kinderbestek

Kinderbestek is voor als je peuter zelfstandig gaat eten nog wat te groot. Daarom zijn er speciaal gevormde peuterbestekjes van verschillende materialen zoals roestvrij staal, bamboe, plastic en siliconen.

Wanneer kinderbestek aanbieden?

Zo rond de 1 jaar lukt het je kindje vaak om met zijn duim en wijsvinger iets op te pakken, dat heet de pincetgreep. Een belangrijke ontwikkeling omdat je kindje nu ook kleine voorwerpen kan oppakken. De maanden erna ontwikkelen de handspieren van je baby’s handjes zich steeds beter. Toont je kindje interesse bij het leren eten van het kinderserviesje of wil het zelf het lepeltje vasthouden, dan is het tijd om een babybestekje aan te bieden. Dat kan dus ook met 1,5 jaar of 2 jaar zijn!

Waarom een peuterbestekje

Een kinderbestek is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, het helpt je kind  zelfstandig te leren eten en zorgt voor een goede hand- oog coördinatie en dat geeft  zelfvertrouwen! Een kinderbestekje is ook een ideaal cadeautje voor de kraamtijd of als het kindje 1 jaar oud wordt. Naar wens kun je de naam van je kindje in het roestvrij staal laten graveren.

Soorten kinderbestek

Er zijn enorm veel leuke besteksetjes verkrijgbaar in verschillende materialen en vormen. Belangrijk om te weten is dat bij een goed peuterbestek het vorkje en lepel een korte, wat dikkere vorm hebben zodat deze goed in de kleine handjes passen. Hieronder lichten we verschillende soorten kinderbestek toe:

Roestvrijstaal bestek

Voor kleuters die al wat beter hun bestek kunnen vasthouden zijn er de bekende RVS of edelstaal bestekken bestaande uit een mes, vork, lepel en dessertlepeltje. De setjes hebben vaak een leuke afbeelding en zijn mooi verpakt in een cadeaudoosje. Roestvrijstaal leent zich goed voor het ingraveren van bijvoorbeeld de naam van je kindje. Foto: Keltum nijntje.

kinderbestek rvs

Kunststof bestekje

Er zijn peuter- of kleuterbestekjes van kunststof met een kortere handvat en kuiltjes voor een goede grip. Foto: Toddler.

toddler babybestek

Roestvrijstaal met kunststof

Of kies voor een bestekje gemaakt van een combinatie van hoogwaardig RVS en  kunststof dat goed past in de vorm van een kinderhandje. Foto: Jippies.

kinderbestek jippies

Siliconen bestek

Flexibel siliconen bestek voelt zacht aan voor de babymond, is gemakkelijk in het gebruik, goed schoon te maken en kan niet breken. Is je kindje nog niet zo geoefend, dan kan een siliconen bestekje handig zijn. Oudere, meer geoefende kindjes hebben een wat steviger bestek nodig dat minder flexibel is. Foto: Oogaa.

kinderbestek siliconen oogaa

Speelgoedbestek

Voor nog meer aanmoediging en plezier zijn er ook bestekjes in de vorm van auto’s, vliegtuigen en gereedschap. Er zijn zelfs bestekjes die je handig in elkaar kun klikken, zo zitten lepel en vork altijd bij elkaar in de bestekla! Foto: Constructive Eating.

kinderbestek speelgoed

Buigbaar bestekje

Een buigbaar bestekje is handig omdat deze met je kindje meegroeit. Naarmate je kindje het leren eten beter onder de knie krijgt kun je de handvatten van vork en lepel verstellen van krom naar meer recht. Foto: BoJungle.

kinderbestek buigbaar

Schuifbestekje

Een schuifbestekje van roestvrij staal bestaat uit een gebogen lepeltje en een schuifje. Hier is goed over nagedacht, want kinderen pakken dit bestekje gelijk goed vast: met hun knuistjes. Door het lepeltje en schuifje naar elkaar toe te bewegen komt er altijd wel een hapje eten op het lepeltje terecht. Het gebogen lepeltje zorgt ervoor dat je kindje geen ingewikkelde draaibeweging hoeft te maken met de arm. Foto: Benjamins schuifbestekje.

schuifbestekje benjamins

Bamboe bestek

Er zijn ook eenvoudig gevormde bamboe bestekjes. Deze kunnen niet in de vaatwasser en magnetron en bij lichtere, dunnere exemplaren bestaat de kans op breuk als je kindje er meer kracht op zet. Foto: Bambu.

kinderbestek bamboe

Een kinderbestekje kopen, waar let je op?

  1. Een gebogen lepeltje zorg ervoor dat kinderen geen ingewikkelde draaibeweging hoeven te maken met het handje.
  2. Controleer, als je dat wenst, of het bestek in de magnetron en vaatwasser kan.
  3. Wil je dat je kindje kan prikken en snijden of is opscheppen het belangrijkste? Dat bepaalt de keuze van je bestekje.
  4. De keuze voor het materiaal van bestekjes maakt veel verschil: roestvrijstaal is sterk maar kan misschien wat hard en koud aanvoelen voor de gevoelige kindermond.
  5. Controleer het bestekje op scherpe randjes en of het BPA vrij is.
  6. Voor lepeltjes is een opbergdoosje handig: om onderweg een gebruikt lepeltje in op te bergen!

Meer lezen over: fruithapje en groentehapje
Meer lezen over: zelf babyvoeding maken

Foto boven: Done by Deer.