babyslofje babyschoentje

Wanneer je kind zich gaat optrekken en probeert te staan en lopen, is het de hoogste tijd voor goed schoeisel. Dat wil zeggen: babyslofjes. Schoentjes met een stevige zool zijn in deze fase uit den boze. In slofjes van soepel leer houden de voetjes contact met de vloer en hebben ze alle bewegingsvrijheid. Dat is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de voetspieren. Bovendien kan je baby er ook goed mee kruipen.

Waar moet je op letten bij het kopen van babyslofjes?

Babyslofjes zijn gemaakt van soepel leer, hebben een speciaal geruwd zooltje voor een stevige grip en kunnen moeilijk uitgetrappeld worden. Leren slofjes zijn de meest verstandige aankoop: plastic of imitatieleer bieden minder ventilatie, waardoor je baby gaat zweten. Let er bij het kopen op dat de slofjes ruim zitten. Nog een belangrijk punt van aandacht: controleer of er bij het looien van het leer niet de schadelijke stof chroom wordt gebruikt, kleine kinderen sabbelen graag op dingen en ook op babyslofjes!

Van babyslofje naar babyschoentje

Als je kind een paar weken goed zelfstandig loopt, kun je een steviger babyschoentje kiezen. Een goede schoen heeft een bovenkant, binnenzool, inplakzool en verstevigde hiel. Kies je voor een sportieve sneaker, een lieve ballerina of stoere bootie? Hoe lief de modelletjes er ook uitzien, het is belangrijk dat ze zacht en comfortabel zitten en beschikken over een buigzame zool. Kijk uit met dikke zolen en strakke, hoge schoentjes. Over een te dikke zool struikelt je kind sneller en strakke, hoge babyschoentjes belemmeren je kindje bij het leren lopen omdat de voet niet goed kan worden afgewikkeld. Kies altijd voor ademend materiaal, leer is het beste. In leren schoentjes krijgt je kindje geen zweetvoetjes en is er minimale kans op irritatie. Er zijn ook babyslofjes verkrijgbaar die gemaakt zijn van natuurlijk gelooid leer, zonder chroom en kleurstoffen en dus helemaal Eco.

Welke maat babyschoentjes kiezen?

Bij een babyschoentje is de maat heel belangrijk. De maat van je baby’s voet bepaal je als je kindje met zijn platte voet op de grond staat. Meet met een liniaal de grootste afstand van de hiel tot de grote teen en tel hier 3 tot 4 millimeter bij op. Dan heeft je kindje nog voldoende ruimte om te groeien en zijn de schoenen niet te groot. Je baby’s voetjes groeien heel hard, wel één maat per drie maanden, controleer daarom regelmatig of er nog wat groeiruimte is! Kinderen beneden de vijf jaar kunnen niet altijd goed aanvoelen of hun schoenen te klein zijn, dus dat moet je zelf controleren. Te kleine schoenen kunnen leiden tot vergroeiingen. Of schoenen te klein zijn kun je als volgt controleren: haal de binnenzool uit het schoentje en zet daarop de voet van je kindje. Ook te klein geworden sokken zijn een signaal dat er nieuwe schoentjes nodig zijn.

Baby- en kindervoetje opmeten, hoe doe je dat?

De maat opnemen terwijl je baby zijn voetje wat opkrult waardoor je een te kleine maat koopt, is een veel gemaakte fout. Is het moeilijk om de voetjes staand op te meten, probeer het dan als je baby slaapt. Dan is je kindje namelijk helemaal ontspannen. Ook het kopen van schoentjes op de groei wordt afgeraden. Deze kunnen namelijk veel te groot of te breed zijn waardoor je kind niet goed kan leren lopen. De juiste maatvoering luistert bij zulke kleine voetjes heel nauw.

Veterschoenen of klittenband kinderschoenen?

De kinderdagverblijf leidsters en juffen van de peuterspeelzalen zijn er blij mee: schoentjes met klittenband die gemakkelijk snel uit en aan gaan. Maar je kind kan ook in de gaten krijgen hoe dit klittenband werkt en daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten… Ook kan het klittenband door het vele uit en aan doen vol gaan zitten met stof of zand en daardoor wat minder goed ‘plakken’. Veterschoentjes zijn moeilijker uit te trekken door je kind, maar kosten wel wat meer tijd om aan te doen. Met veterschoentjes kun je de leest iets beter passend maken en dat kan weer handig zijn als je een kindje hebt met bijvoorbeeld hele smalle voetjes. Kijk wel uit of de veters niet te lang zijn omdat je kind daarover kan struikelen.

Lees meer over wat belangrijk is bij babykleding

Foto en maattabel: Shoesme

babyschoentjes maattabel