
Vanaf 6 maanden kun je een tuitbeker of gewone drinkbeker geven. De lipbewegingen lijken op die van het afhappen van een lepel, maar zijn veel preciezer, ook zijn er verschillende soorten bekers te koop die we hieronder uitleggen.
Wanneer starten met een tuitbeker?
Kinderen van 9 maanden oud zijn in staat kleine slokjes drinken uit een gewone, kleine beker. Wanneer je een tuitbeker wilt aanbieden hangt af in de omgeving waarin een kind opgroeit en hoe snel een kind zich ontwikkelt. Over het algemeen kun je vanaf ongeveer 6 maanden starten met oefenen als je kindje goed kan zitten. Wacht niet te lang met leren drinken. Als je dit pas na het eerst jaar doet, kan het wel een jaar duren voordat je kindje het drinken uit een zuigfles heeft afgeleerd.
Waarom geen tuitbeker
Tuitbekers zouden een nadelige invloed hebben op de motoriek van de mond (tong en kaak). Kinderen die langdurig een tuitbeker of fles in de mond hebben kunnen last krijgen van slikken en praten/slissen. Ook is aangetoond dat langdurig sabbelen op een tuitbeker met zoete drankjes kan leiden tot gaatjes in het melkgebit. Veel kinderartsen, tandartsen en logopedisten zijn dan ook voorstander van het leren drinken uit een open beker.
Waarom een tuitbeker handig kan zijn
Inmiddels zijn de meningen iets bijgesteld. De nadelen van een tuitbeker zijn alleen merkbaar als kinderen langdurig uit een tuitbeker drinken en als de bekers worden gevuld met zoete drankjes. Er zitten zeker ook voordelen aan het gebruik van een tuitbeker. Om uit een gewone beker te drinken moet een kind de onderkaak stilhouden en de lippen om de bekerrand sluiten. Bij het slikken moet de tong in de mond blijven en je kind moet inschatten hoe groot de slok moet zijn. Dit kan wat te veel van het goede zijn en dan is een tuitbeker een mooie tussenoplossing. Daarnaast leert een kind met het drinken uit een tuitbeker of rietjesbeker door de neus te ademen in plaats van door de mond, en dat is veel beter voor de gezondheid van je kindje.
Welke tuitbeker is het beste?
Tuitbekers zijn er in verschillende soorten en maten en met diverse snufjes; ergonomisch gevormd, geschikt voor dikke en dunne vloeistoffen, en er zijn antilek bekers die bestand zijn tegen zwiep, zwaai- en valpartijen. Daarnaast zijn er andere bekers zoals een open beker, beker met een neusuitsparing, bekers van roestvrij staal en een rietjesbeker. Elke beker vraagt weer om een andere manier van drinken waarbij je kind de mondmotoriek oefent. Hieronder de eigenschappen van de verschillende bekers op een rij:
Gewone tuitbeker
Een gewone tuitbeker heeft drie gaatjes in het tuitgedeelte waardoor de vloeistof makkelijk de mond inloopt. Kinderen hoeven nauwelijks te zuigen, maar de tuit nodigt wel uit om te gaan zuigen. Door het ontbreken van een antilek ventiel kan er met de vloeistof makkelijk kan worden geknoeid. Foto: Oxo Tot.

Oefenbeker of beker met neusuitsparing
Er zijn ook kleine bekers te koop met een neusuitsparing. Handig, want kinderen zien zo beter hoeveel ze drinken en ze hoeven zich niet ver achterover te buigen voor de laatste slokjes. Verslikt je kind zich regelmatig? Dan kan deze beker een uitkomst zijn. Voor kinderen met een handicap zijn er speciale bekers met een neusuitsparing en handvatten verkrijgbaar. Foto: Difrax.

Antilek beker
Antilekbekers zijn uitgerust met een speciaal antilek ventiel dat meestal onder de tuit verstopt zit. Aan de tuit van deze bekers moet soms hard worden gezogen wil er vloeistof uitkomen. Wordt er niet aan de tuit gezogen, dan kan er door het ontstane vacuüm geen vloeistof uit de beker lopen. Foto: Mepal.

360 graden beker
Met deze beker kunnen kinderen 360 graden rondom de bekerrand drinken. De siliconen drinkklep opent als het kindje zijn of haar lippen erop drukt en sluit automatisch als het kindje stopt met drinken. Ze zijn verkrijgbaar met en zonder handvatten. Ze zijn tuitvrij en dat is beter voor de ontwikkeling van de mondspieren. Foto: Munchkin.

360 graden beker met fruit infuser
Er zijn ook 360 graden bekers waarin je fruit kunt toevoegen en waarmee je een fris fruitdrankje kunt aanbieden. Foto: Munchkin.

CanDoCup
Deze beker heeft drie pootjes die zorgen voor het makkelijk pakken en het meehelpen door papa of mama door een pootje vast te houden. De pootjes zorgen er ook voor dat de beker niet snel omvalt. Foto: CanDoCup.

Tuitbeker van roestvrij staal
Er zijn ook bekers in de handel waarvan het flesgedeelte is gemaakt van roestvrij staal. Deze flessen zijn sterk, gaan lang mee en zijn geur- en smaakvrij. Met een grote halsopening kun je de fles makkelijk schoonmaken. Op de fles draai je dan een speen of tuit gemaakt van siliconen. Foto: Pura.

Rietjesbeker
De laatste fase is het leren drinken uit een rietje. De lippen moeten worden getuit en de vloeistof moet met kracht omhoog worden gezogen. Dit lukt de meeste kinderen niet voor hun eerste jaar, maar doordat kinderen steeds vaker uit een pakje drinken lukt het sommige kinderen wel eerder. Op deze bekers zit vaak een afsluitbare deksel met een rietje. Foto: Nûby flip-it antilekbeker.

Tips bij het gebruik van een tuitbeker
1. Geef geen fles of tuitbeker mee als je kind gaat slapen.
2. Vermijd zoete drankjes in een tuitbeker of andere beker omdat dit het melkgebit aantast.
3. Komt de tong van je kind steeds voorbij de lippen? Kies dan voor een andere beker die een andere drinktechniek vraagt.
4. Lukt het drinken uit een tuitbeker goed? Start dan snel met het leren drinken uit een open bekertje.
Leren drinken uit een open beker
Met het leren drinken uit een open bekertje leert je kind op een andere manier slikken. Je kunt al starten met oefenen als je kind 6 maanden oud is. Oefen eerst met wat dikkere vloeistoffen zoals yoghurt of een glad fruithapje. Blijf erbij als je kindje een bekertje geef, hou de beker samen vast bij het oefenen.
Waar op letten bij het kopen
Alle type drinkbekers voor kinderen moeten voldoen aan de nieuwe norm: NEN-EN 14350. Let bij de aanschaf verder op het volgende: is het materiaal veilig en BPA vrij? Is de beker makkelijk schoon te maken? Kan deze in de magnetron? Zitten er geen kleine onderdelen aan die in de mond van je kind terecht kunnen komen?
Grote foto boven: Ekobo.