerkt je lichaamshouding aan; je loopt met een holle rug en probeert als het ware om het gewicht tegen te houden. Een goede houding is zeer belangrijk om rugklachten te voorkomen!
Tip: let op een goede houding
Haal je knieën van het slot, dus buig ze een beetje, span je bilspieren aan en kantel je bekken. Trek ook je schouderbladen naar achteren. Daarmee voorkom je een holle rug en een te grote belasting voor de onderste wervels en rugpijn. Laat tillen nu je zwanger bent liever over aan iemand anders. Buk liever niet, maar kniel of ga zitten om wat op te pakken. Laat je hoge hakken in de kast en draag schoenen met een comfortabele hakhoogte.

19 weken zwanger: er vormt zich een strak huidje
Het donshaar van je kindje begint nu uit te vallen en maakt plaats voor grovere haartjes. Tot nu toe is je baby’s huidje rimpelig geweest omdat er nog geen onderhuids bindweefsel is gevormd. Vanaf deze week krijgt je baby meer bindweefsel en daarmee ontstaat stap voor stap dat mooie strakke babyhuidje waar baby’s zo bekend om staan. Je baby is in de 19e week van je zwangerschap 22 centimeter lang en weegt 250 gram.
Tip: oefen je bekkenbodemspieren
De spieren van je onderbuik: rond je blaas, vagina en anus, ook wel je bekkenbodemspieren genoemd, krijgen flink wat te verduren tijdens de zwangerschap. Door de druk van de bevalling krijgen ze ook nog eens een tik na. Dit kan leiden tot incontinentieproblemen na je bevalling. Daarom is het verstandig om nu alvast deze spieren te trainen met oefeningen. Dit kun je overal op elk moment doen, want niemand zie er iets van.
Span regelmatig je bekkenbodemspieren aan, houd ze even vast en laat ze daarna weer los. Doe dit telkens een keer of 10. Een andere oefening is de ‘liftoefening’: span je bekkenbodemspieren licht aan tot wat sterker naar de tweede ‘etage’ en weer wat zwaarder naar een volgende en volgende etage. En dan weer in stapjes terug.

20 weken zwanger: je baby kan horen!
Eind van week 20 van je zwangerschap meet je kindje al 25 centimeter lang, de helft van zijn geboortelengte. Je baby weegt nu zo’n 320 gram. Je baby zal veel horen: het geborrel van je darmen, het suizen en kloppen van je bloedvaten, jouw stem en andere stemmen en geluiden in je omgeving. Als je voor het slapen een muziekdoosje op je buik afspeelt zal je baby dat na de geboorte dat zeker herkennen en er rustig van worden.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Waarschijnlijk heb je rond deze tijd een 20 weken echo. Met deze echo kunnen ernstige afwijkingen worden gevonden. Hopelijk is alles in orde. Ook kun je met deze echo zien of je een jongetje of meisje krijgt.
Tip: trek in chocola
Leuk voordeel van je zwangerschap: je hoeft geen eten meer met anderen te delen. Je mag met opgeheven hoofd zeggen dat je voeding en hapjes nodig hebt voor jou en je groeiende kindje! En heb je waanzinnige trek in chocola? Dat kan kloppen, zwangere vrouwen hebben in het tweede trimester van hun zwangerschap een gigatrek in zoet vergeleken met andere trimesters van hun zwangerschap. Toch is het beter om gezonde vetten te gebruiken, deze zijn belangrijk voor de groei van de hersenen van je kindje. Gezonde vetten vind je onder andere in amandelen, walnoten, avocado’s en zalm.
Tip: gender reveal party
Tijdens een gender reveal party kun je het geslacht van de baby bekend maken aan je dierbaren. Met een 20 weken echo is het geslacht goed te zien. Je kunt het geslacht bekend maken door bijvoorbeeld een taart open te snijden met een roze of blauwe vulling, of cupcakes te presenteren met gekleurde vulling, een ballon laten knappen of een confettikanon te kopen met roze of blauwe confetti.
Kijk hier voor je zwangerschap in Week 0-10, Week 21-30 en Week 31-40.
Illustraties: Copyright BabyWereld
