
Als je te horen krijgt dat je bevalling moet worden ingeleid, dan betekent dat dat de weeën op een kunstmatige manier zullen worden opgewekt. Een inleiding wordt gedaan met hulp van weeënstimulerende medicijnen en vindt altijd in het ziekenhuis plaats. Ben je helemaal gezond en is er geen gezondheidsrisico voor je baby dan kan een verloskundige bij 40 of 41 weken zwangerschap strippen in de hoop op een natuurlijke bevalling.
Wat is strippen?
Een eerste stap om de bevalling op gang te brengen is strippen. Dat betekent dat de verloskundige kijkt of de baarmoedermond soepel is en of er sprake is van ontsluiting. Is het antwoord daarop ja, dan probeert de verloskundige met haar vingers de vliezen van de baarmoedermond los te woelen. Sommige vrouwen vinden dit een vervelend gevoel, maar anderen hebben hier niet zo veel last van. Hopelijk zet deze kleine ingreep de bevalling in gang, als dat lukt dan begint de bevalling binnen 20 uur na het strippen.
Waarom een bevalling inleiden?
Een gynaecoloog kiest voor het inleiden van je bevalling als het niet gezond is voor jou of je baby als deze nog langer in de baarmoeder blijft zitten. Er zijn verschillende redenen waarom je kan worden ingeleid. Bijvoorbeeld als je over tijd bent, als je vliezen zijn gebroken en de bevalling laat op zich wachten, als je kind een groeiachterstand heeft en als is gebleken dat je placenta niet meer goed werkt.
Je bent over tijd
Als je over tijd bent, zeg 1 of 2 weken na de uitgerekende datum kan er besloten worden om de bevalling kunstmatig in te leiden. De reden is dat de placenta niet meer zo goed werkt en dat is niet goed voor de gezondheid van je baby. Vanaf het moment dat je over tijd bent wordt je vaker gecontroleerd, elke twee of drie dagen. Er wordt gecontroleerd of het nog goed gaat met de baby, er wordt naar het hartje geluisterd en er wordt gecontroleerd hoeveel vruchtwater je baby nog heeft met behulp van een echo. Ook wordt er naar de harttonen van je baby gekeken. Als de uitslagen niet zo gunstig zijn en jij en of je kind lopen een risico, dan kan de gynaecoloog besluiten tot het inleiding van de bevalling.
Je vliezen zijn langer dan 24 uur gebroken
Als je vliezen breken, duidt dit meestal op het beginnen van de bevalling. Binnen 24 uur moet je kindje dan geboren worden vanwege de kans op infectie. Zijn de vliezen langer dan 24 uur geleden gebroken dan wordt dat langdurig gebroken vliezen genoemd. Het kan zijn dat de bevalling alsnog op gang komt maar je moet wel in het ziekenhuis bevallen. Krijg je meer dan 38 graden koorts dan moet je contact opnemen met arts of verloskundige. Meestal krijg je binnen 24 uur en drie dagen na het breken van de vliezen een inleiding.
Groeiachterstand baby
Soms heeft je baby een groeiachterstand. Dit kan met een echo goed worden gecontroleerd. Daarbij wordt ook gekeken of de baby genoeg vruchtwater heeft, weinig vruchtwater kan namelijk leiden tot een groeiachterstand. Zijn de risico’s te groot dan kan er geadviseerd worden om in te leiden.
Placenta werkt niet goed
De placenta of moederkoek is ongelooflijk belangrijk voor het geven van voeding en zuurstof, zie de Zwangerschapskalender. Door medische oorzaken zoals suikerziekte of een hoge bloeddruk van de moeder kan het zijn dat de placenta minder goed werkt. In dit geval kan een inleiding van de bevalling beter zijn voor moeder en kind. Misschien heb je een vervelende vorige bevalling gehad met medische ingrepen of waren er andere problemen tijdens de zwangerschap. Dit moet je natuurlijk met je verloskundige of gynaecoloog bespreken. Als je er samen uitkomt kan in sommige gevallen ook zonder medische noodzaak besloten worden om je bevalling in te leiden.
Hoe bevalling inleiden
Het opwekken van de bevalling gebeurt altijd in het ziekenhuis en er zijn verschillende manieren om dat te doen. Hieronder lees je meer over de verschillende methodes om een bevalling op te wekken:
1. Breken van de vliezen
Als de vliezen door de verloskundige of gynaecoloog worden gebroken begint de bevalling meestal binnen enkele uren. Dat is ook nodig want de baby heeft zonder de vliezen geen bescherming meer, bacteriën hebben vrij spel en er bestaat een kans om een infectie op te lopen. Door het breken van de vliezen heeft de baby ook nog eens minder bewegingsvrijheid. Daarom wordt er niet zomaar gekozen voor het breken van de vliezen. Als er gekozen wordt om de vliezen te breken dan kunnen de weeën heel snel behoorlijk pijnlijk worden. Dit komt omdat bij iedere wee het hoofdje direct op de baarmoedermond drukt. Bij het breken van de vliezen maakt de verloskundig met haar vinger de vliezen los of ze doet dit met een soort haaknaald.
2. Gel of tabletten
Een andere mogelijkheid om de bevalling in te leiden is met behulp van vaginale tabletten of gel. Deze worden dicht bij de baarmoedermond ingebracht met als doel deze weker en rijper te maken. Als het goed is zal binnen enkele uren de baarmoedermond zich een paar centimeter openen en kunnen de weeën beginnen. Als de bevalling is opgewekt met gel of tabletten kan deze in de uren daarna niet meer gecorrigeerd worden zoals bij een infuus.
3. Infuus
Om de bevalling op te wekken of in te leiden kun je via een infuus via de aderen het hormoon oxytocine toegediend krijgen. Dit zorgt voor het activeren van de baarmoeder. Hiervoor dient de baarmoedermond wel rijp te zijn. Het middel wordt langzaam steeds een beetje meer toegediend totdat de weeën sterk genoeg zijn. Oxytocine wordt redelijk snel afgebroken en daardoor kan de sterkte van de weeën beter gestuurd worden.
Weeënstorm
Als er besloten wordt om de weeën medisch op te wekken door middel van een infuus, hou er dan rekening mee dat deze weeën in vergelijking met natuurlijke weeën, meestal heviger, langer en pijnlijker kunnen zijn. Er kan zelfs sprake zijn van een weeënstorm. Ook kan niet altijd wordt bepaald hoeveel hormonen je toegediend moet krijgen, want ieder lichaam reageert weer anders. Gelukkig kan het infuus ter plekke worden ingesteld.Een ander nadeel is dat bij een ingeleide bevalling de kans op een kunstverlossing toeneemt met ongeveer 20%. De ingreep heeft geen invloed op de duur van de bevalling, deze verschilt niet van een natuurlijke bevalling.
4. Bevalling inleiden met ballon
Als de baarmoedermond nog niet rijp is voor het inleiden van de bevalling kan de verloskundige of gynaecoloog in overleg met jou besluiten voor een ballonkatheter. Dit gaat als volgt: er wordt met behulp van een eendenbek of speculum een dun slangetje in de baarmoeder aangebracht. Bovenin zit een ballonnetje dat met water gevuld wordt totdat deze net zo groot is als een stuiterbal. Natuurlijk worden jij en je baby goed in de gaten gehouden bij deze behandeling. De druk moet ervoor zorgen dat de baarmoedermond gaat rijpen door het hormoon prostaglandine.
Afwachten na plaatsing ballonnetje
Je kunt daarna gewoon naar huis en afwachten. Het ballonnetje mag maximaal 48 uur blijven zitten maar meestal valt deze er na een of meer dagen vanzelf uit. Vanwege het infectiegevaar wordt het afgeraden om een bad te nemen of sex te hebben. Blijkt na controle dat de baarmoedermond is gerijpt dan kan de bevalling worden ingeleid. Door het inbrengen van een ballonnetje kun je last krijgen van de volgende klachten: lichte krampen in buik of rug alsof je menstrueert en harde buiken, ook kun je wat slijm of bloed verliezen.
5. Klysma
Dit kan ook helpen: met een klysma met warm water worden de darmen snel geleegd en dit kan ervoor zorgen dat de weeën beginnen. De prikkeling van de darmen gaat dan over in de prikkeling van de baarmoeder.
Meer lezen over: Tips hoe je zelf de bevalling kunt opwekken
Lees meer over: Pijn en pijnbestrijding
Heb jij al een Geboorteplan klaar liggen met al jouw wensen?
Meer lezen over: onderzoek naar inleiding bevalling en meer risico op gezondheidsproblemen kinderen